Eton Mess jedan je od najstarijih britanskih deserta koji se posluživao na godišnjoj utakmici kriketa koledža Eton protiv škole Harrow. Ako ste upravo sad zamislili Harryja Pottera i njegovu družinu kako se poslije metloboja goste ovom slasticom, niste bili daleko jer Eton Mess u istoimenoj školi prvi put poslužio još početkom 19. stojeća, taman nakon što u Europi završilo doba vještica ili bolje rečeno doba 'lova na vještice'. Ovaj desert izvorno od jagoda ili banana sa šlagom s vremenom je dobio dodatak - razmrvljene meringue ili puslice i kao takav smatra se omiljenim britanskim ljetnim desertom kojemu malo tko može odoljeti.

Ime je dobio po njegovom izgledu, kod ovog deserta vrijedi što neurednije to bolje. Spoj puslica, sladoleda od vanilije ili vrhnja i bobičastog voća po želji, savršen je ljetni desert kojeg se nećete moći zasititi, no čini se kako ga britanci ipak uzimaju zdravo za gotovo. Slavni britanski kuhar Jamie Oliver svojedobno je, u jednoj od svojih emisija, pokušao vratiti ovaj pomalo neugledni kolač na jelovnike restorana kako bi ga gostima odnosno turistima predstavio kao vrlo ukusnu i nimalo običnu tradicionalnu britansku slasticu.

Donosimo klasični recept za Eton Mess s trešnjama, a na vama je da ga prilagodite po vašem ukusu. Možete ga poput Jamie Olivera napraviti sa slatkim jagodama i cvjetovima lavande u šlagu ili pak u tučeno vrhnje dodati žesticu poput amaretta ili ruma za zanimljiviju aromu.

RECEPT – ETON MESS S TREŠNJAMA

Sastojci:
3 bjelanjka
175g šećera
500 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
500g trešanja

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva Celzijusa. U zdjeli zamutite bjelanjke i postepeno im dodajte šećer dok se potpuno ne sjedine i ne dobijete čvrsti snijeg.

2. Snijeg od dobivenih bjelanjaka istisnite iz slastičarske vrećice u dvije veće puslice na lim za pečenje kojeg ste obložili masnim papirom. Pecite ih oko sat vremena na 140 stupnjeva Celzijusa, a kad su gotove ugasite pećnicu i pustite neka se puslice u njoj ohlade.

3. U drugoj zdjeli mikserom umutite vrhnje za šlag i šećer u prahu.

4. Trešnje prepolovite i izvadite im koštice. Malo manje od polovice trešanja izmiksajte štapnim mikserom uz po želji dodatak malo ruma.

5. Ohlađene puslice razmrvite. Desert posložite u čaši tako počnete s razmrvljenim puslicama, pa šlagom, pa umakom od trešanja pa još malo šlaga, pa nekoliko svježih trešanja te ponovite razmrvljene puslice. Desert završite šlagom i naravno trešnjom na vrhu. U slast!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju