Feta je grčki bijeli mekani sir čije se sazrijevanje odvija u slanoj otopini (salamuri). Iako se feta obično kupuje i čuva u toj slanoj tekućini, ona se češće izlije u sudoper (i zahod) nego iskoristi za daljnje kulinarske kreacije, a to je prava šteta.

Ako u hladnjaku imate paket slane, mutne tekućine u kojoj plivaju komadi feta sira, nemojte je bacati u smeće. Tu slanu tekućinu možete iskoristiti za razna jela.

Imajte na umu da salamura može biti iznimno slana, pa je treba pažljivo koristiti. Najbolje je da je prije korištenja isprobate te tako odlučite koliko ćete je zapravo slana i koliko ju treba staviti u određeno jelo.

Kako iskoristiti slanu tekućinu od feta sira?

  1. Slanu tekućinu od sira iskoristite za marinade – u njoj možete marinirati piletinu kako biste je omekšali i dali joj dodatnu dozu okusa i sočnost. Upotrijebiti je možete za marinade različitog povrća prije nego što ga stavite u pećnicu ili na roštilj.
  2. Dodati je možete i u preljeve za salate – pomiješajte je s nešto maslinova ulja i svježe iscijeđenog limunovog soka kako biste dobili najlakši dressing.
  3. Upotrijebiti je možete i za umake – dodajte nešto ove slane tekućine kod pripreme različitih umaka za tjesteninu.
  4. Salamuru možete razrijediti s običnom vodom te u ovoj tekućini skuhati kvinoju, smeđu rižu ili kus-kus, te joj tako podariti malo mediteranskog štiha.
  5. Nešto slane otopine u kojoj se čuvala feta možete iskoristiti i za izradu tijesta za pizzu, kruha ili peciva.
  6. Dodajte je u gazpacho. Podići će okus ove hladne juhe od povrća na novu razinu.
  7. Tekućinu možete iskoristiti i za pripremu koktela, pomiješajte je s votkom i vermutom kako biste napravili baš poseban prljavi martini.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju