ČOKOLADA

Da, iako su vas oduvijek upozoravali na nju, čokolada je zdrava! Nedavna istraživanja pokazala su kako čokolada utječe vrlo dobro na kardiovaskularni sustav na način da regulira krvotok, inzulin i sprječava mnoge bolesti. Posebno je zdrava tamna čokolada, za koju se ističe kako ima pozitivan učinak na raspoloženje. Nadalje, i studija koju je naručio sam BBC pokazala je kako jedenje čokolade utječe pozitivnije na mozak nego ljubljenje! Što još čekate? Trk po čokoladu!
Zanimljiva činjenica: Čokolada je u upotrebi kao napitak još od 1500 godina prije Krista.

PIVO

Pivo teče, bubrezi se liječe! Ako ovo niskoalkoholno piće koje se proizvodi od slada, hmelja, vode i pivskog kvasca konzumirate u umjerenim količinama - smanjit ćete rizik od infarkta, ali i poboljšati svoje mentalno zdravlje. Osim toga, pivski kvasac sadrži mnoge hranjive tvari, kao što su magnezij, selen i vitamin B. A za slučaj da vam ni malo alkohola nije drago, znajte kako je japanska studija otkrila da bezalkoholna piva sadrže mnoge antikancerogene tvari. I da, zanemarite priče o pivskom trbuhu, vjerojatnije je da nastaje od nedostatka kretanja i rekreacije, nego ispijanja ovog prekrasnog zlatnožutog napitka.
Zanimljiva činjenica: Pivo je jedno od najstarijih pića, datira čak iz 6. stoljeća prije nove ere

CRNO VINO
Pod uvjetom da niste Mladen Grdović i znate uživati u ljepoti ovog pića bez pretjerivanja, vino vas neće opiti, niti vam pamet popiti. Ono sadrži skupinu kemikalija nazvanu polifenoli koji smanjuju rizik od srčanih bolesti i karcinoma. Neke vinske sorte su posebno ljekovite, te se smatra kako Cabernet Sauvignon pomaže pri sprječavanju Alzheimerove bolesti. Također, istraživanja su pokazala da čaša vina dnevno smanjuje loše raspoloženje i depresiju.
Zanimljiva činjenica: Smatra se da je vino nastalo na području Izraela i Irana, 6000 godina prije Krista.


KOFEIN
Mnogi bez kave ne mogu zamisliti početak dana. Ništa čudno, ukusna je, fina, a i kad su vam oči još krmeljave, „podigne“ raspoloženje i razbudi vas. Za sve to zasluge ima kofein koji opušta mišiće i koristan je za osobe s bronhijalnim problemima. Također, kofein je i koristan izvor „goriva“ za mišiće.
Zanimljiva činjenica: Kofein može biti opasan, pa čak i otrovan za životinje. Ni slučajno ga nemojte davati najboljim čovjekovim prijateljima, psima.


SLADOLED

Najbolji prijatelj u ljetnim danima svoje je mjesto zasluženo našao na ovom popisu. No, uz to što nudi sve potrebno za užitak, sladoled je i zdrav! Voćni sladoledi bogati su šećerima koje organizam odmah apsorbira te sadrže i ponešto vitamina, dok su primjerice oni od čokolade - važan izvor antioksidansa. Ostali nutrijenti u sladoledu su biotin, kalij, selen i razni vitamini.
Zanimljiva činjenica: Najviše sladoleda po glavi stanovnika pojede se u Americi, gdje čak 98% kućanstava kupuje sladoled. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju