Svi mi volimo letjeti i obožavamo onaj trenutak kad avion naglo ubrza i poleti. Od tog trenutka više nas ništa ne drži čvrsto na zemlji, i u rukama smo nekih ljudi za koje ni ne znamo kako izgledaju. No, jeste li znali kako piloti, stjuardese i cijeli svijet zrakoplovnih profesionalaca od nas 'običnih' putnika čuvaju tajne koje vam nikada neće otkriti...

1. Jeste li znali kako od trenutka kada se maske s kisikom spuste imate samo 15 minuta kisika? To je dovoljno da pilot spusti zrakoplov na nižu visinu gdje možete normalno disati.

2. Zašto uvijek iz igračaka treba vaditi baterije? Ako vaša igračka slučajno počne vibrirati, netko od osoblja može vas prisiliti da otvorite svoju torbu. Da, ne stvarajte paniku i ne nosite TE igračke sa sobom u prostor za putnike...

3. Stvarni razlog zašto se svjetla prilikom spuštanja noću gase, je taj da se vaše oči prilagode na mrak ukoliko nešto pođe po zlu, i trebate se brzo evakuirati iz zrakoplova.



4. Jeste li znali kako munje svako malo pogađaju zrakoplove u letu iako vi to ne primijetite? K vragu, nismo vam to trebali reći, ali kako bi se smirili ovdje pogledajte što se dogodi kada munja pogodi avion.

5. Znate li kako se WC u zrakoplovu može otključati i izvana? Nemojte misliti da ćete se moći zaključati i raditi neke 'zabranjene' stvari jer postoji veoma lak način za provaljivanje.

6. Znate li da piloti u zrakoplovu imaju rezervnu hranu u slučaju da je jedna vrsta hrane otrovana?

7. Ukoliko se dogodi nezgoda tijekom leta, većina komercijalnih zrakoplova može letjeti samo s jednim motorom.



8. Zašto moramo gasiti mobitele i računala tijekom polijetanja i slijetanja? O tome smo već pisali, ali da ponovimo - signal mobitela za vrijeme leta može interferirati i ometati komunikacijske signale i na taj način prouzročiti probleme pilotima... 

9. Stjuardesama nitko ne ostavlja napojnicu? Zašto? Ako možete ostaviti napojnicu konobarici u birtiji, pa možete i ženi koja brine o vašoj sigurnosti i skakuće oko vas deset sati na sedam kilometara visine!

10. Zrakoplov kojemu otkažu oba motora i dalje može letjeti dugo vremena. Zato su slijetanje i polijetanje - najkritičniji dio leta.



11. Voda u zrakoplovima je veoma prljava. Neki od zrakoplova su stari i po 50 godina, a upravo su toliko stari i tankovi za vodu koji se gotovo nikada ne peru.

12. Zašto toaleti u zrakoplovima i dalje imaju pepeljare? I to smo vam već otkrili, ali da ponovimo... Iako je zabranjeno pušenje, stručnjaci su zaključili da iako ne smiju, oni koji zapale cigaretu moraju imati sigurno mjesto za gašenje te iste cigarete.

13. Zašto su limenke piva tako prokleto malene!? 0.175 cl, pa nisu vam to kapi za oči. Nećemo rušiti Boing ako nam date litru piva, škrtice! Na ovo pitanje nemamo odgovor, ali i da imamo vjerojatno se ni tada ne bi složili s takvom politikom avioprijevoznika. Sretan put!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju