Neke stvari i rješenja često se pronađu nekad gdje ih se najmanje očekuje. Slavna katedrala Notre-Dame, kojoj je u travnju ove godine prilično naštetio požar u procesu je obnove, no ona ne ide baš glatko, s obzirom na mnoge dvojbe i pitanja na koji ju je način najbolje rekonstruirati. Ipak, čini se kako bi u rekonstrukciji trebala pomoći podvodna šuma jedne afričke države!

Jezero Volta koje se nalazi u Gani dom je šume koja se toliko dugo nalazi pod vodom da se počela fosilizirati, a njezini su hrastovi po sastavu slični onima koji su se koristili u prvobitnoj konstrukciji katedrale. Stoga se čini da bi jedna afrička šuma mogla izgraditi slavnu parišku katedralu.

Procjenjuje se kako je za rekonstrukciju potrebno čak 1300 stabala, za što je nužno prokrčiti 52 hektara šume. No, kako izvještava BBC, tvrtka koja je predložila korištenje drva iz jezera vjeruje kako bi njihovo rješenje bilo kudikamo ekološki prihvatljivije i ne bi napravilo takav "potres" jer ovo drugo, kao što smo napisali, znači sječu 26 hektara šume.

Ipak, i kod ovog plana postoje određeni izazovi, a najvažnije pitanje jest pitanje staništa. Potopljena stabla dom su ekosustava koji se povećava, te bi njihovo uklanjanje dovelo do značajnog pada broja riba u jezeru, upozoravaju iz nevladinih organizacija. No iz tvrtke koja se zalaže za projekt smatraju kako je projekt ekološki prihvatljiv jer s obzirom na to da korijenje ostaje netaknuto, prema njihovu tumačenju, minimizira se ekološki poremećaj.

U svakom slučaju, čini se kako ovdje postoji još mnogo otvorenih pitanja. Uostalom, iako je originalna Notre-Dame rađena s mnoštvom drveta, danas, u 2019. godini, postoje materijali koji mogu zamijeniti drvo, pa možda za rekonstrukciju crkve nije potrebno uništavati kopnene, kao ni podvodne šume.

Giganti od betona i stakla: 7 najviših zgrada na prostoru bivše Jugoslavije Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 4 Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 6 Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 1 +2 Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju