Ako je predviđeno za odležavanje, vino često stajanjem postaje bolje. No to nije slučaj s viskijem, koji u boci ne sazrijeva pa može neotvoren trajati neograničeno. Jednako vrijedi i za srodna pića poput primjerice konjaka ili biljnih likera. Ipak ostavite li ga nakon otvaranja na polici ili u hladnjaku, izgubit će dobar dio kvalitete u roku od godinu dana, što osobito poznavateljima predstavlja problem.  

> Razljutio čistunce: Anthony Bourdain svoj viski pije protiv pravila

Nakon otvaranja plastične bočice rok trajanja ima i voda, ali ne toliko zbog tekućine, koliko zbog plastike iz koje štetne tvari nakon nekog vremena mogu "procuriti". Osim što izazivaju neugodan miris, mogu i narušiti zdravlje.
Nakon otvaranja voda ne smije dugo stajati. Stručnjaci savjetuju da nikad ne pijete vodu koja je prenoćila u čaši ili otvorenoj boci jer se bakterije mogu razmnožiti. To osobito vrijedi za osobe sa slabijim imunitetom.