Rižoto od ječma (ričeta), koji možemo nazvati i ričoto, treba razlikovati od jela pripremljenog od tjestenine orzo koja je izrezana u obliku riže.

Ječam je jeftinija i nutritivno vrjednija namirnica od arbiorio riže koja se inače koristi za pripremanje rižota, pa ne čudi što je ovo jelo osvojilo dobar dio svijeta. Može se sljubiti s različitim tipovima mesa i povrća.

Povrh svega, priprema orzotta ili ričota nije toliko zahtjevna, pa je mogu svladati i oni koji nisu iznimno vješti u kuhinji.

Sastojci za ričoto:
200 grama ječma
4 kobasice po želji
750 ml pilećeg temeljca
1 čaša bijelog vina
1 luk
1 češanj češnjaka
2-3 žlice maslinova ulja
2 grančice svježeg timijana
1 tikvica
1 šaka svježeg peršina
malo maslaca

Priprema:
1. Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckan luk i češnjak te komadiće timijana.

2. Ubacite u tavu meso kobasice koje ste odvojili od crijeva.

3. Kad meso dobije zlatnosmeđu boju, u tavu dodajte ječam. Sve dobro promiješajte.

4. Podlijte bijelim vinom i pustite da se tekućina reducira.

5. Ulijte temeljac i pustite da se sve zajedno kuha oko trideset minuta. Povremeno promiješajte.

6. Ričoto je gotov kada ječam "popije" svu tekućinu.

7. Pred kraj kuhanja u ječam ubacite i nasjeckanu tikvicu. Isprobajte i dodajte soli i papra po želji.

8. Poslužite toplo sa sezonskom salatom. Dobar tek!

U YouTube videu pogledajte kako se priprema ričoto s kobasicom.

7 idiličnih kućica u Hrvatskoj za bijeg kada vam je pun kufer svega Skrivene kućice u Hrvatskoj - 6 Skrivene kućice u Hrvatskoj - 7 Skrivene kućice u Hrvatskoj - 5 +3 Skrivene kućice u Hrvatskoj - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju