Ako je predviđeno za odležavanje, vino često stajanjem postaje bolje. No to nije slučaj s viskijem, koji u boci ne sazrijeva pa može neotvoren trajati neograničeno. Jednako vrijedi i za srodna pića poput primjerice konjaka ili biljnih likera. Ipak ostavite li ga nakon otvaranja na polici ili u hladnjaku, izgubit će dobar dio kvalitete u roku od godinu dana, što osobito poznavateljima predstavlja problem.
> Razljutio čistunce: Anthony Bourdain svoj viski pije protiv pravila
Nakon otvaranja plastične bočice rok trajanja ima i voda, ali ne toliko zbog tekućine, koliko zbog plastike iz koje štetne tvari nakon nekog vremena mogu "procuriti". Osim što izazivaju neugodan miris, mogu i narušiti zdravlje.
Nakon otvaranja voda ne smije dugo stajati. Stručnjaci savjetuju da nikad ne pijete vodu koja je prenoćila u čaši ili otvorenoj boci jer se bakterije mogu razmnožiti. To osobito vrijedi za osobe sa slabijim imunitetom.
-
Zdrava prehrana Foodstock: Nova zagrebačka oaza domaće hrane hrvatskih OPG-ovaca
-
U vašoj kuhinji Trikovi za guštanje: Kako pravilno očistiti šparoge i greške zbog kojih nam ispadaju loše
-
Događanja Novo lice omiljenog izletišta: Na sat i pol od Zagreba čeka odlična hrana, pivo i smještaj
-
Zabava Torinsko čudo: Identificirani zemljani objekt koji sam proizvodi hranu, struju i vodu
-
Zabava Letovi nikad udobniji: Odmorni i svježi nakon spavanca na avionskim ležajevima
Znate li koji je rok trajanja viskija?
5.01.2018 14:10
Žestoka pića poput viskija ili konjaka, ali i obična voda, imaju preporučeni vijek trajanja unutar kojeg ih je najbolje potrošiti...
Zadnja izmjena:
19.4.2018 22:35