Na jugu talijanske čizme smjestio se Craco, talijanski grad duhova izgrađen na litici od 400 metara koji je stoljećima odolijevao surovim vremenskim uvjetima i bolestima. No početkom devedesetih godina prošlog stoljeća otišli su i posljednji stanovnici.

Bez obzira na to što nema mnogo atrakcija u blizini, Craco je itekako atraktivan turistima, kao i filmašima koji traže neobične lokacije. Gradić smješten u Materi sagrađen je na litici kako bi se obranio od neprijatelja, a njegov upečatljiv izgled dodatno naglašava kontrast brežuljkaste i oble okolice.

Središte grada je sagrađeno na najvišem dijelu grada. Sudeći po grobnicama koje potječu iz 8. stoljeća prije Krista smatra se da su otprilike u to vrijeme pristigli i prvi stanovnici – Grci koji su se preselili iz gradića Metaponto.

U narednim stoljećima stanovnici su se suočavali s brojnim nesrećama – od kuge i razbojnika, do poplava i potresa. No život se vraća u grad s vremena na vrijeme. Ondje se održavaju religijski festivali, a vjernici obilaze iznimno očuvani kip Djevice Marije, kao i lijepe crkve.

Craco, - 2 Craco, - 2 (Foto: Getty Images)

Zbog povijesnog značaja Craco se nalazi na listi 100 najugroženijih mjesta svjetske baštine WMF-a ( World Monuments Watch).
Posjetitelji mogu obići grad tijekom vođenih tura, a ulaz se naplaćuje.

Treći na svijetu: Hrvatski video koji će vidjeti milijuni ljudi Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 4 Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 1 Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 2 +0 Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju