Kada se naš kolega vratio iz Budimpešte, od doživljaja nam nije prvo pričao o njihovim slasnim gulašima i paprikašima, noćnom životu u židovskoj četvrti ili različitosti Budima i Pešte, već o banjama u koje ga je odveo njegov prijatelj Mađar. Vikend kod susjeda iskoristili su do kraja, a petak su umjesto u izlasku proveli u banjama, jer se tada u termama Lukacs Furdo održavaju posebni programi u saunama i kupeljima. Osim jedinstvene hammam masaže, termalnih i bazena za opuštanje, u ovim su toplicama doživjeli nešto što nikada prije nisu vidjeli.

Dok su se opuštali u jednoj od sauna, u nju je ušao kršan muškarac s deset ručnika raznih veličina, od malog poput onog za brisanje lica do velikog kao za plažu. Na čuđenje većine, počeo je njima mahati iznad svoje glave tjerajući vrući zrak prema već oznojenom društvu u sauni. Počeo je s najmanjim, pa mijenjao ručnike do onog najvećeg. Kako je dolazio prema većem ručniku, tako bi ih vrući zrak sve više ''šamarao'', a oni su skoro ostajali bez zraka. Nakon toga uslijedila je hladna kupka. Naš kolega priznao nam je da se poslije nije nikada tako dobro osjećao, a doživljaj u ovim banjama pamtit će zauvijek.

Banje u Harkanyju čine čak 15 bazena. Banje u Harkanyju čine čak 15 bazena.

No ne trebate potegnuti čak do Budimpešte da uživate u pravim mađarskim kupeljima. U blizini graničnog prijelaza Donji Miholjac nalaze se banje u Harkanju koje čini čak 15 bazena, osam na otvorenom i sedam u zatvorenom dijelu. Ova tradicionalna banja u potpunosti je obnovljena i danas ima moderni wellness & spa centar s vodenim površinama koje se mogu pohvaliti čak s 1000 mg minerala na jednu litru vode, od kojih je najznačajniji karbonit-sulfid,koji pomaže u liječenju dermatoloških promjena, tegoba s gastroenterološkim sustavom, kroničnom upalom zglobova i slično.

Oni koji imaju probleme s koljenima i zglobovima ramena sigurno su čuli za toplice Szent Erzsébet u Ralmi nedaleko od Segedina. Tamo je i raj za djecu zahvaljujući unutarnjim dječjim toplicama koje sadrže i zabavni bazen na više katova, dok u raznim saunama i brojnim drugim bazenima mogu uživati i njihovi roditelji.

Napfenyfurdo Aquapolis Napfenyfurdo Aquapolis

Obećana zemlja za mnoge obitelji predstavlja i vodeni park Napfényfürdő Aquapolis koji se nalazi u najvećem gradu u jugoistočnoj Mađarskoj, Segedinu. Osim najdužeg vodenog tobogana u zatvorenom u Europi, otvorenog cijele godine, može ponuditi zabavu za cijelu obitelj na bazenima ''vodenog grada'', ali i ekskluzivne ''tihe'' wellness-objekte. Pitate se kao i mi što je to? E, pa, oni kojima i nije do dječje graje ovdje imaju ekskluzivan upad. Mir i tišina imperativ su u objektima u kojima je zabranjen ulaz djeci mlađoj od 16 godina ili onima koji se misle glasno smijati ili razgovarati.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju