• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #doručak

Kremasti, hrskavi i sočni: Doručci uz koje ćete se osjećati kao da ste se probudili u luksuznom hotelu

Putovati ne možemo, ali maštati zato uvijek možemo. Uz engleski Eton mess, australski cruffin, španjolski churros i francuski clafoutis, kuhinja vam može zamirisati po omiljenim destinacijama, a nepca guštati u svjetski poznatim receptima. Ako vam to nije dovoljno – zamislite hrskave, kremaste i sočne zalogaje uz varijacije kava koje su sve samo ne obične i teško će vam biti oduprijeti se njihovoj pripremi.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 10.04.2020 10:05 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore

Eton mess s malinama i Cortado

Najpoznatiji engleski desert Eton Mess i ''temperamentna'' kava par su koji čine idealan doručak za one koje si u svakom trenu svog života žele ugoditi. Oko njega ćete se morati malo potruditi, ali slatki nered bez pogovora ćete ''počistiti''.

Spoj puslica, sladoleda od vanilije ili vrhnja i bobičastog voća po želji, savršen je desert, ali i doručak kojeg se nećete moći zasititi. Svaku komponentu ovog jela možete kupiti ili ako se želite potruditi, napravite ih sami. Izmutite bjelanjke i šećer u prahu dok ne dobijete glatki snijeg, a zatim ga ispecite u obliku puslica u pećnici na 140 °C oko 45 minuta. Pustite neka se ohladi, a za to vrijeme pripremite šlag od vrhnja za šlag i vrećice vanilin šećera te umak napravljen od zgnječenih malina i tri žličice šećera. Na tanjuru ili zdjelici zgnječite malo puslica, zatim dodajte dvije žlice šlaga ili sladoleda od vanilije prelijte s dvije žlice umaka od maline i stavite nekoliko svježih malina te ponovite postupak. Ovaj prefini nered poslužite s cortadom, kavom koja će najbolje upotpuniti početak slatkog dana.

Cortado na španjolskom jeziku doslovno znači 'rez', pa je ovo kratka kava kojoj dodamo istu količinu vrućeg mlijeka. Boja ovog napitka tamnija je nego kod cappuccina, a i pjene mora biti manje. Za spravljanje ovog ''temperamentnog'' napitka ako imate aparat za kavu Nespresso možete koristiti bilo koji espresso, ili pak odabrati kapsule Nespresso Barista Creations Corto.

Zobena kaša s kruškama i Flat White

Zdravi doručak svakako je zobena kaša, a za one koje misle da ju ne vole ili da oko nje ima previše posla, možemo samo reći da nisu našli pravi recept poput ove naše kaše s kruškama.

Krušku narežite na četvrtine i kratko ju skuhajte u manje vode tek da ju prekrije. Al dente krušku izvadite, a u istu vodu stavite šest žlica zobenih pahuljica i kuhajte desetak minuta. Pustite neka se kaša ohladi, a zatim joj dodajte tri žlice ili jednu čašicu jogurta. Ako ste ljubitelj slatkog, kašu možete zasladiti medom, javorovim ili agavinim sirupom. Poslužite uz kuhane kruške i pržene listiće kokosa ili badema te napitak Flat White.

Flat White je kava kojoj je dodana velikodušna količina vrućeg lagano zapjenjenog mlijeka. Ovaj napitak u kojemu espresso čini tek trećinu mlječniji je od cappuccina i također se radi od toplog mlijeka, ali na vrhu je sloj mliječne pjene tanak tek pola centimetra. Stoga je veća vjerojatnost da će pjena biti boje kave, za razliku od cappuccina, kojemu je pjena obično bijela. Oni sretnici koji imaju aparat Nespresso za ovaj recept mogu koristiti bilo koju kapsulu namijenjenu za ristretto ili espresso, npr. Ispirazione Firenze Arpeggio. Prvo dolijte kavu, a zatim vruće lagano zapjenjeno mlijeko i uživajte u kremastom doručku.

Cruffin i Lungo

Mogli bismo reći da je cruffin australski doručak s obzirom na to da se prvi put ova popularna lisnata izmišljotina pojavila 2013. u Melbourneu i uskoro osvojila cijeli svijet. Hibrid između kroasana i muffina jednostavan je za pripremu, a uz dugu crnu kavu čini idealan doručak za one koji na njega ne žele gubiti vrijeme.

Priprema, ako ne radite sami lisnato tijesto, kao što smo rekli, i više je nego jednostavna. Gotovo lisnato tijesto narežite na trakice širine šest centimetara, zarolajte ih u pužiće i smjestite u kalupe za muffine. Možete ih i puniti tako da na početak trakice stavite žličicu marmelade, kreme od vanilije, maslaca od kikirikija ili namaza od čokolade pa sve to srolajte u pužića i stavite u kalup. Premažite ih s malo otopljenog maslaca po vrhu i pecite ih dok ne postanu zlatni.

Poslužite tople ili hladne uz finu, dugu crnu kavu. Za puniji okus produžene kave birajte liniju kapsula Nespresso Lungo u kojoj po želji možete birati od moćnih i karameliziranih, bogatih i punih, složenih i ujednačenih te zaokruženih i nježnih okusa.

Pjenasti biskvit od jogurta i Mocha

Za ovaj sočni biskvit neće vam trebati puno vremena, a ni mikser. Dovoljna je jedna zdjela, vilica i snažna ruka. U posudi izmutite dva jaja, 150 g šećera i jedan vanilin šećer. Dodajte 200 g jogurta i 100 ml ulja pa sve dobro izmiješajte. U drugoj posudi izmiješajte 280 g brašna s jednim praškom za pecivo pa malo-pomalo dodajte smjesi od jaja. Lagano namastite i pobrašnite pleh za pečenje (otprilike 30 x 20 cm), zatim izlijte pripremljenu smjesu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta.

Nakon što se biskvit ohladio, možete ga premazati marmeladom od marelice ili narezati na kockice pa svaku zasladiti drugačijim voćnim namazom. Uz takvu voćnu poslasticu odlično će se složiti Cappuccino s rastopljenom čokoladom, odnosno Mocha. Ovaj napitak lagano crvenkastosmeđe boje s mliječnom pjenom možete dobiti tako da 4 kockice tamne ili mliječne čokolade otopite u vrućoj kavi i prelijete s četiri puta više zapjenjenog mlijeka. Imate li Nespresso, još ste veći sretnik jer će uz bilo koju ristretto kapsulu ovaj napitak biti još ukusniji.

Churros i Latte Macchiato

Hrskavo izvana i meko iznutra, ovo prženo tijesto koje se umače u umak od čokolade, tradicionalno se za doručak jede u Španjolskoj i Portugalu. Sastojke za ovaj recept sigurno već imate u svojoj kuhinji, stoga je jedino što preostaje zasukati rukave.

U loncu pomiješajte 200 ml vode, dvije žlice šećera i dvije žlice suncokretova ulja. Kad zakipi, maknite s vatre. U lonac dodajte 200 g brašna i snažno miješajte dok ne dobijete smjesu nalik na glatku pastu. Pobrinite se da istučete sve mjehuriće zraka iz smjese. U brašno dodajte dva jaja i dobro promiješajte. Prebacite smjesu u vrećicu za ukrašavanje, pa je istisnite u obliku trakica na papir za pečenje. Smjesu u obliku trakica stavite u ledenicu na 45 minuta. U velikoj zdjeli zagrijte ulje. U njoj pržite churrose dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Prebacite zlatne komadiće na papirnate ručnike da upiju višak masnoće.

Umak od čokolade možete napraviti od čokolade i vrhnja za šlag ili churrose umakati u već gotove čokoladne namaze. Ovaj doručak poslužite uz troslojni užitak od kave, Latte Macchiato. Sloj mlijeka, kave i pjene najbolje ćete postići tako da čašu napunite zapjenjenim mlijekom i u njega nježno nalijete kavu. Jedna trećina kave i dvije mlijeka dat će najbolji rezultat, no bitno je da pričekate oko minutu da se pjena i mlijeko razdvoje prije nego što dodate kavu. Tada će sloj mlijeka na dnu imati vrlo svijetlu boju kave, dok će boja kave na dnu biti mliječne boje. Za dobivanje tamnije boje kave Nespresso preporučuje korištenje kapsule Ispirazione Ristretto Italiano.

Osvježavajuća voćna torta i Affogato

Nakon što ste isprobali španjolski i portugalski doručak, iskušajte se u pripremi tradicionalnog francuskog deseta koji može poslužiti i kao osvježavajući dodatak jutarnjoj kavi. Clafoutis je torta koja ima gustu teksturu flana i vrlo je jednostavna za pripremu.

Pjenjačom umutite četiri jaja, a zatim ih dobro izmiješajte sa 150 g šećera, jednim bourbon vanilin šećerom i 180 g brašna. Dodajte ribanu koricu pola limuna, a zatim 150 g rastopljenog maslaca i 250 ml mlijeka u koje ste sitno naribali jednu sjemenku tonke. Posudu za pečenje namastite maslacem i posipajte je šećerom. Na dno složite ocijeđene višnje ili šumsko voće pa ih pažljivo prelijte pripremljenom smjesom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 do 40 minuta, odnosno dok kolač na površini ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Ovaj desert poslužuje se mlak, posipan šećerom u prahu. Iako se ponekad servira uz dodatak tučenog vrhnja, mi vam predlažemo da si uz clafoutis napravite Affogato iliti kuglicu sladoleda prelivenu kavom. Za jednu porciju dovoljna vam je jedna kuglica sladoleda i jedna kapsula Nespresso Ispirazione Venezia.

Poželite li doma kavu kao iz luksuznog hotela, Nespresso bi mogao biti idealna opcija. Za kavu se izdvaja samo dva posto najboljeg zrna, što znači da iz cijele jedne tone praktički samo šaka završi u premium brendu. Cijena Nespresso aparata kreće se od 749 do 1890 kn, dok je cijene kave od 33 do 40 kn za deset kapsula. Trenutačno možete ostvariti 20 posto popusta na kupnju aparata za kavu i miksera za mlijeko Aeroccino te besplatnu dostavu za narudžbe 100 ili više kapsula.

  • #doručak
  • #Kava
  • #nespresso
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 12 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Wow!
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom
Pokrovitelj Nespresso

Savršen espresso čini razliku:Kremasti talijanski desert s kavom chefa Stefana Cosattinija, a nije tiramsu

Bilo da pijete espresso u srcu Firence ili uživate u slastici s okusom kave u Veneciji, talijanska kava donosi jedinstveno iskustvo koje slavi jednostavnost i izvrsnost. Isprobajte ovaj kremasti talijanski desert s kavom chefa Stefana Cosattinija uz koji ćete zaboraviti na tiramisu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Quiche iz šalice Hrana i piće
    Za početak dana

    Doručak za pet minuta: Recept za brzinski quiche sa špinatom i šunkom

  • Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom Hrana i piće
    Pokrovitelj Nespresso

    Savršen espresso čini razliku:Kremasti talijanski desert s kavom chefa Stefana Cosattinija, a nije tiramsu

  • Čokoladna torta s tajnim sastojkom Hrana i piće
    Najbolji recepti

    5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close