• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #u vašoj kuhinji

Uvijek bez greške: 4 najbolja načina za pečenje gljiva

Stavite li gljive na hladnu tavu mogli biste dobiti nezadovoljavajuće rezultate – odnosno povrće sluzave i mekane teksture.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 14.01.2023 07:14 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

Ako želite uživati u pečenim gljivama, važno ih je pripremiti na odgovarajući način. Nikad ih nemojte stavljati pod mlaz vode – radije ih očetkajte. Najbolji okus, pak, imat će ako ih termički obradite na jedan od sljedećih načina.

Na vrućoj tavi

Ispržite gljive na vrućoj tavi kako biste dobili hrskave rubove i bogatiji puni karamelizirani okus. Stavite li gljive na hladnu tavu mogli biste dobiti nezadovoljavajuće rezultate – odnosno povrće sluzave i mekane teksture.

Ako želite hrskave gljive pune okusa važno je da ih nakon stavljanja u vruću tavu ne dirate barem pet do osam minuta kako bi se površina odgovarajuće zapekla. Ovom metodom možete pripremiti različite vrste gljiva, a posebno dobro će se slagati s bukovačama.

U zagrijanoj pećnici

I dobro zagrijana pećnica je dobar izbor za pečenje gljiva. Termička obrada na visokoj temperaturi u pećnici pomoći će da istakne mesnati oku gljiva, a pogotovo kod shiitakea i smeđih šampinjona.

Da biste ispekli savršene gljive, pobrinite se da se ravnomjerno ispeku tako što ćete ih narezati na otprilike istu veličinu. Pomiješajte ih s nešto ulja i začina te stavite na rešetku koju ste stavili preko lima za pečenje u zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata dok ne porumene po rubovima.

Na roštilju

Pečenje gljiva na roštilju je brz i jednostavan način da dobijete jelo izvrsnog okusa. Ono im daje karamelizirani pikantni okus i zlatnu vanjštinu. Želite li gljivama podariti dodatnu dubinu okusa, marinirajte ih prije stavljanja na zagrijanu rešetku roštilja.

Bit će dovoljno pomiješati ih s nešto balzamtičnog octa, ulja, nasjeckanog češnjaka i začinskog bilja u trajanju od 10-ak minuta prije pečenja. Na ovaj način ispecite portobello gljive, šampinjone, pa čak i bukovače.

U tavi s vinom

Tekstura gljiva idealna je za upijanje aromatičnih sastojaka prilikom termičke obrade, a posebice vina. Bez obzira koristite li bijelo ili crveno vino za pirjanje, njezina kiselost istaknut će dubok zemljani okus gljiva. Posebno dobro složit će se sa šampinjonima.

Narežite gljive na kriške otprilike iste veličine te ih stavite peći na zagrijano ulje. Nemojte ih dirati oko dvije do četiri minute da se lagano zapeku, a potom ih podlijte s vinom i pustite da se pirjaju oko tri minute. Pripazite samo da ne pretrpavate tavu – gljive će imati bolju teksturu ako imaju prostora da se odgovarajući termički obrade.

Kada ih solite? Savjeti i trikovi za savršena jela od gljiva +0 Meso s umakom od gljiva

  • #u vašoj kuhinji
  • #gljive
  • #pečenje gljiva
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Advent u Europi
Tri grada, tri priče: Jednodnevni izleti koji su pravi lijek za zimski umor
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
U Lađarskoj ulici
Ušminkavanje i sasvim nova namjena: Milijunska obnova Domobranske vojarne u Sisku
Tajna savršenog woka: Što ne smijete preskočiti za brzinsku pripremu najukusnijeg jela
Škola kuhanja
Tajna savršenog woka: Trikovi zbog kojih će vam jelo napokon ispasti kao u kineskom restoranu
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Oglas
Zeleno i održivo, poštovanje prirode dio je međimurskog mentaliteta.
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Picadillo: Jednostavno jelo s latino temperamentom
Hit s mljevenim mesom
Picadillo: Recept za senzacionalno, a jednostavno jelo iz jedne tave
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
Vrt Majorelle
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Planule gume u skladištu u Sesvetama
DRAMA U SESVETAMA
FOTO Gorjelo skladište, na terenu vatrogasci i hitna: Ima ozlijeđenih
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Snimka Calvina Kleina i partnera Kevina Bakera izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama
''nije mu ni pomogao...''
Tužna snimka Calvina Kleina i 46 godina mlađeg partnera izazvala lavinu reakcija na internetu
Tko je zet Mileta Kitića?
godinama su skupa
Tko je zet Mileta Kitića? Ne voli privlačiti pažnju javnosti, a njegovoj mezimici je velika podrška
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Problemi za ovaj servis
Stigla je serija koja se čekala godinama i odmah je srušila Netflix
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
sport
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
I ON ODLAZI
Nakon Đokovića još jedna legenda digla ruke od Srbije: ''Najbolji odlaze jer...''
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
U dobru i zlu: Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
U DOBRU I ZLU
Svi su je upozoravali, a sad se i sama opekla
MasterChef: Barbara je za nijansu bila bolji HOP od Renate i osvojila platinu!
ČESTITAMO!
Barbara je za nijansu bila bolji HOP od Renate i osvojila platinu!
putovanja
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
novac
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Popis recepata za kolače od dizanog tijesta
Mekani, slasni i podatni
Za vas smo pripremile popis recepata za kolače od dizanog tijesta, imamo ih 15, a tu je i bonus
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
nježno i pažljivo
Greška koju radimo čim kupimo ovaj cvijet, lako se može izbjeći
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Najkorisniji igrač lige
On pa Toni Fruk: Senzacionalni klinac odbio je Dinamo i sad je pred transferom života
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
Piletina kao iz najboljih restorana
Morate isprobati

Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana

Restoranska piletina nema samo sočno meso – već i hrskavu kožicu. Koža daje dodatnu dubinu okusa i uvijek ju je bolje zadržati na mesu prilikom termičke obrade. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kako zgusnuti varivo bez zaprške Hrana i piće
    Ne koštaju puno

    Bez zaprške i brašna: Tri najbolja načina za zgušnjavanje variva

  • Njoki s gljivama i plavim sirom Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i sirom

  • Piletina kao iz najboljih restorana Hrana i piće
    Morate isprobati

    Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close