Ova mala zemlja na Malajskom poluotoku poziva vas da posjetite znamenitosti, okusite najbolji street food na svijetu te kreirate nezaboravna iskustva koja ćete pamtiti cijelog života. To je jedan od svega tri suverena grada-države koji još uvijek postoje u svijetu, no jedini grad koji je ujedno i otok. No, nemojte dopustiti da vas to zavara jer ova zemlja nudi obilje aktivnosti i zapanjujući spektakl igre rasvjete i arhitekture. U nastavku ćete pronaći više o Singapuru, a donosimo vam i nekoliko savjeta koji će vam pomoći u planiranju putovanja.

Grad-država leži na glavnom otoku i obuhvaća dodatnih pedesetak, točnije 63 manja susjedna otoka. Grad Singapur se od susjednih azijskih metropola razlikuje ponajviše po čistoći i urednosti, a grad je poznat i kao bogato odredište s najboljom zračnom lukom na svijetu. Zračna luka u Singapuru međunarodno je čvorište, što znači da su letovi s ostatkom planeta izvrsni, a pronaći ćete direktan let gotovo prema svakoj metropoli na svijetu.

Turizam cvjeta i komunikacija turistima ne predstavlja poteškoće jer je engleski službeni jezik. Za sigurnost ne trebate brinuti jer Singapur je jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu i takva također namjerava ostati. Poznata je po svojim strogim zakonima, koji se ovdje zaista primjenjuju, a neki od njih vama bi se mogli učiniti smiješnima.

Jedan od tih zakona zabranjuje prodaju žvakaćih guma. Vi ih kao turist možete unijeti ako se radi o paketiću-dva, no sve veće količine biti će vam oduzete na zračnoj luci. Zanimljivo! Kad smo kod smiješnih zakona – evo jednog praktičnog. U Singapuru postoji stvarni zakon protiv nepuštanja vode u javnom WC-u nakon korištenja, a ako vas uhvate da niste pustili vodu, bit ćete kažnjeni sa 150 SGD, što je stotinjak eura. Svaka čast!

Singapur je glavni grad zemlje i jedini grad. To je veliki poslovni i trgovački centar. Pravila Zapada ovdje baš i ne vrijede. Možete se cjenkati čak i u najmodernijim trgovačkim centrima.

Javni prijevoz je savršeno organiziran, ali ipak grad možete obići i pješice i doživjeti svijet pogleda, zvukova i mirisa. Singapur je zaista spektakularan.

Prepustite se mirisima Male Indije ili istražite Kinesku četvrt, u kojoj ćete sresti rikše sa zvučnicima i tradicionalne kineske tržnice i trgovine. Krenite u obilazak Male Indije s vodičem koji uključuje zaustavljanje u tradicionalnim trgovinama i gdje ćete naučiti puno fascinantnih priča i zabavnih anegdota. Ono što je zajedničko svim dijelovima grada je hrana. Savjeti za jeftino i dobro jelo odvest će vas u jednostavne restorane, koji su iznimno ukusni. Singapur ima bogatu kolonijalnu prošlost, a čiji se djelić nalazi u zanimljivom hotelu Raffles. Upravo tamo možete se počastiti ukusnim koktelom Singapore Sling i jesti kikiriki dok bacate ljuske na pod.

Što još treba vidjeti u petomilijunskom gradu? Za početak, najbolje je popeti se na terasu Marina Bay Sands na 57. katu, gdje možete uživati u spektakularnim pogledima i još većem zalasku sunca. Sam hotel je inženjersko čudo.

Jedna od najvećih atrakcija je Gardens by the Bay, vrtovi koji se sastoje od tri dijela – južnog, istočnog i središnjeg – u kojima živi više od pola milijuna biljaka. Flower Dome, najveći staklenik na svijetu, nalazi se u južnom dijelu. Područje Cloud Forest rekreira uvjete tipične za nadmorske visine između 1000 i 2000 metara u tropskoj zoni. U kompleksu se nalaze i razni bulevari s drvoredima i strukture drveća koje nalikuju superstablima.

Uočljiva ikona Singapura je kip Merliona, koji je ujedno i maskota zemlje. Ima lavlju glavu, Singapur - što znači Lavlji Grad, i tijelo ribe, što predstavlja ribarsku prošlost grada. U gradu postoji pet službenih kipova Merliona, svi su različitih veličina, a najviši doseže visinu od 37 metara. Dolazite li u Singapur po avanturističku avanturu, svakako istražite tematski park River Safari. Tamo ćete susresti pande, velike ribe, male krokodile i mnoge druge životinje te avanturističke sadržaje.

Poželite li provesti koji dan više u Singapuru, zaputite se do otoka Sentosa. Sentosa nudi spektakularnu noćnu predstavu na otvorenome moru pod nazivom Wings of Time. Gledajte 3D projekciju, laserski show i vatromet koji dočaravaju priču o Shahbazu, drevnoj ptici koja putuje kroz vrijeme i prostor. Otok je poznat po tome što je mjesto zabave i opuštanja te je lijep način da završite svaki godišnji odmor. Postoji bezbroj plaža i tematskih parkova za istraživanje.

Istarska senzacija: Pogledajte najbolju kuću za odmor u Hrvatskoj Casa mille olivi - 14 Casa mille olivi - 13 Casa mille olivi - 12 +10 Casa mille olivi - 11
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju