Eton mess s malinama i Cortado

Najpoznatiji engleski desert Eton Mess i ''temperamentna'' kava par su koji čine idealan doručak za one koje si u svakom trenu svog života žele ugoditi. Oko njega ćete se morati malo potruditi, ali slatki nered bez pogovora ćete ''počistiti''.

Spoj puslica, sladoleda od vanilije ili vrhnja i bobičastog voća po želji, savršen je desert, ali i doručak kojeg se nećete moći zasititi. Svaku komponentu ovog jela možete kupiti ili ako se želite potruditi, napravite ih sami. Izmutite bjelanjke i šećer u prahu dok ne dobijete glatki snijeg, a zatim ga ispecite u obliku puslica u pećnici na 140 °C oko 45 minuta. Pustite neka se ohladi, a za to vrijeme pripremite šlag od vrhnja za šlag i vrećice vanilin šećera te umak napravljen od zgnječenih malina i tri žličice šećera. Na tanjuru ili zdjelici zgnječite malo puslica, zatim dodajte dvije žlice šlaga ili sladoleda od vanilije prelijte s dvije žlice umaka od maline i stavite nekoliko svježih malina te ponovite postupak. Ovaj prefini nered poslužite s cortadom, kavom koja će najbolje upotpuniti početak slatkog dana.

Cortado na španjolskom jeziku doslovno znači 'rez', pa je ovo kratka kava kojoj dodamo istu količinu vrućeg mlijeka. Boja ovog napitka tamnija je nego kod cappuccina, a i pjene mora biti manje. Za spravljanje ovog ''temperamentnog'' napitka ako imate aparat za kavu Nespresso možete koristiti bilo koji espresso, ili pak odabrati kapsule Nespresso Barista Creations Corto.

Zobena kaša s kruškama i Flat White

Zdravi doručak svakako je zobena kaša, a za one koje misle da ju ne vole ili da oko nje ima previše posla, možemo samo reći da nisu našli pravi recept poput ove naše kaše s kruškama.

Krušku narežite na četvrtine i kratko ju skuhajte u manje vode tek da ju prekrije. Al dente krušku izvadite, a u istu vodu stavite šest žlica zobenih pahuljica i kuhajte desetak minuta. Pustite neka se kaša ohladi, a zatim joj dodajte tri žlice ili jednu čašicu jogurta. Ako ste ljubitelj slatkog, kašu možete zasladiti medom, javorovim ili agavinim sirupom. Poslužite uz kuhane kruške i pržene listiće kokosa ili badema te napitak Flat White.

Flat White je kava kojoj je dodana velikodušna količina vrućeg lagano zapjenjenog mlijeka. Ovaj napitak u kojemu espresso čini tek trećinu mlječniji je od cappuccina i također se radi od toplog mlijeka, ali na vrhu je sloj mliječne pjene tanak tek pola centimetra. Stoga je veća vjerojatnost da će pjena biti boje kave, za razliku od cappuccina, kojemu je pjena obično bijela. Oni sretnici koji imaju aparat Nespresso za ovaj recept mogu koristiti bilo koju kapsulu namijenjenu za ristretto ili espresso, npr. Ispirazione Firenze Arpeggio. Prvo dolijte kavu, a zatim vruće lagano zapjenjeno mlijeko i uživajte u kremastom doručku.

Cruffin i Lungo

Mogli bismo reći da je cruffin australski doručak s obzirom na to da se prvi put ova popularna lisnata izmišljotina pojavila 2013. u Melbourneu i uskoro osvojila cijeli svijet. Hibrid između kroasana i muffina jednostavan je za pripremu, a uz dugu crnu kavu čini idealan doručak za one koji na njega ne žele gubiti vrijeme.

Priprema, ako ne radite sami lisnato tijesto, kao što smo rekli, i više je nego jednostavna. Gotovo lisnato tijesto narežite na trakice širine šest centimetara, zarolajte ih u pužiće i smjestite u kalupe za muffine. Možete ih i puniti tako da na početak trakice stavite žličicu marmelade, kreme od vanilije, maslaca od kikirikija ili namaza od čokolade pa sve to srolajte u pužića i stavite u kalup. Premažite ih s malo otopljenog maslaca po vrhu i pecite ih dok ne postanu zlatni.

Poslužite tople ili hladne uz finu, dugu crnu kavu. Za puniji okus produžene kave birajte liniju kapsula Nespresso Lungo u kojoj po želji možete birati od moćnih i karameliziranih, bogatih i punih, složenih i ujednačenih te zaokruženih i nježnih okusa.

Pjenasti biskvit od jogurta i Mocha

Za ovaj sočni biskvit neće vam trebati puno vremena, a ni mikser. Dovoljna je jedna zdjela, vilica i snažna ruka. U posudi izmutite dva jaja, 150 g šećera i jedan vanilin šećer. Dodajte 200 g jogurta i 100 ml ulja pa sve dobro izmiješajte. U drugoj posudi izmiješajte 280 g brašna s jednim praškom za pecivo pa malo-pomalo dodajte smjesi od jaja. Lagano namastite i pobrašnite pleh za pečenje (otprilike 30 x 20 cm), zatim izlijte pripremljenu smjesu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta.

Nakon što se biskvit ohladio, možete ga premazati marmeladom od marelice ili narezati na kockice pa svaku zasladiti drugačijim voćnim namazom. Uz takvu voćnu poslasticu odlično će se složiti Cappuccino s rastopljenom čokoladom, odnosno Mocha. Ovaj napitak lagano crvenkastosmeđe boje s mliječnom pjenom možete dobiti tako da 4 kockice tamne ili mliječne čokolade otopite u vrućoj kavi i prelijete s četiri puta više zapjenjenog mlijeka. Imate li Nespresso, još ste veći sretnik jer će uz bilo koju ristretto kapsulu ovaj napitak biti još ukusniji.

Churros i Latte Macchiato

Hrskavo izvana i meko iznutra, ovo prženo tijesto koje se umače u umak od čokolade, tradicionalno se za doručak jede u Španjolskoj i Portugalu. Sastojke za ovaj recept sigurno već imate u svojoj kuhinji, stoga je jedino što preostaje zasukati rukave.

U loncu pomiješajte 200 ml vode, dvije žlice šećera i dvije žlice suncokretova ulja. Kad zakipi, maknite s vatre. U lonac dodajte 200 g brašna i snažno miješajte dok ne dobijete smjesu nalik na glatku pastu. Pobrinite se da istučete sve mjehuriće zraka iz smjese. U brašno dodajte dva jaja i dobro promiješajte. Prebacite smjesu u vrećicu za ukrašavanje, pa je istisnite u obliku trakica na papir za pečenje. Smjesu u obliku trakica stavite u ledenicu na 45 minuta. U velikoj zdjeli zagrijte ulje. U njoj pržite churrose dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Prebacite zlatne komadiće na papirnate ručnike da upiju višak masnoće.

Umak od čokolade možete napraviti od čokolade i vrhnja za šlag ili churrose umakati u već gotove čokoladne namaze. Ovaj doručak poslužite uz troslojni užitak od kave, Latte Macchiato. Sloj mlijeka, kave i pjene najbolje ćete postići tako da čašu napunite zapjenjenim mlijekom i u njega nježno nalijete kavu. Jedna trećina kave i dvije mlijeka dat će najbolji rezultat, no bitno je da pričekate oko minutu da se pjena i mlijeko razdvoje prije nego što dodate kavu. Tada će sloj mlijeka na dnu imati vrlo svijetlu boju kave, dok će boja kave na dnu biti mliječne boje. Za dobivanje tamnije boje kave Nespresso preporučuje korištenje kapsule Ispirazione Ristretto Italiano.

Osvježavajuća voćna torta i Affogato

Nakon što ste isprobali španjolski i portugalski doručak, iskušajte se u pripremi tradicionalnog francuskog deseta koji može poslužiti i kao osvježavajući dodatak jutarnjoj kavi. Clafoutis je torta koja ima gustu teksturu flana i vrlo je jednostavna za pripremu.

Pjenjačom umutite četiri jaja, a zatim ih dobro izmiješajte sa 150 g šećera, jednim bourbon vanilin šećerom i 180 g brašna. Dodajte ribanu koricu pola limuna, a zatim 150 g rastopljenog maslaca i 250 ml mlijeka u koje ste sitno naribali jednu sjemenku tonke. Posudu za pečenje namastite maslacem i posipajte je šećerom. Na dno složite ocijeđene višnje ili šumsko voće pa ih pažljivo prelijte pripremljenom smjesom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 do 40 minuta, odnosno dok kolač na površini ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Ovaj desert poslužuje se mlak, posipan šećerom u prahu. Iako se ponekad servira uz dodatak tučenog vrhnja, mi vam predlažemo da si uz clafoutis napravite Affogato iliti kuglicu sladoleda prelivenu kavom. Za jednu porciju dovoljna vam je jedna kuglica sladoleda i jedna kapsula Nespresso Ispirazione Venezia.

Poželite li doma kavu kao iz luksuznog hotela, Nespresso bi mogao biti idealna opcija. Za kavu se izdvaja samo dva posto najboljeg zrna, što znači da iz cijele jedne tone praktički samo šaka završi u premium brendu. Cijena Nespresso aparata kreće se od 749 do 1890 kn, dok je cijene kave od 33 do 40 kn za deset kapsula. Trenutačno možete ostvariti 20 posto popusta na kupnju aparata za kavu i miksera za mlijeko Aeroccino te besplatnu dostavu za narudžbe 100 ili više kapsula.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju