Rižoto od ječma (ričeta), koji možemo nazvati i ričoto, treba razlikovati od jela pripremljenog od tjestenine orzo koja je izrezana u obliku riže.
Ječam je jeftinija i nutritivno vrjednija namirnica od arbiorio riže koja se inače koristi za pripremanje rižota, pa ne čudi što je ovo jelo osvojilo dobar dio svijeta. Može se sljubiti s različitim tipovima mesa i povrća.
Povrh svega, priprema orzotta ili ričota nije toliko zahtjevna, pa je mogu svladati i oni koji nisu iznimno vješti u kuhinji.
Sastojci za ričoto:
200 grama ječma
4 kobasice po želji
750 ml pilećeg temeljca
1 čaša bijelog vina
1 luk
1 češanj češnjaka
2-3 žlice maslinova ulja
2 grančice svježeg timijana
1 tikvica
1 šaka svježeg peršina
malo maslaca
Priprema:
1. Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckan luk i češnjak te komadiće timijana.
2. Ubacite u tavu meso kobasice koje ste odvojili od crijeva.
3. Kad meso dobije zlatnosmeđu boju, u tavu dodajte ječam. Sve dobro promiješajte.
4. Podlijte bijelim vinom i pustite da se tekućina reducira.
5. Ulijte temeljac i pustite da se sve zajedno kuha oko trideset minuta. Povremeno promiješajte.
6. Ričoto je gotov kada ječam "popije" svu tekućinu.
7. Pred kraj kuhanja u ječam ubacite i nasjeckanu tikvicu. Isprobajte i dodajte soli i papra po želji.
8. Poslužite toplo sa sezonskom salatom. Dobar tek!
U YouTube videu pogledajte kako se priprema ričoto s kobasicom.
7 idiličnih kućica u Hrvatskoj za bijeg kada vam je pun kufer svega +3