Zmije, krokodili, mjesec, zvijezde i drugi geometrijski oblici prizivaju poglede znatiželjnika koji prolaze kraj sela Tiébélé u Burkina Fasu u Africi. Selo pripada etničkoj grupi koja se naziva Kassena, a osim južnom dijela Burkina Fasa, naselili su i sjeverni dio Gane.

Pripadnici etničke grupe Kassena zapravo su dio veće etničke skupine Gurunsi, no igrom slučaja tijekom povijesti izdvojili su se kao zasebna skupina koja je razvijala svoju kulturu i identitet dugi niz godina u umjetnosti i arhitekturi.

Kao što svaki narod ima svoje karakteristike, tako su oni poznati po tome što veliku važnost pridaju dizajnu svojih kuća u kojima žive. Naravno, pritom ne mislimo na moderan dizajn, već na tradicionalne oblike gradnje koji će mnoge oduševiti zbog privrženosti detaljima i simbolike koje oni nose.

Nastamba koju ćete prvu uočiti kad stignete je Kraljevski dvor Tiébélé. Naziva se još i Cour Royale de Tiébélé i službena je rezidencija vođe Kassena te će vam plijeniti poglede jer je ukrašena u tradicionalnom kasenskom stilu.

Kraljevski dvor smješten je na ravnici u podnožju brda na površini 1,2 hektara, a okružen je zidom. Unutar navedenog područja nalazi se mnoštvo arhitektonski zanimljivih građevina koje pričaju posebne povijesne priče o kasenskoj kulturi i arhitekturi.

Kuće su građene od zemlje, drva, slame i kravljeg izmeta, a mogu se pronaći i one modernije za koje se koristi blato, opeka i kamenje. Specifične su po tome što se na početku kod njihove gradnje nije razmišljalo o temeljima, već su nastajale direktno na tlu, no danas gradnja započinje na temeljima od kamena.

Dizajn tradicionalnih kuća zaista je poseban. Ne samo izgledom već i samom idejom oko gradnje koja odražava naum njihovih graditelja da kuću zaštite. Pritom mislimo na duhovnu zaštitu što je velik i važan dio kulture pripadnika etičke skupine Kassena, no razmišlja se i o zaštiti od svjetovnih neprijatelja.

Možda će vam zvučati čudno, no naum graditelja je da kuća bude bez prozora. U kuću sa zidovima debljine 30 cm ulazi minimalno svjetlosti, a u nju se ulazi kroz mala vrata koja su manja od metra što će spriječiti odnosno otežati ulazak neželjenih gostiju.

Ipak, najposebnije su po onome što ih s vanjske strane krasi, a to je dizajn koji daje posebni doživljaj upravo zbog svoje simbolike. Nećete naići ni na jednu kuću koja izgledom, odnosno ukrasima, podsjeća na drugu, a za njihovo ukrašavanje zaslužne su žene.

Osim estetske boja koja se dobiva od ugljena i obojene glina ima i zaštitnu funkciju jer zbog svoje gustoće štiti nastambu od prokišnjavanja. 

Zmije i krokodili narodu predstavljaju svete životinje koje ih čuvaju od loše sreće ili od bolesti, a sunce i zvijezde primjerice simboliziraju dobrotu i nadu. Simbol polukruga označava calabash, jedan od najvažnijih i najkorištenijih predmeta u svakodnevnom životu Kassena, strijela označava ratnike i obranu, a tri bodlje životinje koje koriste kao žrtve za rituale.

Boje koje prevladavaju su crvena, bijela i crna, dok se lak kojim se dizajn zaštićuje izrađuje od tekućine koja se dobiva od vode u kojoj je odstajao grah. Ipak, zbog kišne sezone dekoracije nakon nekoliko godina nestaju, pa žene obično obnavljaju eksterijere kuća svake četiri godine između veljače i ožujka.

  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju