Mnogi dok putuju ne razmišljaju o tome što bi mogli jesti na svojim putovanjima. Putovati na neku destinaciju i ne razmišljati o lokalnoj hrani, nego se fokusirati samo na bezlično prehranjivanje u fast food restoranima, isto je kao da niste ni nigdje bili. Najljepše uspomene vežu se uz okuse i ti isti okusi u vama budit će sjećanja na trenutke kada ste bili sretni u istraživanju nepoznatog.

Lokalna hrana dio je kulture

Doživjeti lokalnu kulturu ogroman je dio putovanja, a kušanje tradicionalne hrane u velikoj je mjeri povezano s tim kulturnim iskustvom. Posjetitelji Velike Britanije uvijek žele jesti ribu i krumpiriće, vijetnamski Pho velik je dio iskustva putovanja u tu zemlju, a u Kostariki sve je u jelu naziva 'gallo pinto'. Tradicionalna hrana dio je baštine jedne zemlje i čvrsto je ukorijenjena u sjećanja lokalnog stanovništva. Važan dio sjećanja na moje djetinjstvo jelo je pod nazivom 'močnjak'. To je jelo koje se tradicionalno priprema u Međimurju i teško da ćete ga moći pronaći negdje drugdje. A svaki put njegov miris vrati me u bakinu kuhinju pored tople peći. Isto tako i u Kostarici, nećete naići na čovjeka koji neće znati pripremiti gallo pinto. I tako je širom svijeta, okus tradicionalne hrane samo je mali dio kulture.

Lokalna hrana podržava društvo u cjelini

Potpora lokalnoj zajednici važan je aspekt putovanja. Možete ići u bilo koji dio svijeta i jesti u lancima brze hrane, ali umjesto dobrobiti za lokalnu zajednicu, veliki komad onoga što ste upravo potrošili napušta državu i ide velikim kompanijama. Na mjestima gdje turizam cvate, a potražnja za fast foodom je visoka, lokalna hrana polako će postati sve manje bitna i sve manje dostupna. Radije popijte kavu u lokalnom kafiću ili pojedite ručak u lokalnom restoranu i tako postanite društveno odgovoran turist te ujedno na taj način doživite kulturu mjesta u kojem boravite.

Lokalna hrana je svježija i boljeg okusa

Nitko ne može osporiti činjenicu da je hrana svježija ako ne putuje pola svijeta do vašeg stola. Voće i povrće koji su danima bili u kamionu nema isti okus kao ono koje je kupljeno na štandu kraj ceste. Naravno, kada ste na putovanju nikako ne možete znati koje su namirnice lokalno uzgojene, ali kupnja voća na tržnici umjesto u velikim supermarketima dobro je mjesto za početak. Lokalna hrana je sezonska, a sezonska hrana ima predobar okus. Razmislite o tome kada budete jeli rajčice u vrijeme zimskih mjeseci i usporedite taj okus s onim kada rajčicu jedete tijekom ljeta.

I za kraj. Ako vam se pruži prilika da probate hranu sa štandova, svakako to učinite. Ja sam bio skeptičan oko puževa koji su se prodavali na tržnici u centru Marakeša koje nisam probao. Sada mi je žao jer sam propustio jedan dio kulture, uživanja u poslastici. Sada opet razmišljam u putovanju u Maroko, samo kako bih okusio te puževe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju