“Ne postoji muzej poput ovoga,” tvrdi Vittorio Sgarbi autor putujuće izložbe "Muzej ludila" koja će se do 18. kolovoza 2019. moći pogledati u bivšoj konjičkom centru na trgu Verdi u talijanskom gradiću Lucca.

Museo della Follia je stvarno neobičan prostor koji obuhvaća dvjestotinjak slika, skulptura, instalacija i fotografija posvećenih običnim ljudima – od zatvorenika i teških kriminalaca do mentalno bolesnih ljudi.

Izložba je zapravo potresno putovanje koje pokazuje veze između mentalne bolesti i umjetničke kreativnosti.
U postavi se mogu naći djela međunarodno poznatih umjetnika poput Francisca Goye, Silvestra Lega i Antonija Mancinija, ali i lokalnih toskanskih umjetnika.

Talijanska vila, ilustracija Zanimljivosti Kako kupiti talijansku vilu za 433 kune?

Poseban dio, pak, posvećen je predmetima, dokumentima i svjedočanstvima ljudi koji su boravili u mentalnim ustanovima u Italiji. Štoviše, u sklopu izložbe moguće je vidjeti originalnu spavaću sobu psihijatra Marija Tobina koja je u potpunosti prenesena iz bolnice Maggiano.

Originalna izložba Museo della Follia prvi je put pokazana na Biennaleu u Veneciji 2011. godine, a kroz godine je rasla, mijenjala se i putovala Italijom od Matere, preko Mantua i Catanije do Saloa i Lucce privlačeći veliku pažnju publike.

U Saloi je, primjerice, u sklopu dijela izložbe posvećene političkom ludilu po prvi put u javnosti pokazana slika Adolfa Hitlera koju je posudio jedan privatni njemački skupljač umjetnina.

“To je smeće, slika očajnog muškaraca. To nije rad diktatora, već bijednika,” rekao je tada Sgarbi.

Dio postave Muzej ludila možete vidjeti i u našoj fotogaleriji.

Ne morate se brinuti za svaku kunu: Predivni europski grad koji zovu "Muzej na otvorenom" Lavov - 4 Lavov - 1 Lavov - 5 +3 Lavov - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju