• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #doručak

Kremasti, hrskavi i sočni: Doručci uz koje ćete se osjećati kao da ste se probudili u luksuznom hotelu

Putovati ne možemo, ali maštati zato uvijek možemo. Uz engleski Eton mess, australski cruffin, španjolski churros i francuski clafoutis, kuhinja vam može zamirisati po omiljenim destinacijama, a nepca guštati u svjetski poznatim receptima. Ako vam to nije dovoljno – zamislite hrskave, kremaste i sočne zalogaje uz varijacije kava koje su sve samo ne obične i teško će vam biti oduprijeti se njihovoj pripremi.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 10.04.2020 10:05 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

Eton mess s malinama i Cortado

Najpoznatiji engleski desert Eton Mess i ''temperamentna'' kava par su koji čine idealan doručak za one koje si u svakom trenu svog života žele ugoditi. Oko njega ćete se morati malo potruditi, ali slatki nered bez pogovora ćete ''počistiti''.

Spoj puslica, sladoleda od vanilije ili vrhnja i bobičastog voća po želji, savršen je desert, ali i doručak kojeg se nećete moći zasititi. Svaku komponentu ovog jela možete kupiti ili ako se želite potruditi, napravite ih sami. Izmutite bjelanjke i šećer u prahu dok ne dobijete glatki snijeg, a zatim ga ispecite u obliku puslica u pećnici na 140 °C oko 45 minuta. Pustite neka se ohladi, a za to vrijeme pripremite šlag od vrhnja za šlag i vrećice vanilin šećera te umak napravljen od zgnječenih malina i tri žličice šećera. Na tanjuru ili zdjelici zgnječite malo puslica, zatim dodajte dvije žlice šlaga ili sladoleda od vanilije prelijte s dvije žlice umaka od maline i stavite nekoliko svježih malina te ponovite postupak. Ovaj prefini nered poslužite s cortadom, kavom koja će najbolje upotpuniti početak slatkog dana.

Cortado na španjolskom jeziku doslovno znači 'rez', pa je ovo kratka kava kojoj dodamo istu količinu vrućeg mlijeka. Boja ovog napitka tamnija je nego kod cappuccina, a i pjene mora biti manje. Za spravljanje ovog ''temperamentnog'' napitka ako imate aparat za kavu Nespresso možete koristiti bilo koji espresso, ili pak odabrati kapsule Nespresso Barista Creations Corto.

Zobena kaša s kruškama i Flat White

Zdravi doručak svakako je zobena kaša, a za one koje misle da ju ne vole ili da oko nje ima previše posla, možemo samo reći da nisu našli pravi recept poput ove naše kaše s kruškama.

Krušku narežite na četvrtine i kratko ju skuhajte u manje vode tek da ju prekrije. Al dente krušku izvadite, a u istu vodu stavite šest žlica zobenih pahuljica i kuhajte desetak minuta. Pustite neka se kaša ohladi, a zatim joj dodajte tri žlice ili jednu čašicu jogurta. Ako ste ljubitelj slatkog, kašu možete zasladiti medom, javorovim ili agavinim sirupom. Poslužite uz kuhane kruške i pržene listiće kokosa ili badema te napitak Flat White.

Flat White je kava kojoj je dodana velikodušna količina vrućeg lagano zapjenjenog mlijeka. Ovaj napitak u kojemu espresso čini tek trećinu mlječniji je od cappuccina i također se radi od toplog mlijeka, ali na vrhu je sloj mliječne pjene tanak tek pola centimetra. Stoga je veća vjerojatnost da će pjena biti boje kave, za razliku od cappuccina, kojemu je pjena obično bijela. Oni sretnici koji imaju aparat Nespresso za ovaj recept mogu koristiti bilo koju kapsulu namijenjenu za ristretto ili espresso, npr. Ispirazione Firenze Arpeggio. Prvo dolijte kavu, a zatim vruće lagano zapjenjeno mlijeko i uživajte u kremastom doručku.

Cruffin i Lungo

Mogli bismo reći da je cruffin australski doručak s obzirom na to da se prvi put ova popularna lisnata izmišljotina pojavila 2013. u Melbourneu i uskoro osvojila cijeli svijet. Hibrid između kroasana i muffina jednostavan je za pripremu, a uz dugu crnu kavu čini idealan doručak za one koji na njega ne žele gubiti vrijeme.

Priprema, ako ne radite sami lisnato tijesto, kao što smo rekli, i više je nego jednostavna. Gotovo lisnato tijesto narežite na trakice širine šest centimetara, zarolajte ih u pužiće i smjestite u kalupe za muffine. Možete ih i puniti tako da na početak trakice stavite žličicu marmelade, kreme od vanilije, maslaca od kikirikija ili namaza od čokolade pa sve to srolajte u pužića i stavite u kalup. Premažite ih s malo otopljenog maslaca po vrhu i pecite ih dok ne postanu zlatni.

Poslužite tople ili hladne uz finu, dugu crnu kavu. Za puniji okus produžene kave birajte liniju kapsula Nespresso Lungo u kojoj po želji možete birati od moćnih i karameliziranih, bogatih i punih, složenih i ujednačenih te zaokruženih i nježnih okusa.

Pjenasti biskvit od jogurta i Mocha

Za ovaj sočni biskvit neće vam trebati puno vremena, a ni mikser. Dovoljna je jedna zdjela, vilica i snažna ruka. U posudi izmutite dva jaja, 150 g šećera i jedan vanilin šećer. Dodajte 200 g jogurta i 100 ml ulja pa sve dobro izmiješajte. U drugoj posudi izmiješajte 280 g brašna s jednim praškom za pecivo pa malo-pomalo dodajte smjesi od jaja. Lagano namastite i pobrašnite pleh za pečenje (otprilike 30 x 20 cm), zatim izlijte pripremljenu smjesu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta.

Nakon što se biskvit ohladio, možete ga premazati marmeladom od marelice ili narezati na kockice pa svaku zasladiti drugačijim voćnim namazom. Uz takvu voćnu poslasticu odlično će se složiti Cappuccino s rastopljenom čokoladom, odnosno Mocha. Ovaj napitak lagano crvenkastosmeđe boje s mliječnom pjenom možete dobiti tako da 4 kockice tamne ili mliječne čokolade otopite u vrućoj kavi i prelijete s četiri puta više zapjenjenog mlijeka. Imate li Nespresso, još ste veći sretnik jer će uz bilo koju ristretto kapsulu ovaj napitak biti još ukusniji.

Churros i Latte Macchiato

Hrskavo izvana i meko iznutra, ovo prženo tijesto koje se umače u umak od čokolade, tradicionalno se za doručak jede u Španjolskoj i Portugalu. Sastojke za ovaj recept sigurno već imate u svojoj kuhinji, stoga je jedino što preostaje zasukati rukave.

U loncu pomiješajte 200 ml vode, dvije žlice šećera i dvije žlice suncokretova ulja. Kad zakipi, maknite s vatre. U lonac dodajte 200 g brašna i snažno miješajte dok ne dobijete smjesu nalik na glatku pastu. Pobrinite se da istučete sve mjehuriće zraka iz smjese. U brašno dodajte dva jaja i dobro promiješajte. Prebacite smjesu u vrećicu za ukrašavanje, pa je istisnite u obliku trakica na papir za pečenje. Smjesu u obliku trakica stavite u ledenicu na 45 minuta. U velikoj zdjeli zagrijte ulje. U njoj pržite churrose dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Prebacite zlatne komadiće na papirnate ručnike da upiju višak masnoće.

Umak od čokolade možete napraviti od čokolade i vrhnja za šlag ili churrose umakati u već gotove čokoladne namaze. Ovaj doručak poslužite uz troslojni užitak od kave, Latte Macchiato. Sloj mlijeka, kave i pjene najbolje ćete postići tako da čašu napunite zapjenjenim mlijekom i u njega nježno nalijete kavu. Jedna trećina kave i dvije mlijeka dat će najbolji rezultat, no bitno je da pričekate oko minutu da se pjena i mlijeko razdvoje prije nego što dodate kavu. Tada će sloj mlijeka na dnu imati vrlo svijetlu boju kave, dok će boja kave na dnu biti mliječne boje. Za dobivanje tamnije boje kave Nespresso preporučuje korištenje kapsule Ispirazione Ristretto Italiano.

Osvježavajuća voćna torta i Affogato

Nakon što ste isprobali španjolski i portugalski doručak, iskušajte se u pripremi tradicionalnog francuskog deseta koji može poslužiti i kao osvježavajući dodatak jutarnjoj kavi. Clafoutis je torta koja ima gustu teksturu flana i vrlo je jednostavna za pripremu.

Pjenjačom umutite četiri jaja, a zatim ih dobro izmiješajte sa 150 g šećera, jednim bourbon vanilin šećerom i 180 g brašna. Dodajte ribanu koricu pola limuna, a zatim 150 g rastopljenog maslaca i 250 ml mlijeka u koje ste sitno naribali jednu sjemenku tonke. Posudu za pečenje namastite maslacem i posipajte je šećerom. Na dno složite ocijeđene višnje ili šumsko voće pa ih pažljivo prelijte pripremljenom smjesom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 do 40 minuta, odnosno dok kolač na površini ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Ovaj desert poslužuje se mlak, posipan šećerom u prahu. Iako se ponekad servira uz dodatak tučenog vrhnja, mi vam predlažemo da si uz clafoutis napravite Affogato iliti kuglicu sladoleda prelivenu kavom. Za jednu porciju dovoljna vam je jedna kuglica sladoleda i jedna kapsula Nespresso Ispirazione Venezia.

Poželite li doma kavu kao iz luksuznog hotela, Nespresso bi mogao biti idealna opcija. Za kavu se izdvaja samo dva posto najboljeg zrna, što znači da iz cijele jedne tone praktički samo šaka završi u premium brendu. Cijena Nespresso aparata kreće se od 749 do 1890 kn, dok je cijene kave od 33 do 40 kn za deset kapsula. Trenutačno možete ostvariti 20 posto popusta na kupnju aparata za kavu i miksera za mlijeko Aeroccino te besplatnu dostavu za narudžbe 100 ili više kapsula.

  • #doručak
  • #Kava
  • #nespresso
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Minglanje v klanjcu: Mala ulica u Samoboru koja je vratila starinski duh blagdana
Domaće i iskreno
Minglanje v klanjcu: Mala ulica u Samoboru koja je vratila starinski duh blagdana
Uzbudljivi Paros: Predivni grčki otok koji je promijenio povijest Hvara
Pogled u prošlost
Uzbudljivi Paros: Predivni grčki otok koji je promijenio povijest Hvara
Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom
Ispravite ih...
Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Italija koja to nije: Sardinija očima Lare Černicki i Staše Forenbahera
Otok od tristo čuda
Italija koja to nije: Sardinija očima Lare Černicki i Staše Forenbahera
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
Njemačke kompanije se rješavaju zaposlenih i nude izdašne otpremnine
otpuštanje radnika
Na tisuće zaposlenih leti van, ali zato dijele bogatstvo za odlazak! "420.000 eura otpremnine i još se uvijek isplati"
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Ana de Armas oduševila je prirodnim izgledom bez šminke
snimili je paparazzi
Izgled bez šminke holivudske glumice zapanjio svijet, uistinu je prava ljepotica!
Policija traga za suvlasnicom organizacije Miss Universe
zbog prijevare
Policija traga za suvlasnicom Miss Universe, izdan je nalog za uhićenje
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
sport
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
BRZ OPORAVAK!
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
Najskuplja zvijezda Dinama ispala iz momčadi: Kovačević vuče radikalnije poteze
Komentar Ivice Mede
Najskuplja zvijezda Dinama ispala iz momčadi: Kovačević vuče radikalnije poteze
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
MasterChef: Od večeras u MasterChefu – platinasta kartica! Tko će je osvojiti?!
NOVA BORBA
Od večeras u MasterChefu – platinasta kartica! Tko će je osvojiti?!
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
putovanja
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
novac
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Gabriela kolač blogerice Petre Sabljić
Najdraži kolač ikad
Svi traže recept za kolač s finom kremom i prhkim korama, mi ga dijelimo s vama
Glamurozne kombinacije s visokim čizmama
IZGLEDAJU MRAK
Visoke čizme su adut za glamurozna izdanja, a mi imamo tri takve kombinacije
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
BRZ OPORAVAK!
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom
Pokrovitelj Nespresso

Savršen espresso čini razliku:Kremasti talijanski desert s kavom chefa Stefana Cosattinija, a nije tiramsu

Bilo da pijete espresso u srcu Firence ili uživate u slastici s okusom kave u Veneciji, talijanska kava donosi jedinstveno iskustvo koje slavi jednostavnost i izvrsnost. Isprobajte ovaj kremasti talijanski desert s kavom chefa Stefana Cosattinija uz koji ćete zaboraviti na tiramisu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Quiche iz šalice Hrana i piće
    Za početak dana

    Doručak za pet minuta: Recept za brzinski quiche sa špinatom i šunkom

  • Krema s mascarponeom i agrumima, crumbleom od lješnjaka i kavom Hrana i piće
    Pokrovitelj Nespresso

    Savršen espresso čini razliku:Kremasti talijanski desert s kavom chefa Stefana Cosattinija, a nije tiramsu

  • Čokoladna torta s tajnim sastojkom Hrana i piće
    Najbolji recepti

    5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close