Sedam najviših kipova na svijetu smješteno je na azijskom kontinentu, a uglavnom prikazuju važne osobe iz povijesti i legendi toga prostora. Popisana visina na ljestvici odnosi se na dimenzije samog kipa te ne uključuje postolja niti dodatne ukrase.

1. Kip jedinstva, 182 metara

Kip jedinstva najviši je kip na svijetu. Prikazuje Sardara Patela Vallabhbhaiaja, indijskog borca za neovisnost napravljenog od čelika, betona i bronce, visoka čak 182 metra. Kip je postavljen u okrugu Narmada, u indijskoj državi Gujarat, a zajedno s postoljem izdiže se na 240 metara visine.

Željezni čovjek - 2 Zanimljivosti Najviši spomenik na svijetu: Pogledajte nevjerojatnog željeznog čovjeka od 182 metra

2. Spring Temple Buddha, 128 metara

Do 2018. godine ovaj je kip Bude bio najveći na svijetu. Izdiže se na 128 metara visine u Zhaocunu u kineskom Henanu, a zajedno s postoljem im 153 metara visine.

3. Buda Laykyun Sekkya, 115.8 metara

Treća najveća statua prikazuje Budu u selu Khatakan Taung u Mijanmaru. Visoka je 115.8 metara, a zajedno s postoljem izdiže se na 129.2 metra.

4. Buda Ushiku Daibutsu, 110 metara

Brončani kip Bude visok 110 metara ponos je Ushikua u japanskoj prefekturi Ibaraki. Napravljen je 1993. godine te se izdiže na sveukupno 120 metara, zajedno s platformom u obliku lotusa. Vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu nalazi se na oko 85 metara visine, a do njega vozi dizalo.

Milenijski križ na planini Vodno - 2 Zanimljivosti Gigant od 66 metara! Najveći križ na prostoru bivše Jugoslavije

5. Kip Sendai Daikannon, 100 metara

Sendai Daikannon je peti najveći kip na svijetu i najveća statua božice u Japanu. Zajedno s postoljem izdiže se na 108 metara visine u Sendaiju. Unutar kipa nalazi se dizalo s 12 katova, a na svakoj razini izložene su različite statue bude i mitskih kraljeva.

6. Kip Guishan Guanyin, 99 metara

Guishan Guanyin s tisuću ruku i očiju je pozlaćeni brončani spomenik s prikazom Avalokitesvare koji se izdiže na 99 metara visine smješten je u Ningxiangu u provinciji Hunan, a izdiže se na 99 metara visine.


7. Kip Velikog Bude u Tajlandu, 92 metra

Veliki buda ponos je budističkog hrama Wat Muang u provinciji Ang Thong na Tajlandu. Napravljen je od betona te obojan zlatnom bojom - visok je 92 metara, a širok 63 metra.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju