Ako je predviđeno za odležavanje, vino često stajanjem postaje bolje. No to nije slučaj s viskijem, koji u boci ne sazrijeva pa može neotvoren trajati neograničeno. Jednako vrijedi i za srodna pića poput primjerice konjaka ili biljnih likera. Ipak, ostavite li ga nakon otvaranja na polici ili u hladnjaku, izgubit će dobar dio kvalitete u roku od godinu dana, što osobito poznavateljima predstavlja problem.  

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso

Nakon otvaranja plastične bočice rok trajanja ima i voda, ali ne toliko zbog tekućine, koliko zbog plastike iz koje štetne tvari nakon nekog vremena mogu "procuriti". Osim što izazivaju neugodan miris, mogu i narušiti zdravlje.

Nakon otvaranja voda ne smije dugo stajati. Stručnjaci savjetuju da nikad ne pijete vodu koja je prenoćila u čaši ili otvorenoj boci jer se bakterije mogu razmnožiti. To osobito vrijedi za osobe sa slabijim imunitetom.