Ako ste ikada ušli u zrakoplov s omiljenim slatkišem, otvorili ga i ustanovili da nema dobar okus kao inače; niste jedini. Na 10 tisuća metara visine hrana jednostavno nije tako fina kao s obje noge na tlu.

U trendu Kuća od soli, Lošinj, Airbnb - 7 Na osami Samo 10 metara od mora: Kućica od 30 kvadrata na Lošinju savršen je izbor za miran odmor Prapratno - 1 Idemo na jug Tirkizni raj na Pelješcu: Jedna od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj koja ima samo jednu manu Tuzla - 2 Panonika Slana jezera: Omiljeno "morsko" kupalište u koje Slavonci dolaze zbog niskih cijena i dobre zabave

Letenje uvelike utječe na okus i miris hrane i pića. Djelomično treba kriviti niže temperature jer hladnije namirnice ne mirišu kao tople, što utječe i na okus koji je zbog toga neutralniji. Zbog pritiska u kabini manje je kisika u stanicama tijela, a slabe i olfaktorni receptori. Također, suhi zrak izaziva sušenje sluznice nosa, usta i grla, kao i osjetljivost na okuse i mirise.

No to nisu jedini problemi s hranom u avionu. Rangan Chatterjee, poznati britanski liječnik i autor popularne knjige Make Change That Lasts, navodi istinu o hrani u avionima. Naime, dr. Chatterjee se prisjetio trenutka kada je na jednom letu razgovarao s direktorom kabinske posade koji mu je rekao da u zrakoplov uvijek nosi vlastitu hranu, prenosi Mirror.

"Kad biste znali što se mora dodati avionskoj hrani da bi vam bila ukusna na visini, ne biste je taknuli”, upozorio je direktor kabinske posade.

"Inače ne jedem avionsku hranu, ali nova saznanja su učvrstila moju odluku", zaključio je liječnik.

Avionska jela često imaju previše soli i začina kako bi se nadoknadio smanjeni osjet okusa na velikim visinama, zbog čega može teško pasti na želudac i izazvati nadutost.

"Hrana u avionima obično je ultra-prerađena i niske nutritivne vrijednosti. Obroci često sadrže manje vlakana, a više šećera, soli i konzervansa, što također može uzrokovati probavne smetnje", potvrđuje nutricionistica Ellie Birch.

Ne letite li često, avionska hrana vjerojatno neće štetiti vašem zdravlju, ali ako imate osjetljiviji želudac, radije kupite nešto hranjivo na aerodromu, što je dopušteno unijeti u avion.

Koristi se već tisućama godina: Začin koji "liječi" nadutost, a dobar je za srce Kumin se obično nalazi i u jelu chilli con carne Kumin je sastavni dio i raznih curryja Falafel je obično začinjen kuminom +0 Kumin je moćan začin koji se koristi već tisućama godina diljem svijeta