Uživanje, a ne preživljavanje na Aljasci

Nacionalni park Katmai pravi je desert za ljubitelje avantura. Neke od aktivnosti u kojima svaki avanturist može tamo uživati jesu hiking i kampiranje, vožnja kajakom, lov i ribolov, vožnja malim avionom iznad parka te uživanje u pogledima i raznim programima pod vodstvom rendžera.

Tko je spreman za susret s medvjedom?

Posebna su atrakcija i zanimljivost Katmaija smeđi medvjedi, koje je moguće vidjeti skoro na svakom koraku. Malokoje mjesto na svijetu dom je tolikom broju smeđih medvjeda i sretnete li ih u svom istraživanju, nemojte se čuditi. Naravno, morate biti na oprezu i slijediti neka pravila i preporuke koje su propisali u upravi parka:

1. Nikad se ne krećite parkom sami. Grupa od npr. četvero ljudi izgleda veće i glasnije nego pojedinac, pa je time i zastrašujuća medvjedima.

2. Nema mjesta u parku u kojima nema medvjeda, pa nikad ne pretpostavljajte da ste u "medvjed free" zoni. Posebno pazite na mogućnost da vas medvjed vidi na vrijeme i da ga ne iznenadite. Bolje je da vas uoči prije i da ima prostora, inače bi mogao loše reagirati.

Smeđi medvjed u potrazi za lososom Smeđi medvjed u potrazi za lososom (Foto: Getty)

3. U područjima gdje vidljivost nije dobra i gdje biste mogli iznenaditi medvjeda, pravite buku. Neka to budu vaši glasovi, a ne buka neprirodnih zvukova. Bitno je da medvjeda upozorite, a ne otjerate.

4. Ne prilazite medvjedima. Budite uvijek udaljeni barem pedesetak metara.
Katmai je jedna od najvećih promatračnica smeđih medvjeda, a posjetitelji se obično skupljaju na područjima gdje medvjedi traže hranu kako bi ih promatrali. Tu su također potrebne mjere opreza, medvjedi se moraju promatrati iz daljine i ne smije se kročiti u područje gdje oni npr. love ribu.

Dolina deset tisuća dimova

Iako zvuči strašno, ova je dolina, uz smeđe medvjede, najprivlačniji dio nacionalnog parka. Katmai je postao nacionalni parko i rezervat još 1912., erupcijom jednog od 14 vulkana Novarupte na Aljasci koja je počela 6. lipnja iste godine. Tamošnji stanovnici bili su prisiljeni napustiti svoje domove i nikad se nisu vratili. Riječ je o jednoj od najvećih erupcija u povijesti, čije su posljedice mnogobrojne pukotine iz kojih su izlazili dim, plin i para.

Isplanirajte svoj izlet

Park radi tijekom cijele godine i ulaz je u potpunosti besplatan. Naplaćuje se samo kampiranje, komercijalno snimanje ili spavanje u ponuđenom smještaju. Stići do parka možete brodom, autom ili zračnim prijevozom. Ako vam je cilj Brooks Camp, onda vam je jedina opcija avion ili brod.