U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Ječam je iznimno fleksibilna namirnica koja se može dodavati raznim jelima, a u dobrom dijelu hrvatskih kućanstava nepravedno je zapostavljena. Riječ je o žitarici iz porodice Poaceae koja se uzgajala na području jugoistočne Azije još prije 10.000 godina.

Tijekom povijesti se koristila za prehranu ljudi i životinja, a od nje su se radila i alkoholna pića. Danas je gotov nezamjenjiv dio u proizvodnji piva, a pronađeni su dokazi o pripremi ječmenoga vina u starom Babilonu još 2800 godina prije Krista. U antičkoj Grčkoj često se koristila za pripremu kruha, a bila je i sastavni dio prehrane rimskih gladijatora.

Rižoto od ječma Hrana i piće Recept za lažni rižoto pun proteina koji nećete moći prestati jesti

To ne čudi ako je poznato da ječam obiluje bjelančevinama – u stotinu grama naći ćete oko 12 grama proteina i oko 350 kalorija, ali i značajne količine ugljikohidrata i prehrambenih vlakana. Bogat je i kalijem, fosforom, magnezijem, željezom i drugim mineralima te vitaminima iz skupine B.

Njezin lagano orašast okus izvrsno se sljubljuje s mnogim namirnicama. U Hrvatskoj se najčešće priprema ričet – jelo s grahom i sušenim mesom, a čest je sastojak i zimskih variva s kiselim zeljem ili repom.

Brašno od prženog ječma tsampa Hrana i piće "Lijek za sve bolesti": Brašno za koje u Hrvatskoj znaju tek rijetki

Od ječma se može napraviti ukusna kaša za doručak te sljubiti sa svježim voćem, orašastim plodovima i sjemenkama. Poslužiti može i kao zamjena za rižu u rižotima, salatama, varivima, juhama, kao prilog mesu i raznim drugim kombinacijama.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju za pripremu jela s ječmom.