Zbog velikih poplava u Kini, ali i nakupljanja vode u Tri klanca uprava ove hidroelektrane je bila prisiljena smanjiti pritisak. Ispuštanje vode u hidroelektrani stvara zapanjujuće prizore, ali i podsjeća na nevjerojatnu snagu prirode.

Izgradnja ove elektrane podijelila je Kinu na pola. Jedni vjeruju da je hidroelektrana bila neophodna za gospodarski razvoj zemlje, ali i mogućnost smanjenje poplava i povećavanja prijevoza roba. S druge strane izazvala je veliko raseljavanje stanovništva, ekološke promjene, ali i gubitak brojnih povijesnih spomenika iz vremena dinastije Ming i Qing.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 7 nevjerojatnih činjenica o najmoćnijoj rijeci svijeta koja nema nijedan most

Evo nekoliko činjenica koje treba znati o njoj...

1. Tri klanca (kineski Sanxia) je ime hidroelektrane s branom na Jangceu – najdužoj rijeci Azije i trećoj najdužoj na svijetu. Njezina proizvodnja zadovoljava oko 11 posto kineskih potreba za električnom energijom.

2. Iako se po veličini nalazi tek na 21. mjestu najvećih hidroelektrana svijeta, Tri klanaca je hidroelektrana s najviše instaliranih kapaciteta za proizvodnju električne energije od 22.500 megawata. Obuhvaća 32 vodne turbine od koje svaka ima snagu od oko 700 megawata.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Svakog dana u nju se baca 4500 tona smeća: Je li ovo najzagađenija rijeka na svijetu?

3. Hidroelektrana je izgrađena na najužem dijelu rijeke Jangce između gradova Wanxian i Yichang nizvodno uz klance Qutang, Wu i Xiling. Gradila se u periodu od 1994. do 2008. godine, a u njezinu izgradnju potrošeno je oko 50 milijardi američkih dolara.

4. Brana hidroelektrane Tri klanca duga je 2335 metara te se izdiže do 185 metara nadmorske visine. Za njezinu izgradnju utrošeno je 27 milijuna kubičnih metara betona, pola milijuna tona čelika i drugih materijala.

Slika nije dostupna Putovanja 10 zanimljivosti o europskoj rijeci na kojoj leže čak 4 glavna grada

5. NASA-ini znanstvenici su potvrdili da Tri klanca mogu usporiti gravitaciju Zemlje i produžiti dan za 0,06 mikrosekundi. Ovaj scenarij je moguć u slučaju da se 39 trilijuna kilograma vode u hidroelektrani podigne na 175 metara nadmorske visine što bi povećalo Zemljin moment inercije te usporilo njezinu rotaciju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju