• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #doručak

Kremasti, hrskavi i sočni: Doručci uz koje ćete se osjećati kao da ste se probudili u luksuznom hotelu

Putovati ne možemo, ali maštati zato uvijek možemo. Uz engleski Eton mess, australski cruffin, španjolski churros i francuski clafoutis, kuhinja vam može zamirisati po omiljenim destinacijama, a nepca guštati u svjetski poznatim receptima. Ako vam to nije dovoljno – zamislite hrskave, kremaste i sočne zalogaje uz varijacije kava koje su sve samo ne obične i teško će vam biti oduprijeti se njihovoj pripremi.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 10.04.2020 10:05 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike Tunel Rose u Bokokotorskom zaljevu - 7 Beton i hrđa Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Eton mess s malinama i Cortado

Najpoznatiji engleski desert Eton Mess i ''temperamentna'' kava par su koji čine idealan doručak za one koje si u svakom trenu svog života žele ugoditi. Oko njega ćete se morati malo potruditi, ali slatki nered bez pogovora ćete ''počistiti''.

Spoj puslica, sladoleda od vanilije ili vrhnja i bobičastog voća po želji, savršen je desert, ali i doručak kojeg se nećete moći zasititi. Svaku komponentu ovog jela možete kupiti ili ako se želite potruditi, napravite ih sami. Izmutite bjelanjke i šećer u prahu dok ne dobijete glatki snijeg, a zatim ga ispecite u obliku puslica u pećnici na 140 °C oko 45 minuta. Pustite neka se ohladi, a za to vrijeme pripremite šlag od vrhnja za šlag i vrećice vanilin šećera te umak napravljen od zgnječenih malina i tri žličice šećera. Na tanjuru ili zdjelici zgnječite malo puslica, zatim dodajte dvije žlice šlaga ili sladoleda od vanilije prelijte s dvije žlice umaka od maline i stavite nekoliko svježih malina te ponovite postupak. Ovaj prefini nered poslužite s cortadom, kavom koja će najbolje upotpuniti početak slatkog dana.

Cortado na španjolskom jeziku doslovno znači 'rez', pa je ovo kratka kava kojoj dodamo istu količinu vrućeg mlijeka. Boja ovog napitka tamnija je nego kod cappuccina, a i pjene mora biti manje. Za spravljanje ovog ''temperamentnog'' napitka ako imate aparat za kavu Nespresso možete koristiti bilo koji espresso, ili pak odabrati kapsule Nespresso Barista Creations Corto.

Zobena kaša s kruškama i Flat White

Zdravi doručak svakako je zobena kaša, a za one koje misle da ju ne vole ili da oko nje ima previše posla, možemo samo reći da nisu našli pravi recept poput ove naše kaše s kruškama.

Krušku narežite na četvrtine i kratko ju skuhajte u manje vode tek da ju prekrije. Al dente krušku izvadite, a u istu vodu stavite šest žlica zobenih pahuljica i kuhajte desetak minuta. Pustite neka se kaša ohladi, a zatim joj dodajte tri žlice ili jednu čašicu jogurta. Ako ste ljubitelj slatkog, kašu možete zasladiti medom, javorovim ili agavinim sirupom. Poslužite uz kuhane kruške i pržene listiće kokosa ili badema te napitak Flat White.

Flat White je kava kojoj je dodana velikodušna količina vrućeg lagano zapjenjenog mlijeka. Ovaj napitak u kojemu espresso čini tek trećinu mlječniji je od cappuccina i također se radi od toplog mlijeka, ali na vrhu je sloj mliječne pjene tanak tek pola centimetra. Stoga je veća vjerojatnost da će pjena biti boje kave, za razliku od cappuccina, kojemu je pjena obično bijela. Oni sretnici koji imaju aparat Nespresso za ovaj recept mogu koristiti bilo koju kapsulu namijenjenu za ristretto ili espresso, npr. Ispirazione Firenze Arpeggio. Prvo dolijte kavu, a zatim vruće lagano zapjenjeno mlijeko i uživajte u kremastom doručku.

Cruffin i Lungo

Mogli bismo reći da je cruffin australski doručak s obzirom na to da se prvi put ova popularna lisnata izmišljotina pojavila 2013. u Melbourneu i uskoro osvojila cijeli svijet. Hibrid između kroasana i muffina jednostavan je za pripremu, a uz dugu crnu kavu čini idealan doručak za one koji na njega ne žele gubiti vrijeme.

Priprema, ako ne radite sami lisnato tijesto, kao što smo rekli, i više je nego jednostavna. Gotovo lisnato tijesto narežite na trakice širine šest centimetara, zarolajte ih u pužiće i smjestite u kalupe za muffine. Možete ih i puniti tako da na početak trakice stavite žličicu marmelade, kreme od vanilije, maslaca od kikirikija ili namaza od čokolade pa sve to srolajte u pužića i stavite u kalup. Premažite ih s malo otopljenog maslaca po vrhu i pecite ih dok ne postanu zlatni.

Poslužite tople ili hladne uz finu, dugu crnu kavu. Za puniji okus produžene kave birajte liniju kapsula Nespresso Lungo u kojoj po želji možete birati od moćnih i karameliziranih, bogatih i punih, složenih i ujednačenih te zaokruženih i nježnih okusa.

Pjenasti biskvit od jogurta i Mocha

Za ovaj sočni biskvit neće vam trebati puno vremena, a ni mikser. Dovoljna je jedna zdjela, vilica i snažna ruka. U posudi izmutite dva jaja, 150 g šećera i jedan vanilin šećer. Dodajte 200 g jogurta i 100 ml ulja pa sve dobro izmiješajte. U drugoj posudi izmiješajte 280 g brašna s jednim praškom za pecivo pa malo-pomalo dodajte smjesi od jaja. Lagano namastite i pobrašnite pleh za pečenje (otprilike 30 x 20 cm), zatim izlijte pripremljenu smjesu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta.

Nakon što se biskvit ohladio, možete ga premazati marmeladom od marelice ili narezati na kockice pa svaku zasladiti drugačijim voćnim namazom. Uz takvu voćnu poslasticu odlično će se složiti Cappuccino s rastopljenom čokoladom, odnosno Mocha. Ovaj napitak lagano crvenkastosmeđe boje s mliječnom pjenom možete dobiti tako da 4 kockice tamne ili mliječne čokolade otopite u vrućoj kavi i prelijete s četiri puta više zapjenjenog mlijeka. Imate li Nespresso, još ste veći sretnik jer će uz bilo koju ristretto kapsulu ovaj napitak biti još ukusniji.

Churros i Latte Macchiato

Hrskavo izvana i meko iznutra, ovo prženo tijesto koje se umače u umak od čokolade, tradicionalno se za doručak jede u Španjolskoj i Portugalu. Sastojke za ovaj recept sigurno već imate u svojoj kuhinji, stoga je jedino što preostaje zasukati rukave.

U loncu pomiješajte 200 ml vode, dvije žlice šećera i dvije žlice suncokretova ulja. Kad zakipi, maknite s vatre. U lonac dodajte 200 g brašna i snažno miješajte dok ne dobijete smjesu nalik na glatku pastu. Pobrinite se da istučete sve mjehuriće zraka iz smjese. U brašno dodajte dva jaja i dobro promiješajte. Prebacite smjesu u vrećicu za ukrašavanje, pa je istisnite u obliku trakica na papir za pečenje. Smjesu u obliku trakica stavite u ledenicu na 45 minuta. U velikoj zdjeli zagrijte ulje. U njoj pržite churrose dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Prebacite zlatne komadiće na papirnate ručnike da upiju višak masnoće.

Umak od čokolade možete napraviti od čokolade i vrhnja za šlag ili churrose umakati u već gotove čokoladne namaze. Ovaj doručak poslužite uz troslojni užitak od kave, Latte Macchiato. Sloj mlijeka, kave i pjene najbolje ćete postići tako da čašu napunite zapjenjenim mlijekom i u njega nježno nalijete kavu. Jedna trećina kave i dvije mlijeka dat će najbolji rezultat, no bitno je da pričekate oko minutu da se pjena i mlijeko razdvoje prije nego što dodate kavu. Tada će sloj mlijeka na dnu imati vrlo svijetlu boju kave, dok će boja kave na dnu biti mliječne boje. Za dobivanje tamnije boje kave Nespresso preporučuje korištenje kapsule Ispirazione Ristretto Italiano.

Osvježavajuća voćna torta i Affogato

Nakon što ste isprobali španjolski i portugalski doručak, iskušajte se u pripremi tradicionalnog francuskog deseta koji može poslužiti i kao osvježavajući dodatak jutarnjoj kavi. Clafoutis je torta koja ima gustu teksturu flana i vrlo je jednostavna za pripremu.

Pjenjačom umutite četiri jaja, a zatim ih dobro izmiješajte sa 150 g šećera, jednim bourbon vanilin šećerom i 180 g brašna. Dodajte ribanu koricu pola limuna, a zatim 150 g rastopljenog maslaca i 250 ml mlijeka u koje ste sitno naribali jednu sjemenku tonke. Posudu za pečenje namastite maslacem i posipajte je šećerom. Na dno složite ocijeđene višnje ili šumsko voće pa ih pažljivo prelijte pripremljenom smjesom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 do 40 minuta, odnosno dok kolač na površini ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Ovaj desert poslužuje se mlak, posipan šećerom u prahu. Iako se ponekad servira uz dodatak tučenog vrhnja, mi vam predlažemo da si uz clafoutis napravite Affogato iliti kuglicu sladoleda prelivenu kavom. Za jednu porciju dovoljna vam je jedna kuglica sladoleda i jedna kapsula Nespresso Ispirazione Venezia.

Poželite li doma kavu kao iz luksuznog hotela, Nespresso bi mogao biti idealna opcija. Za kavu se izdvaja samo dva posto najboljeg zrna, što znači da iz cijele jedne tone praktički samo šaka završi u premium brendu. Cijena Nespresso aparata kreće se od 749 do 1890 kn, dok je cijene kave od 33 do 40 kn za deset kapsula. Trenutačno možete ostvariti 20 posto popusta na kupnju aparata za kavu i miksera za mlijeko Aeroccino te besplatnu dostavu za narudžbe 100 ili više kapsula.

  • #doručak
  • #Kava
  • #nespresso
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kuća za odmor Margherita: Rustikalni šarm s pogledom na goranske ljepote
Udobna i topla
Kuća za odmor Margherita: Rustikalni šarm s pogledom na goranske ljepote
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tri blogerice, šest nespojivih namirnica i neočekivani rezultati: Tko je briljirao u drugom izazovu?
Pokrovitelj Tognana
Tri blogerice, šest nespojivih namirnica i neočekivani rezultati: Tko je briljirao u drugom izazovu?
Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju
Brzo i jednostavno
Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju
Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!
Doživljaj za nepce
Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!
Najelegantnija adventska lokacija u Zagrebu: Vrhunski barovi i restorani stižu na Oleander terasu hotela Esplanade
Fooling Around
Najelegantnija adventska lokacija u Zagrebu: Vrhunski barovi i restorani stižu na Oleander terasu hotela Esplanade
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Evakuirana škola u Zagrebu, roditelji dobili obavijest: "Rekli su da djecu pošaljemo kući, ne znamo što se događa..."
reagirala policija
Evakuirana škola u Zagrebu, roditelji dobili obavijest: "Rekli su da djecu pošaljemo kući, ne znamo što se događa..."
Stigla promjena vremena, snijeg pada u dijelovima Hrvatske
Hrvatska pod snijegom
FOTO Hrvatska na udaru snježnog kaosa! Snijeg već pada, pogledajte gdje će ga biti najviše
Starica uhićena u bjelovarskoj bolnici
Priča s tužnom pozadinom
Vijest o uhićenju bake (82) uznemirila je Hrvatsku: "Situacija je postala neizdrživa..."
show
Tko je nova Miss Universe Fatima Bosch?
odnijela pobjedu
Tko je nova Miss Universe? Iza nje je ogroman skandal s početka izbora
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Miss Obale Bjelokosti upala u predstavljanje Laure Gnjatović
morala nastaviti dalje
Iznenadni gaf! Proširio se video naše misice, ovako se snašla u neočekivanoj situaciji
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
Jedan od najosjetljivijih dijelova tijela
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Sad je potrebno iskopavati
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
sport
Tužna vijest pogodila obitelj Realove legende, sinovi su shrvani: "Zauvijek ćemo te pamtiti"
Prerani odlazak
Tragedija u projektu Realove legende, njegovi sinovi su shrvani: "Zauvijek ćemo te pamtiti"
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Novi preokret u boksu: Filip Hrgović postaje izazivač za titulu svjetskog prvaka?!
PROTIV NOVOG PRVAKA
Novi preokret u boksu: Filip Hrgović postaje izazivač za titulu svjetskog prvaka?!
tv
MasterChef: Ovakvu reakciju nitko ne želi doživjeti! Večeras saznajte tko će napraviti ovo "fino" jelo!
KULINARSKI FIJASKO
Ovakvu reakciju nitko ne želi doživjeti! Večeras saznajte tko će napraviti ovo "fino" jelo!
U dobru i zlu: Nema sada vremena razgovarati s njom
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nema sada vremena razgovarati s njom
MasterChef: "Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
NAPUSTIO NATJECANJE
"Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
putovanja
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Lejla Filipović u čizmama s chunky potplatom i trapericama 2025.
Tople, a šik
Ove čizme savršen su par podvrnutim trapericama, a nosi ih i Lejla Filipović
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama širokih nogavica i sivom kaputu
Lako se kopira
Bojana Gregorić Vejzović: Tako obična kombinacija koja izgleda vrhunski, ne trebaju joj nikakvi dodaci
sve
Tko je nova Miss Universe Fatima Bosch?
odnijela pobjedu
Tko je nova Miss Universe? Iza nje je ogroman skandal s početka izbora
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Lejla Filipović u čizmama s chunky potplatom i trapericama 2025.
Tople, a šik
Ove čizme savršen su par podvrnutim trapericama, a nosi ih i Lejla Filipović
Čokoladna torta s tajnim sastojkom
Najbolji recepti

5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

Popularni talijanski tiramisu tek je početak priče o genijalnom spoju kave i čokolade u neodoljivim slasticama... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Quiche iz šalice Hrana i piće
    Za početak dana

    Doručak za pet minuta: Recept za brzinski quiche sa špinatom i šunkom

  • Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom Hrana i piće
    Pokrovitelj Nespresso

    Savršen espresso čini razliku:Kremasti talijanski desert s kavom chefa Stefana Cosattinija, a nije tiramsu

  • Čokoladna torta s tajnim sastojkom Hrana i piće
    Najbolji recepti

    5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close