Na sjeveru Tanzanije, u blizini granice s Kenijom nalazi se slano i alkalno jezero Natron. Dugo je oko 57 kilometara, široko je 22 kilometara, a dubina mu ne prelazi 3 metra.

Ime je dobilo po natrijevu karbonatu dekahidratu, odnosno natronu, koji se u starom Egiptu koristio za mumificiranje tijela.

Berchtesgaden - 1 Putovanja Jedno od najljepših jezera u Europi: Smaragdno "zrcalo" na kojem možete pričati s planinama

Taj spoj sprječava raspadanje tkiva, zbog čega se dosta manjih životinja u blizini jezera – ponajviše ptica – pronalazi u okamenjenom stanju. Ne čudi stoga što ga nazivaju još jezerom mumija. 

Naslage natrona posljedica su jakog isparavanja vode u jezeru čija temperatura redovito premašuje 40, a nekad dostižu i 60 Celzijevih stupnjeva, ali i djelovanja aktivnog vulkana Ol Doinyo Lengai u njegovoj blizini.

Unatoč svemu, to mjesto ima odlične uvjete za gnježđenje patuljastih plamenaca. Pretpostavlja se da se na jezeru rađa 75 posto populacije te vrste ptica.

Crvena laguna: 35 centimetara duboko čudo prirode na kojem je visinska bolest gotovo neizbježna Crvena laguna u Boliviji - 4 Crvena laguna u Boliviji - 5 Crvena laguna u Boliviji - 3 +1 Crvena laguna u Boliviji - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju