Isprekidan poljima i načičkan drvenim štalama, otok San Juan drugi je po veličini istoimenog arhipelaga u saveznoj državi Washington, na sjeverozapadu SAD-a. Idilični otok poznat je po orkama, ali i neobičnom događaju iz prošlosti. U tom izoliranom kutku SAD-a 1859. Britanci i Amerikanci zamalo su zaratili zbog – svinje.

Sve je počelo koju godinu ranije kada je 49. paralela uspostavljena kao službena granica britanskog i američkog teritorija uz iznimku otoka Vancouver koji je ostao britanski bez obzira na svoj položaj.

Prema ugovoru granica je išla sredinom kanala koji odvaja kontinent od otoka Vancouver. Zbog mnoštva malih otoka i nekoliko različitih kanala došlo je do neslaganja oko toga koji točno označava pravu granicu, a otok San Juan iznenada se našao u epicentru ozbiljne diplomatske krize.

Gotovo dva stoljeća kasnije teško je zamisliti takav scenarij. Na samome jugu otoka, u American Campu koji je dio nacionalnog povijesnog parka i dalje stoji podsjetnik na "Svinjski rat" gdje posjetitelji mogu doznati više o tome kako je smrt nesretne životinje zamalo izazvala međunarodni sukob.

San Juan - 2 San Juan - 2 (Foto: Shutterstock)

Ondje je 1853. britanska tvrtka Hudson's Bay osnovala farmu ovaca Belle Vue kako bi imala čvrsto uporište u regiji i suprotstavila se američkoj konkurenciji. Kada je posao s ovcama postao isplativ, Amerikanci su odlučili kako i oni žele dio kolača. U roku od pet godina deseci američkih doseljenika su doplovili s kopna tražeći svoja prava, koja su Britanci smatrali neutemeljenima.

Napetosti su tinjale sve dok 1859. američki doseljenik Lyman Cutler nije bijesno ustrijelio svinju koju je pronašao u svojem vrtu kako luta uokolo u potrazi za hranom. Njezin vlasnik bio je Britanac Charles Griffith, zaposlenik tvrtke Hudson’s Bay. Britanci su bili toliko ogorčeni da su zaprijetili masovnim iseljavanjem američkih doseljenika. Amerikanci su zatražili vojnu zaštitu i na otok je stigao kapetan George Pickett sa svojim snagama i iskrcao se u blizini današnjeg American Campa.

Britanci su na to poslali tri ratna broda, a američki zapovjednik je pojačao broj trupa. Britanci su pozvali admirala Robert Baynesa neka s pomorskim snagama zauzme otok, a on je srećom oklijevao, uvidjevši kako bi taj korak mogao izazvati rat.

Kada su vijesti o "Svinjskom ratu" stigle u daleki Washington D.C predsjednik James Buchanan je poslao izaslanike kako bi pokušali okončali spor. Njihov dolazak ublažio je napetost, a vojna akcija je na kraju izbjegnuta u korist primirja.

San Juan - 1 San Juan - 1 (Foto: Shutterstock)

Otvoren u lipnju 2022., novi centar za posjetitelje American Campa detaljno opisuje diplomatske hirove u sporu i objašnjava povijesni kontekst. Između ostalog, o životima otočnih domorodačkih naroda koji su ondje živjeli tisućama godina prije nego su stigli prvi Europljani. Proizvoljna granica povučena preko njihove zemlje raselila je plemena i imala ogroman utjecaj na njihovu kulturu i život.

Nakon 1859. godine Amerikanci i Britanci cjenkali su se više od desetljeća kako bi pronašli zadovoljavajuće rješenje za granični spor.

Njemački car Vilim I pozvan je neka pomogne u razrješenju konflikta. Između dva različita morska kanala kao potencijalna granica (Haro koji su preferirali Amerikanci i Rosario koji su preferirali Britanci) odluka je pala na Haro. U rujnu 1872. britanski su marinci spakirali kofere, a San Juan i susjedni otoci predani su SAD-u.

Idilični otok za mrak odmor na Mediteranu na kojem su zabranjeni automobili i motori Otok Hidra u Grčkoj - 4 Otok Hidra u Grčkoj - 3 Otok Hidra u Grčkoj - 2 +0 Otok Hidra u Grčkoj - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju