Diljem regije Trentino, između Alpa i Dolomita možete naići na jedinstvena remek-djela koja potpisuje talentirani umjetnik Marco Martalar, a izrađuje ih od drveća stradalog u olujama. Jedno od najpoznatijih i najimpresivnijih Martalarovih djela je Drago Vaia, ogromni zmaj koji stoji na brdu u Lavaroneu, na visoravni Alpe Cimbra.

Zmaj od šest metara 

Visok šest i širok sedam metara, zmaj je nastao od oko 3000 vijaka i 2000 grana od stabala koje je srušila Vaia, snažna oluja koja je opustošila regiju u listopadu 2018. godine. Marco Martalar podigao je drvenu skulpturu kao simbol ponovnog rođenja i nade za lokalno stanovništvo i stradalu prirodu.

Drvene skulpture - 2 Drvene skulpture - 2 (Foto: Shutterstock)

Umjetnika je nadahnula drevna legenda o zmaju koji je živio u pećini u blizini Lavaronea i štitio planinu od osvajača. Nažalost, Drago Vaia stradao je u požaru u kolovozu 2023. godine. Vijest je rastužila mnoge ljude koji su se divili tom umjetničkom djelu. Martalar ga nije obnovio, nego ostavio takvim kakav jest i obećao kako će napraviti novog zmaja u blizini

Miramonti - 2 Putovanja Ljepote Merana i južnog Tirola iz prve ruke: "Idila na talijanski način od koje se teško odvojiti"

Hrabra vučica i lijepi jelen 

Nedaleko od drvenog zmaja pronaći ćete i impresivnog drvenog vuka koji stoji na nadmorskoj visini od 1600 metara, u mjestašcu Vetriolo, najvišem lječilišnom centru u Europi.

Lupa del Lagorai visok je šest metara i izrađen je od oko dvije tisuće komada drveta, a od metala su nastale oči i zubi. Drveni vuk umjetnikovo je odavanje počasti ženskoj hrabrosti i snazi, osobito onim ženama koje su se borile za slobodu i pravdu tijekom svjetskih ratova. Skulptura služi i kao podsjetnik na drevni mit o vučici koja je othranila Romula i Rema, osnivače Rima.

Drvene skulpture - 3 Drvene skulpture - 3 (Foto: Profimedia)

Jelen od drveta (Cervo Vaia) čeka vas na livadi u Folgariji posjetnik je na prirodne ljepote. Martalar je od malih nogu osjećao povezanost s jelenima koje je obožavao promatrati u šumi.

Osim tri najpoznatija remek-djela, Martalarove skulpture se nalaze i u drugim dijelovima Italije, ali i Europe. Krilati lav koji predstavlja ponos planinskih ljudi nalazi se u Roani, a grifona, legendarnu zvijer s tijelom lava i glavom orla pronaći ćete u blizini Trenta.

9 zanimljivosti o Hrvatima i Lijepoj Našoj koje fasciniraju turiste Bol Bol Nin - 4 +6 Nin - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju