Istraživanja su pokazala da jedan od deset smeđih medvjeda na ruskom otoku Kunashiru ima krzno bijele i srebrne boje. Neke jedinke na ovom vulkanskom otoku u Kurilskom arhipelagu u Sahalinskoj oblasti imaju samo svjetliju glavu, dok je promjena boje na drugima prisutna na cijelom tijelu.

Istraživači govore da broj takvih medvjeda raste iz dana u dan, a razlog za gensku mutaciju još uvijek predstavlja veliki misterij. Kunashir je previše udaljen od arktičkog kruga na kojem obitavaju polarni medvjedi da bi to utjecalo na ovu pojavu, iako su im smeđi medvjedi počeli iznimno nalikovati.

Katmai Smeđi medvjed Putovanja Nacionalni park u kojem nema "medvjed free" zone

Neki stručnjaci vjeruju da je do mutacije došlo zbog parenja jedinki u bliskom srodstvu. Kunashir je, naime, vrlo izoliran od ostalog ruskog teritorija, kao i većine preostalih jedinki medvjeda. Otok se prostire na otprilike 1490 četvornih kilometara, a na njima trenutačno obitava sveukupno 160 jedinki medvjeda.

Albino jedinke rijetkost su u životinjskom svijetu, a manjak melanina u odnosu na vrstu čini ih lakim plijenom. Albino medvjedima na Kunashiru ne prijeti opasnost od drugih životinja jer su najveći grabežljivci na otoku. Baš zato imaju slobodu rasti, razmnožavati se i širiti otokom.

Ne čudi stoga što su istraživači primijetili i da bijeli medvjedi s Kunashira nisu toliko agresivni kao njihovi ostali ruski rođaci.

Jezero mumija: Prekrasno mjesto na koje mnoge životinje dolaze umrijeti Jezero Natron, Tanzanija - 5 Jezero Natron, Tanzanija - 4 Jezero Natron, Tanzanija - 3 +1 Jezero Natron, Tanzanija - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju