Uživanje, a ne preživljavanje na Aljasci

Nacionalni park Katmai pravi je desert za ljubitelje avantura. Neke od aktivnosti u kojima svaki avanturist može tamo uživati jesu hiking i kampiranje, vožnja kajakom, lov i ribolov, vožnja malim avionom iznad parka te uživanje u pogledima i raznim programima pod vodstvom rendžera.

Tko je spreman za susret s medvjedom?

Posebna su atrakcija i zanimljivost Katmaija smeđi medvjedi, koje je moguće vidjeti skoro na svakom koraku. Malokoje mjesto na svijetu dom je tolikom broju smeđih medvjeda i sretnete li ih u svom istraživanju, nemojte se čuditi. Naravno, morate biti na oprezu i slijediti neka pravila i preporuke koje su propisali u upravi parka:

1. Nikad se ne krećite parkom sami. Grupa od npr. četvero ljudi izgleda veće i glasnije nego pojedinac, pa je time i zastrašujuća medvjedima.

2. Nema mjesta u parku u kojima nema medvjeda, pa nikad ne pretpostavljajte da ste u "medvjed free" zoni. Posebno pazite na mogućnost da vas medvjed vidi na vrijeme i da ga ne iznenadite. Bolje je da vas uoči prije i da ima prostora, inače bi mogao loše reagirati.

Smeđi medvjed u potrazi za lososom Smeđi medvjed u potrazi za lososom (Foto: Getty)

3. U područjima gdje vidljivost nije dobra i gdje biste mogli iznenaditi medvjeda, pravite buku. Neka to budu vaši glasovi, a ne buka neprirodnih zvukova. Bitno je da medvjeda upozorite, a ne otjerate.

4. Ne prilazite medvjedima. Budite uvijek udaljeni barem pedesetak metara.
Katmai je jedna od najvećih promatračnica smeđih medvjeda, a posjetitelji se obično skupljaju na područjima gdje medvjedi traže hranu kako bi ih promatrali. Tu su također potrebne mjere opreza, medvjedi se moraju promatrati iz daljine i ne smije se kročiti u područje gdje oni npr. love ribu.

Dolina deset tisuća dimova

Iako zvuči strašno, ova je dolina, uz smeđe medvjede, najprivlačniji dio nacionalnog parka. Katmai je postao nacionalni parko i rezervat još 1912., erupcijom jednog od 14 vulkana Novarupte na Aljasci koja je počela 6. lipnja iste godine. Tamošnji stanovnici bili su prisiljeni napustiti svoje domove i nikad se nisu vratili. Riječ je o jednoj od najvećih erupcija u povijesti, čije su posljedice mnogobrojne pukotine iz kojih su izlazili dim, plin i para.

Isplanirajte svoj izlet

Park radi tijekom cijele godine i ulaz je u potpunosti besplatan. Naplaćuje se samo kampiranje, komercijalno snimanje ili spavanje u ponuđenom smještaju. Stići do parka možete brodom, autom ili zračnim prijevozom. Ako vam je cilj Brooks Camp, onda vam je jedina opcija avion ili brod.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju