Kada biste imali priliku podići grad po svojoj mjeri, iz temelja, kako biste ga dizajnirali? Ako sanjate o zelenom, održivom gradu prepunom javnih površina i prostora za šetnju i bicikliranje – dobra je vijest da ne morate uložiti ni kune. On vas već čeka u skoroj budućnosti.

Novi spektakularni projekt zove se Telosa, a samo ime potječe od grčke riječi koja označava 'višu svrhu'. Na papiru je već izgrađen, a trenutačno traži svoje mjesto pod suncem na zapadnom djelu SAD-a.

Miks New Yorka, Japana i Švedske

Telosa bi trebala biti grad od pet milijuna stanovnika čiji će se (su)životi temeljiti na principima otvorenosti, poštenja i inkluzivnosti. Bit će to metropola koja će postaviti nove globalne standarde i proširiti ljudski potencijal.

Sretnici koji će živjeti u ovom gradu sudjelovat će u nekoj vrsti samoupravljanja. Oni će biti ti koji će demokratski donositi odluke vezane za svakodnevni život, pa čak i gradski budžet.

Grad po mjeri čovjeka podržavat će univerzalni pristup zdravstvu, obrazovanju i prijevozu, bez diskriminiranja građana po veličini prihoda. Kako kažu, bit će to mješavina njujorške raznolikosti, japanske učinkovitosti i švedskog socijalnog sustava.

Gradski parkovi služit će kao čuvari lokalne faune, ali i spremišta vode. Ulice će biti prilagođene biciklistima i pješacima, a panoramu grada obilježit će prepoznatljivi toranj Equitism sa solarnim krovom i vrtom.

Cijena? Prava sitnica: 400 milijardi dolara. No što je to za sreću svojih stanovnika?

Ima se, može se

Iza ove ideje stoji milijarder Marc Lore (bivši predsjednik Wallmarta), a u financiranju sudjeluju i brojni privatni investitori.

Lokacija grada budućnosti još nije poznata, no pretpostavlja se da će biti smješten na zapadnom dijelu zemlje, gdje su cijene zemljišta jeftinije (Nevada, Utah, Idaho, Arizona ili Teksas). Štoviše, nagađa se kako će grad niknuti usred arizonske pustinje.

I na kraju, nestrpljivo pitanje: kada možemo očekivati ovo čudo? Telosa bi trebala biti izgrađena kroz 40 godina, a taj proces odvijat će se u nekoliko faza. Prvih 50.000 stanovnika trebalo bi se useliti do 2030. godine. Živi bili, pa vidjeli!

Gotovo bez kriminala: Zemlja rigoroznih zakona u kojoj se i nepuštanje vode u WC-u kažnjava sa 100 eura Jewel Changi, Singapur Singapur Singapur - 1 +0 Singapur

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju