Svi smo svjesni da su granice između država proizvod društvenog dogovora te da povijesno nisu bile fiksne. Nekad su načini na koje se granice mijenjaju tragični, nekad nelogični, a nekad pomalo komični. Primjer talijansko-švicarske granice mogao bi se opisati kao tragikomičan, a evo i zašto.

Na jugozapadnoj granici dva sata vožnje udaljenoj od Milana, kroz alpske vrhove prolazi dio švicarsko-talijanske granice. Upravo ovdje nalazi se poznati ski resort s pripadajućim planinarskim domom, odmorištem i restoranom.

Zove se Rifugio Guide del Cervino i smješten je s talijanske strane granice, tik do Švicarske, u dolini i istoimenoj općini Valtournenche. Ovdje se, na 3 480 metara nadmorske visine, pod švicarskom i talijanskom zastavom, okupljaju skijaši, planinari i izletnici u svako doba godine. Vlada vesela i opuštena atmosfera.

No, svega kilometar sjevernije, odvija se nešto zabrinjavajuće. Ledenjak imena Theodul polako se otapa. A kako se to odvija, tako se i sve oko njega pomiče, centimetar za centimetar. Gosti Rifugio Guide del Cervina vjerojatno to ni ne primjećuju, ali polako kližu u Švicarsku, zajedno s gostima resorta Matterhorn Glacier Paradise, najvećeg ljetnog skijališta u Europi kraj slavnog vrha Matterhorn.

Marco Ferrari, autor knjige „Granica koja se pomiče: Kartografija Alpi i klimatskih promjena“, objasnio je za Vox: „Svakih nekoliko godina, skupina geodeta i nadzornika obilazi kamene stupove koji služe kao oznaka granice, te provjeravaju koliko su se pomaknuli. Još 1920-ih uočili su promjene uslijed otapanja ledenjaka, pri čemu su neki kameni stupovi nestali.“

Posljedica klimatskih promjena i potencijalni uzrok političkih nesuglasica

Alpe su među državama tako prepoznate kao „mobilna granica“. To se može vidjeti i usporedbom nekadašnjih karata s današnjima. Nakon što se ledenjak i snijeg otope, ispod njih često „nikne“ planinski vrh koji postaje nova najviša točka – a ona može biti udaljena od dosadašnje koju je činio ledeni šiljak.

Švicarsko-talijanska granica tako se u povijesti već pomaknula za 150 metara, a Rifugio Guide del Cervina mogao bi biti sljedeći „putnik“. Srećom, riječ je o uglavnom nenastanjenom i mirnom području gdje države civilizirano rješavaju novonastale situacije ovog tipa, no slični scenariji u Himalajima ili Andama imaju veće političke posljedice…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju