• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #gdje sjesti

Filmske večeri uz vino na kojima se uvijek "kuhaju" uzbudljive priče

Poput "kafića Uzdravlje", vinoteka i vinski bar Bornstein mjesto je na kojem je prirodno osjećati se dobrodošlo, osobito za večeri posvećenima kultnim filmovima i vinarima, kao što je bio slučaj s Tomažom Prinčićem, koji je stigao iz Goriških brda kako bismo otkrili čaroliju u čaši..

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 14.02.2020 12:34 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka

Što je zajedničko Goriškim brdima u Sloveniji i vinskom baru Bornstein nadomak zagrebačke Katedrale? Oni koji prate vinsku scenu znat će da je riječ o vinu, no u igri je puno više od etiketa i sorti. Želimo li poslušati, na obje ćemo lokacije pronaći priče koje nadahnjuju, tjeraju nas da ozbiljno shvatimo važnost trenutka, smijeha, kao i nezaustavljive životne energije koja teče tim koordinatama. Neki bi rekli da se radi o strasti prema poslu, ali ne treba zanemariti ni uloženo znanje, kao ni drame s kojima se glavni akteri suočavaju na svakom koraku.

Doista, Bornstein je vinski bar u kojem se svi osjećaju dobro. Kako zbog vina koje vlasnici Doris i Ivan Srpek pronicljivo biraju, ugođaja koji stvaraju i nadahnjuju goste da se osjećaju kao da baš ondje pripadaju, tako i vinara koji onamo dolaze da ih upoznamo tvoreći slagalicu iskustva koje se ne zaboravlja.

Ususret Valentinovu u Bornsteinu se okupila fantastična ekipa i dokazala da za ljubav osim duše ponekad treba imati i čašu. Vinska stručnjakinja, zaljubljenica u film i organizatorica projekta Vino&Kino, Jelena Bulum pozvala je Tomaža Prinčiča iz Kozane u Goriškim brdima kako bi predstavio svoja vrhunska vina od kojih se svako, osim s hranom, ovoga puta uparivalo s ljubavnim filmovima prema izboru Martina Milinkovića.

Dok su insajderi iz filmske branše Dean Sinovčić i Martin Milinković svojim komentarima dokazivali koliko su filmovi, baš kao i vino - živi, stizali su mali zalogaji iz Bornsteinove kuhinje. Sve to na kraju su začinile praline zagrebačke tvornice čokolade Bagolo, koje proizvodi Jelena Đuranec-Pribetić zajedno sa svojim timom u zagrebačkom kvartu Gredice. Ispod malog dućana nalazi se malo čokoladno postrojenje u kojem se proizvode vrhunske praline, čokolade, kandirano voće preliveno čokoladom, čokoladne lizalice i svakojake divote za koje se koristi vrhunska belgijska čokolada, a svi ostali sastojci nabavljaju se od lokalnih proizvođača.

"Tomaž dolazi iz obitelji s dugogodišnjom vinogradarskom tradicijom koju je započeo njegov pradjed Mihael još 1878. g. i kojemu je u čast nazvana posebna linija vina koja odležava u drvu – Mihael belo i Mihael rdeče. Rezultat tako duge povijesti bogato je iskustvo koje se stjecalo od vinara u Austro-Ugarskoj, zatim od talijanskih kolega, a danas ga je naslijedio Tomaž, inače diplomirani agronom, i primjenjuje ga u vinogradu zajedno s najnovijim saznanjima iz struke", objasnila je Jelena Bulum.

Oni koji su se prvi put susreli s Prinčićem doznali su i da se vinogradi Kmetije Prinčič protežu se na ukupno 10 ha, odakle se dobiva oko 40.000 butelja godišnje. Većina vinograda stara je oko 35 godina i nalazi se na nadmorskoj visini između 50 i 100 metara. Svi su vinogradi južne, odnosno, jugoistočne ekspozicije. Također, svi vinogradi prekriveni su travom, koja omogućava rahliju zemlju, očuvanje korisnih mikroorganizama u tlu, osigurava lozi više kisika, a služi i kao odlično prirodno gnojivo.

"Goriška brda česta su destinacija za mnoge ljubitelje vina iz Hrvatske jer osim 'dobro' provjerenih etiketa s imenima poput Ščureka, Simčiča, Štekara ili Jakončiča mnoga vrhunska vina iz ove regije jednostavno nikad ne stignu ili jedva dospiju do Hrvatske. Ne čudi stoga što je za zagrebačku prezentaciju jednog takvog vinara, kao što je Tomaž Prinčić zavladao popriličan interes", kaže Jelena Bulum te dodaje kako su za vrhunsku kvalitetu vina iz Goriških brda ključne dvije stvari: mikroklima i sastav tla.

Kombinacija toplog zraka koji dolazi danju s mora i hladnog koji noću prodire s Alpa idealna je za vinovu lozu, a opoka ili lapor koji se nalazi u sastavu tla daje vinima izraženu mineralnost, što rebuli, koju inače zovu kraljicom Brda, daje onaj X-faktor.

X-faktor filmskih večeri u Bornsteinu upravo su emocije koje potiču scene iz filmova i spajaju se s čarolijom u čaši te nas navode da postanemo istraživači i zagrebemo ispod površine. Dok su se izmjenjivali Razum i osjećaji, Ljubavna pisma s predumišljajem, Amélie, Doručak kod Tiffanyja i Bolje ne može, na stol je stizala mineralna Rebula 2017., elegantni i kompleksni Sauvignon blanc 2017., što dugo traje na nepcu, zaobljeni Aurei pinot sivi 2018. jantarne boje te Pinot Noir 2017., koji je s mekanim taninima, zrelim voćem te ugodnim i toplim završetkom bio poput male crne haljine te večeri. Mihael rdeče 2015. stiglo je za kraj, uz Bolje ne može. Sočna kupaža merlota, cabernet sauvignona i pinot noira dozrijevala je dvije godine u hrastovim bačvama. Zrele naranče, džem od crnih trešanja i šljive, kao i ljekovita metvica te crni papar najavili su vaniliju, kakao i tamnu čokoladu, tvoreći kompoziciju vrijednu pozornosti.

Od senzacija na nosu i elegancije Prinčićevih vina ruka sama poleti zavrtjeti čašu i krenuti u istraživanje vlastitih uspomena koje se vežu aromatikom, budeći u kušaču želju za otkrivanjem, gutljaj za gutljajem. Bilo da se poželite upoznati s karakterističnom mineralnošću i pitkom harmonijom bijelih vina ili zaokruženih crvenih, za koja Prinčić neumorno skuplja obožavatelje, ali i nagrade - Bornstein, odnosno Goriška brda prava su lokacija. A do tada? Večer posvećena Leonardu Cohenu i vrhunskim prirodnim, iskrenim vinima na rasporedu je 20. veljače.

  • #gdje sjesti
  • #bornstein
  • #Vino
  • #film
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Oko 9000 eura za 500 grama sušene mandarine? Skupocjena namirnica koja liječi i sladi
Miris zlata
Skupocjena namirnica koja liječi i sladi: Plaćaju i 17 tisuća eura za kilogram korice mandarine
U mikrovalnoj, tavi i pećnici: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Odlični!
Pali svaki put: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
Neobično fina
Puna okusa i iznenađenja: Gusta juha od mrkve i jabuke
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Kremaste i ukusne
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Hrvatska putovnica je jača od američke
Henley Passport Indeks
Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Šok u Poljskoj
Gotovo 30 godina laži! Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Mama Stjepana Vukadina proslavila 55. rođendan
raznježio objavom
Kako izgledaju roditelji chefa Vukadina? Pokazao ih je posebnim povodom
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
Oprez!
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
zabava
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Genijalno!
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
Nije im lako
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
tech
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
sport
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Užas u Scumacherovoj vili: Australski vozač optužen da je silovao Michaelovu medicinsku sestru
priznao odnos
Užas u Schumacherovoj vili: Australski vozač optužen da je silovao Michaelovu medicinsku sestru
tv
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sestrine riječi ohrabrenja su ono što joj je bilo potrebno
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
Ulična moda Zagreb u tenisicama s povišenom petom Isabel Marant
I BOJA JE DIVNA
Tenisice sa zagrebačke špice koje mogu zamijeniti štikle, a uz fini kaput izgledaju zakon
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Vrata Bilogore
Vrata Bilogore

Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

Te naše nedjelje nebo je plakalo, ali uz topli ugođaj i juhu kao bakinu brzo nam je zasjalo sunce. Da ne bi bilo zabune, nije to bila juha kakve moderne bake, nego baš onakva kakva se nekoć jela – fina, mesna, s puno tjestenine s okicama na vrhu koje ne osuđuju srkanje ni rezance na bradi... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Bornstein Hrana i piće
    Na visokoj nožici

    5 vrhunskih razloga za posjet "kinu" u centru Zagreba

  • Plantea - 12 Hrana i piće
    "Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"

    Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili

  • Vrata Bilogore Hrana i piće
    Vrata Bilogore

    Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close