Ručno tkani tepisi i ćilimi tražena su roba u Turskoj i jedan od najpoznatijih suvenira u ovoj zemlji na dva kontinenta. Vrtoglavo visokim iznosima ovih rukotvorna na turskim bazarima ostat će zatečeni samo oni koji ne znaju kako se tepisi rade.

Najveću cijenu postižu tepisi istkani od svilenih niti koji imaju praktično doživotnu garanciju. Štoviše, njihova tržišna vrijednost samo raste s godinama. Na turskim bazarima naći ćete i vrlo kvalitetne ćilime od vune i pamuka.

Nakon što se tepih ručno istka, pere se i suši na vjetru. Pojedinačni komadi se potom šalju na takozvano polje tepiha u Dösemealt u Anataliji. Radnici ovdje polažu tepih na zemlju, te ga stalno okreću dok sunčeve zrake ne izblijede boje do savršene nijanse.

U ljetno vrijeme u Dösemealtu se zna naći i 20.000 tepiha na jednom mjestu što stvara zanimljive prizore kada se promatraju iz zraka. Amaterski fotograf Seyit Konyali ostao je šokiran upravo tim prizorom, te snimio seriju fotografija koje možete vidjeti i u našoj fotogaleriji, ili u YouTube videu TRT Worlda.

Gušti u hladu: Plaže na kojima kava ili pivo koštaju manje od 10 kuna Kreta Algarve - 2 Limassol - 3 +3 Limassol - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju