• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #doručak

Kremasti, hrskavi i sočni: Doručci uz koje ćete se osjećati kao da ste se probudili u luksuznom hotelu

Putovati ne možemo, ali maštati zato uvijek možemo. Uz engleski Eton mess, australski cruffin, španjolski churros i francuski clafoutis, kuhinja vam može zamirisati po omiljenim destinacijama, a nepca guštati u svjetski poznatim receptima. Ako vam to nije dovoljno – zamislite hrskave, kremaste i sočne zalogaje uz varijacije kava koje su sve samo ne obične i teško će vam biti oduprijeti se njihovoj pripremi.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 10.04.2020 10:05 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Eton mess s malinama i Cortado

Najpoznatiji engleski desert Eton Mess i ''temperamentna'' kava par su koji čine idealan doručak za one koje si u svakom trenu svog života žele ugoditi. Oko njega ćete se morati malo potruditi, ali slatki nered bez pogovora ćete ''počistiti''.

Spoj puslica, sladoleda od vanilije ili vrhnja i bobičastog voća po želji, savršen je desert, ali i doručak kojeg se nećete moći zasititi. Svaku komponentu ovog jela možete kupiti ili ako se želite potruditi, napravite ih sami. Izmutite bjelanjke i šećer u prahu dok ne dobijete glatki snijeg, a zatim ga ispecite u obliku puslica u pećnici na 140 °C oko 45 minuta. Pustite neka se ohladi, a za to vrijeme pripremite šlag od vrhnja za šlag i vrećice vanilin šećera te umak napravljen od zgnječenih malina i tri žličice šećera. Na tanjuru ili zdjelici zgnječite malo puslica, zatim dodajte dvije žlice šlaga ili sladoleda od vanilije prelijte s dvije žlice umaka od maline i stavite nekoliko svježih malina te ponovite postupak. Ovaj prefini nered poslužite s cortadom, kavom koja će najbolje upotpuniti početak slatkog dana.

Cortado na španjolskom jeziku doslovno znači 'rez', pa je ovo kratka kava kojoj dodamo istu količinu vrućeg mlijeka. Boja ovog napitka tamnija je nego kod cappuccina, a i pjene mora biti manje. Za spravljanje ovog ''temperamentnog'' napitka ako imate aparat za kavu Nespresso možete koristiti bilo koji espresso, ili pak odabrati kapsule Nespresso Barista Creations Corto.

Zobena kaša s kruškama i Flat White

Zdravi doručak svakako je zobena kaša, a za one koje misle da ju ne vole ili da oko nje ima previše posla, možemo samo reći da nisu našli pravi recept poput ove naše kaše s kruškama.

Krušku narežite na četvrtine i kratko ju skuhajte u manje vode tek da ju prekrije. Al dente krušku izvadite, a u istu vodu stavite šest žlica zobenih pahuljica i kuhajte desetak minuta. Pustite neka se kaša ohladi, a zatim joj dodajte tri žlice ili jednu čašicu jogurta. Ako ste ljubitelj slatkog, kašu možete zasladiti medom, javorovim ili agavinim sirupom. Poslužite uz kuhane kruške i pržene listiće kokosa ili badema te napitak Flat White.

Flat White je kava kojoj je dodana velikodušna količina vrućeg lagano zapjenjenog mlijeka. Ovaj napitak u kojemu espresso čini tek trećinu mlječniji je od cappuccina i također se radi od toplog mlijeka, ali na vrhu je sloj mliječne pjene tanak tek pola centimetra. Stoga je veća vjerojatnost da će pjena biti boje kave, za razliku od cappuccina, kojemu je pjena obično bijela. Oni sretnici koji imaju aparat Nespresso za ovaj recept mogu koristiti bilo koju kapsulu namijenjenu za ristretto ili espresso, npr. Ispirazione Firenze Arpeggio. Prvo dolijte kavu, a zatim vruće lagano zapjenjeno mlijeko i uživajte u kremastom doručku.

Cruffin i Lungo

Mogli bismo reći da je cruffin australski doručak s obzirom na to da se prvi put ova popularna lisnata izmišljotina pojavila 2013. u Melbourneu i uskoro osvojila cijeli svijet. Hibrid između kroasana i muffina jednostavan je za pripremu, a uz dugu crnu kavu čini idealan doručak za one koji na njega ne žele gubiti vrijeme.

Priprema, ako ne radite sami lisnato tijesto, kao što smo rekli, i više je nego jednostavna. Gotovo lisnato tijesto narežite na trakice širine šest centimetara, zarolajte ih u pužiće i smjestite u kalupe za muffine. Možete ih i puniti tako da na početak trakice stavite žličicu marmelade, kreme od vanilije, maslaca od kikirikija ili namaza od čokolade pa sve to srolajte u pužića i stavite u kalup. Premažite ih s malo otopljenog maslaca po vrhu i pecite ih dok ne postanu zlatni.

Poslužite tople ili hladne uz finu, dugu crnu kavu. Za puniji okus produžene kave birajte liniju kapsula Nespresso Lungo u kojoj po želji možete birati od moćnih i karameliziranih, bogatih i punih, složenih i ujednačenih te zaokruženih i nježnih okusa.

Pjenasti biskvit od jogurta i Mocha

Za ovaj sočni biskvit neće vam trebati puno vremena, a ni mikser. Dovoljna je jedna zdjela, vilica i snažna ruka. U posudi izmutite dva jaja, 150 g šećera i jedan vanilin šećer. Dodajte 200 g jogurta i 100 ml ulja pa sve dobro izmiješajte. U drugoj posudi izmiješajte 280 g brašna s jednim praškom za pecivo pa malo-pomalo dodajte smjesi od jaja. Lagano namastite i pobrašnite pleh za pečenje (otprilike 30 x 20 cm), zatim izlijte pripremljenu smjesu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta.

Nakon što se biskvit ohladio, možete ga premazati marmeladom od marelice ili narezati na kockice pa svaku zasladiti drugačijim voćnim namazom. Uz takvu voćnu poslasticu odlično će se složiti Cappuccino s rastopljenom čokoladom, odnosno Mocha. Ovaj napitak lagano crvenkastosmeđe boje s mliječnom pjenom možete dobiti tako da 4 kockice tamne ili mliječne čokolade otopite u vrućoj kavi i prelijete s četiri puta više zapjenjenog mlijeka. Imate li Nespresso, još ste veći sretnik jer će uz bilo koju ristretto kapsulu ovaj napitak biti još ukusniji.

Churros i Latte Macchiato

Hrskavo izvana i meko iznutra, ovo prženo tijesto koje se umače u umak od čokolade, tradicionalno se za doručak jede u Španjolskoj i Portugalu. Sastojke za ovaj recept sigurno već imate u svojoj kuhinji, stoga je jedino što preostaje zasukati rukave.

U loncu pomiješajte 200 ml vode, dvije žlice šećera i dvije žlice suncokretova ulja. Kad zakipi, maknite s vatre. U lonac dodajte 200 g brašna i snažno miješajte dok ne dobijete smjesu nalik na glatku pastu. Pobrinite se da istučete sve mjehuriće zraka iz smjese. U brašno dodajte dva jaja i dobro promiješajte. Prebacite smjesu u vrećicu za ukrašavanje, pa je istisnite u obliku trakica na papir za pečenje. Smjesu u obliku trakica stavite u ledenicu na 45 minuta. U velikoj zdjeli zagrijte ulje. U njoj pržite churrose dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Prebacite zlatne komadiće na papirnate ručnike da upiju višak masnoće.

Umak od čokolade možete napraviti od čokolade i vrhnja za šlag ili churrose umakati u već gotove čokoladne namaze. Ovaj doručak poslužite uz troslojni užitak od kave, Latte Macchiato. Sloj mlijeka, kave i pjene najbolje ćete postići tako da čašu napunite zapjenjenim mlijekom i u njega nježno nalijete kavu. Jedna trećina kave i dvije mlijeka dat će najbolji rezultat, no bitno je da pričekate oko minutu da se pjena i mlijeko razdvoje prije nego što dodate kavu. Tada će sloj mlijeka na dnu imati vrlo svijetlu boju kave, dok će boja kave na dnu biti mliječne boje. Za dobivanje tamnije boje kave Nespresso preporučuje korištenje kapsule Ispirazione Ristretto Italiano.

Osvježavajuća voćna torta i Affogato

Nakon što ste isprobali španjolski i portugalski doručak, iskušajte se u pripremi tradicionalnog francuskog deseta koji može poslužiti i kao osvježavajući dodatak jutarnjoj kavi. Clafoutis je torta koja ima gustu teksturu flana i vrlo je jednostavna za pripremu.

Pjenjačom umutite četiri jaja, a zatim ih dobro izmiješajte sa 150 g šećera, jednim bourbon vanilin šećerom i 180 g brašna. Dodajte ribanu koricu pola limuna, a zatim 150 g rastopljenog maslaca i 250 ml mlijeka u koje ste sitno naribali jednu sjemenku tonke. Posudu za pečenje namastite maslacem i posipajte je šećerom. Na dno složite ocijeđene višnje ili šumsko voće pa ih pažljivo prelijte pripremljenom smjesom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 do 40 minuta, odnosno dok kolač na površini ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Ovaj desert poslužuje se mlak, posipan šećerom u prahu. Iako se ponekad servira uz dodatak tučenog vrhnja, mi vam predlažemo da si uz clafoutis napravite Affogato iliti kuglicu sladoleda prelivenu kavom. Za jednu porciju dovoljna vam je jedna kuglica sladoleda i jedna kapsula Nespresso Ispirazione Venezia.

Poželite li doma kavu kao iz luksuznog hotela, Nespresso bi mogao biti idealna opcija. Za kavu se izdvaja samo dva posto najboljeg zrna, što znači da iz cijele jedne tone praktički samo šaka završi u premium brendu. Cijena Nespresso aparata kreće se od 749 do 1890 kn, dok je cijene kave od 33 do 40 kn za deset kapsula. Trenutačno možete ostvariti 20 posto popusta na kupnju aparata za kavu i miksera za mlijeko Aeroccino te besplatnu dostavu za narudžbe 100 ili više kapsula.

  • #doručak
  • #Kava
  • #nespresso
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Snežana Radojičić u Putničkoj klasi: Oko svijeta na dva kotača
Ciklonomad
Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji
zločinačko udruženje
Velika akcija USKOK-a: Uhićenja na području jedne županije
Drama na nebu: Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: Ovo još nisam doživio
Kaos
Drama na nebu! Avion kružio sat vremena iznad aerodroma, pozvana policija, šokirani kapetan: "Ovo još nisam doživio"
show
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Impresivno!
Bacanje buketa u Hercegovini odlučila odraditi u svoju korist!
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Što napraviti?!
Situacija nikad nije bila gora: Profesori tvrde kako su domaće zadaće izgubile svaki smisao
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
neobičan gaf
Netko se zaigrao: Službena stranica SHNL-a objavila da će derbi na Poljudu ovako završiti
tv
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
MasterChef: Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
WOW!
Instant burek? Izgleda da je i to moguće, a odsad će ga znati napraviti i chef Goran!
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Svi dokazi govore protiv njega, ali hoće li sve priznati?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
Lijekovi iz ljudske plazme
Oživljavanje Imunološkog: Priprema se natječaj za pogon u Rugvici vrijedan 40,8 milijuna eura
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
sve
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom
Pokrovitelj Nespresso

Savršen espresso čini razliku:Kremasti talijanski desert s kavom chefa Stefana Cosattinija, a nije tiramsu

Bilo da pijete espresso u srcu Firence ili uživate u slastici s okusom kave u Veneciji, talijanska kava donosi jedinstveno iskustvo koje slavi jednostavnost i izvrsnost. Isprobajte ovaj kremasti talijanski desert s kavom chefa Stefana Cosattinija uz koji ćete zaboraviti na tiramisu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Superkremasto!

    Doručak koji će vas razbuditi i zasititi: Recept za neodoljivi puding s tučenom kavom

  • Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom Hrana i piće
    Pokrovitelj Nespresso

    Savršen espresso čini razliku:Kremasti talijanski desert s kavom chefa Stefana Cosattinija, a nije tiramsu

  • Jutarnja kava ima pozitivne učinke na ljudski organizam Hrana i piće
    Pozitivni učinci

    Ispijanje kave može vam pomoći da živite duže, ali samo ako je konzumirate u ovo doba dana

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close