1. Ruska votka

Rusi trzaju čistu votku bez ikakvih dodataka. Ruski rituali nalažu da, ako nazdravljate nekom uspjehu i naručujete cijelu bocu ovog žestokog pića, ona mora biti ispražnjena prije nego što izađete iz noćnog kluba ili restorana.

2. Češko nazdravljanje

Ako se ne pridržavate čeških rituala, navodno vas očekuje sedam loših godina u seksu. Prilikom podizanja čaše treba paziti na tri stvari: održavati intenzivni kontakt očima s osobom s kojom ispijate alkohol, ne smijete ukrstiti ruke s njom, niti proliti ni jednu kap alkohola. Tog se pravila, srećom, treba pridržavati samo tijekom prvog pića te večeri.


3. Kinesko 'trzanje'
Kinezi prilikom nazdravljanja često izgovaraju gan bei, što znači prazna čaša, pa se nemojte iznenaditi kada se od vas bude očekivalo da sadržaj iste ispijete do dna, bez obzira na njen volumen. No i ovoga puta riječ je o prvom piću – nakon toga vam je dozvoljeno pijuckanje.

4. Nizozemski tulipani

Tulipani su nadaleko poznata vrsta cvijeća koja se uspješno uzgaja u Nizozemskoj. Ne čudi stoga što u staklenim čašama u obliku ovoga cvijeća Nizozemci ispijaju domaći džin genever. No 'fora' je u tome da se čaša treba isprazniti bez pomoći ruku i podizanja sa stola!

5. Južnokorejski signali poštovanja
Južna Koreja iznimno veliku pažnju posvećuje osobama treće životne dobi. Primjerice, u ovoj se azijskoj zemlji uvijek prvo najstarijim građanima služi hrana i toči piće, a tek onda na red dolaze svi drugi. No kada netko treba nazdraviti, tijelom se trebate odmaknuti od starijih osoba jer ćete im tako odati počast.


6. Japansko pijuckanje
Ako sami sebi volite točiti piće, u Japanu će vas smatrati nepristojnim. Ne samo da domaćini ovdje preferiraju da vam sami natoče omiljeni napitak, nego će vam to nastaviti činiti svaki put kad vam količina tekućine bude pri dnu. Ako se ne želite napiti, pijuckajte i uvijek imajte barem pola tekućine u čaši.

7. Španjolska vinska bitka

Španjolci vole ispijati vino i u njemu uživati punim plućima. Svake godine u La Rioji 29. lipnja priređuju se Vinske bitke (La Batalla de Vino de Haro). U njima sudjeluju zainteresirani turisti, vodeni pištolji i hektolitri kvalitetnog vina, koji se distribuiraju u kamionima među 'borcima' željnima špricanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju