Činjenica je da letovi iz Zagreba nisu uvijek najjeftiniji, te se ponekad više isplati posegnuti do obližnjih zračnih luka kako bi prošli što jeftinije. Mi smo putovali s gotovo svih luka iz regije, a preostalo nam je za otkriti tek njih nekoliko. No, vjerojatno je razlog što preko njih nismo putovali taj, da tamo ili nema jeftinih letova, ili je još uvijek slaba ili skupa popratna infrastruktura poput parkinga.

Iz Trsta ćete često pronaći jeftine letove prema cijeloj Europi (primjerice, povratna karta za London može se naći i za 30 britanskih funti), dok s Venecije vrlo lako možete pronaći jeftinije avio karte prema New Yorku i ostalim dalekim destinacijama. Osobno, najviše volim putovati iz Međunarodne zračne luke Ferenc Liszt u Budimpešti, a glavni od njih su: uvijek jeftine avionske karte prema cijelom svijetu, iznimno jeftini parking u blizini zračnih luka i češći letovi, što znači i mogućnost da si biram termin kada želim letjeti (prijepodne, popodne, navečer).

Kod manjih aerodroma je to nedostatak, a mnogi od njih imaju jeftine (ili bilo kakve druge letove) tek nekoliko puta na tjedan prema određenim destinacijama. Druga zračna luka koju vam savjetujem je Friuli Venezia Giulia u Trstu, ali i Marco Polo u Veneciji.

Iz Trsta ćete često pronaći jeftine letove prema cijeloj Europi (primjerice, povratna karta za London može se naći i za 30 britanskih funti), dok s Venecije vrlo lako možete pronaći jeftinije avio karte prema New Yorku i ostalim dalekim destinacijama.

Uštedite pametno
Naravno, ako planirate putovati sami do destinacija kao što je Istanbul, London, Rim ili Zurich, moja osoba preporuka je da odaberete Zračnu luku Pleso, jer kada preračunate sve dodane troškove do zračne luke (gorivo, vinjete, parking), tada je jednostavnije i isplativije preko Zagreba, a često i preko Pule, Rijeke i Zadra. Ista stvar je ako živite u Dubrovniku. Sigurno vam je jednostavnije platiti 200-300 kuna skuplju kartu iz Dubrovnika, nego voziti se do Budimpešte da bi uštedjeli na karti 500 kuna.Proteklih se godina jako 'podigla' i zračna luka u Beogradu, te često pronalazim jeftine letove upravo od tamo. Ako planirate neka dalja putovanja prema destinacijama kao što je Tajland, Južna Amerika ili Afrika, svakako pretražite letove i iz drugih europskih gradova kao što je Bruxselles, London ili Rim, jer u konačnici će vas možda jeftinije ispasti kupite li dvije karte pa presjednete, nego da idete iz Zagreba direktno.

Ono što je u tom slučaju dobro je to da možete usput u tranzitnoj destinaciji ostati koji dan duže (pod pretpostavkom da ga imate) i vidjeti nešto novo. Otkrijte 13 neobičnih misterija o letu zrakoplovom za koje sigurno prije niste čuli.

Bonus savjet:

Ako vam zatreba jeftini parking prilikom putovanja, posjetite stranicu parkvia.com gdje možete rezervirati privatna parkirališta u regiji, koja su često jeftinija od onih na zračnim lukama. Vi dostavite svoje vozilo, parkirate, platite uslugu, osoblje iz parkinga vas besplatno vozi do zračne luke, a po povratku vraća po vaš auto. Zakon!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju