Waldeinsamkeit, njemačka riječ za uživanje u samoći šume tijekom pandemije se koristi više nego ikada prije. Potreba za svježim zrakom, odmorom od stresa i vlastitih misli Nijemce vodi u Schwarzwald, na sjever u gorje Harz, bavarske nacionalne parkove… kao i druge dijelove zemlje u kojima ima dovoljno zelenima za osamu pod krošnjama.

Waldeinsamkeit je baš kao i wanderlust (želja za putovanjem) ili fernweh (čežnja za dalekim krajevima) jedna od njemačkih riječi koje gađaju u srž. Višak slobodnog vremena, kao i previše vremena provedenog kod kuće zbog pandemije budi želju za odlaskom u prirodu, što potvrđuju i istraživanja.

Studija Europskog šumarskog instituta u Bonnu pokazuje kako šume Sjeverne Rajne-Vestfalije bilježe ogroman porast posjetitelja u posljednjih godinu dana. Prema podacima istraživanja, većina zaljubljenika u prirodu odlazi u šumu kako bi osjetili mir.

S 90 milijardi stabala, 76 vrsta drveća i oko 1215 biljnih vrsta koje čine njemačke šume, u zemlji ima dovoljno mjesta za sve koji žele provoditi slobodno vrijeme u prirodi. Šume pokrivaju površinu veću od 100 000 kvadratnih kilometara, od čega je polovica u državnom vlasništvu, a ukupno 33 posto kopnene površine Njemačke čine šume.

Pronalazak mira u šumi navika je koju toplo pozdravljaju i liječnici, stoga ne čudi da sve više ljudi prakticira waldeinsamkeit, odnosno povezanost s prirodom i samim sobom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju