Zagrebačka vinska priča Winetastic Path Home autorice Martine Miličević osvojila je treće mjesto na videonatjecanju jedne od najuglednijih američkih vinskih publikacija, Wine Spectatora, koji mjesečno pročita više od milijun ljudi. Priča o hrvatskim vinima i Zagrebu obišla je svijet te zainteresirala mnoge da posjete malu zemlju za velika vina.

„Serijal se snima od svibnja ove godine, na različitim lokacijama u samom gradu Zagrebu, ali i Zagrebačkoj županiji. Epizode će biti objavljene na digitalnim kanalima koje TZG Zagreba koristi u svojoj komunikaciji i promociji. Osim pripremljenih materijala za epizode, u dogovoru s klijentom dio snimljenih kadrova iskoristili smo za ovu, autorsku priču i prijavu na Wine Spectator“, kaže Martina Miličević, sommelier sa završenim stupnjem WSET L3 i videoproducentica koja razmišlja izvan okvira u promociji vina, vinara, ali i turističkih destinacija.

Svoje znanje o vinu, na sve one koji dijele strast prema tematici, prenosi tekstovima, kao i predavanjima na vinskim događanjima. Spojiti turizam, vino i video u jednu priču i ostvariti prvo priznanje za Hrvatsku, u vinskoj videodomeni, osobno i profesionalno veliki je uspjeh.

U svakom kadru može se vidjeti ljubav, trud i znanje prema priči koja bi mogla nadahnuti mnoge da krenu Martininim stopama te učine korak dalje za promociju vinske strane Lijepe Naše u svijetu.

Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 4 Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 4 (Foto: Martina Miličević)

„Priča koju sam ispričala osobna je i istinita. Da nije bilo strasti za vinom, mnogo bih manje upoznala grad u kojem živim cijeli život. Sretna sam što me u ovoj priči podržala Turistička zajednica grada Zagreba, koja je odmah prepoznala potencijal ove promocije.

S TZG Zagreba već mjesecima surađujem na snimanjima novog enogastronomskog serijala, od kojeg ste samo mali dio mogli vidjeti u ovoj prijavi. Danas ćete tako na Wine Spectatoru, digitalnom izdanju najtiražnijeg vinskog magazina svijeta, pročitati o Zagrebu ispred New Yorka.

This year's finalists represented the world of wine, from Zagreb to New York to New Orleans to Willamette Valley, and a few places in between.

Dobili smo brojne povratne komentare, kao primjerice vinara iz Amerike koji su javili kako im je bilo sjajno vidjeti novu i uzbudljivu priču o Zagrebu, o kojem vinski nisu baš mnogo znali. Javili su nam se distributeri hrvatskih vina iz SAD-a, kao i brojni vinski entuzijasti s oduševljenjem na ovu videopriču“, kaže Martina i dodaje kako Hrvatska ima sjajna vina, no često se spominje nedostatak marketinga. 

Istraživanja Instituta za turizam govore o dvostruko većoj potrošnji američkih turista u Hrvatskoj, gotovo 160 eura naspram prosječnih 79 eura. Turistički gledano, TZG Zagreba u ovoj se suradnji uspjela probiti do ovog (skupog!) ciljnog tržišta, na kojem destinacijski gledano nemaju konkurencije.

"Na natjecanje se redovito prijavljuju vinari, ne i same vinske destinacije, pa smo uspjeli napraviti iskorak. Pokazali smo inovativan način za promociju destinacije, a uspjeli dosegnuti ciljnu publiku, koja putuje, prati lifestyle teme i uživa u vinu.Tip posjetitelja koji će u Zagrebu zasigurno uživati.

Moj je posao osim videoprodukcije konzultacija klijenata. Sjajno je imati videopartnera koji vam može sugerirati dodatne načine na koje možete iskoristiti snimljene materijale. Zahvalni smo klijentu, TZG Zagreba što se odvažio i primjerom pokazao kako suradnja destinacija, vinara i videoprodukcije može donijeti svjetski rezultat“, ističe Martina, sretna – ali ne i potpuno zadovoljna:

„Velik je to uspjeh, ali vjerujem da može bolje. Pokušala sam hrvatskim vinarima s kojima sam razgovarala predočiti da je važno iskoristiti sve mogućnosti videopromocije i odabrati partnera, koji će osim produkcije znati konzultirati na pravim kanalima i kako iskoristiti sav videopotencijal. Nisam uspjela, pa se nadam da smo ovako pokazali i možda potaknuli na razmišljanje.

Niti jedan hrvatski vinar, koliko je meni poznato, u 13 godina natjecanja nije se prijavio na ovaj besplatni natječaj. Mi smo osvojili treće mjesto u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Drugo mjesto osvojila je priča vinara.

Sigurna sam da ćemo sljedeće godine moći pomoći nekom od vinara u njihovoj prijavi, pa možda i malo podići ljestvicu komunikacije vina. Poanta je u priči, a ne biste vjerovali koliko je iznimnih vinskih priča u Hrvatskoj koje tek treba ispričati. Nema boljeg načina od videa.“

Hrvatska vinska priča u finalu natjecanja američkog Wine Spectatora - 4 Posao & obitelj Svaka čast! Priča iz Zagreba u finalu natjecanja uglednog američkog vinskog magazina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju