Jedva čekamo da ponovno otvore svoja vrata i da prođe ova pandemija, pa ćemo zadovoljno sjesti u njih i uživati u nekim istraženim, ali i neistraženim okusima. Do tad, naučimo još neke stvari, ali i trikove kojima se koriste u restoranima, a koje donosi portal Brightside...

Veliki tanjuri s malim porcijama

Postoji veliki broj razloga zašto restorani koriste velike tanjure. Gostima hrana na ovim tanjurima često izgleda nedovoljno obilna, pa neka odmah pomisle na dodatnu narudžbu. Također, nemojmo ni to zaboraviti, u vremenu fine dininga u kojem živimo, male porcije hrane na velikim tanjurima daju gostima dojam kako jedu izuzetno finu hranu.

Besplatni kruh

Ako se pitate zašto vam neki restorani daju besplatni kruh prije narudžbe, odgovor zasigurno nije zato što su dobri prema vama. Restorani su više zainteresirani za redovne mušterije nego goste koji dođu jednom, a besplatni kruh pokazuje brigu i domaćinstvo koje bi trebali povećati lojalnost gosta. Plus, kruh obiluje ugljikohidratima, koji podižu inzulin u krvi, a inzulin će vas učiniti – gladnijima.

Zašto je tako skupo?

Iako su restoranske cijene često kritizirane, treba biti svjestan da dobar dio cijene odlazi na plaće, poreze, najam i slično. Naravno, plaćaju se i usluga, kao i iskustvo, ali treba biti svjestan kako restorani imaju prilično visoke izdatke.

Više vole keš

Iako je 2020., restorani definitivno više vole keš! Zašto? Jednostavno, suviše ovise o priljevu keša – potreban im je za vraćanje ostatka novca gostima, svakodnevnu kupovinu namirnica i pića, kao i plaće zaposlenicima. Naravno, i napojnice dane u kešu prilično su jednostavnije...

Preporuka konobara

Nemojte nužno pitati konobara za preporuku. Ne samo da ne zna vaše navike, već konobari često niti ne probavaju jela koja se nalaze na meniju. Vjerojatno će vam stoga preporučiti najpopularnije jelo, a nije isključeno kako ćete dobiti preporuku i za ono – najskuplje.

Čekanje na hranu

Nekad se vrijeme čekanja itekako produži, pa tako jelo koje doma sami možete napraviti za 15 minuta, u restoranu čekate trostruko dulje. Naravno, to ne znači da je razlog da chef kuha tri puta sporije od vas, već postoji i red narudžbi, a i ako ste došli s ekipom i vas pet jede različito jelo, kuhinja će se potruditi da sva budu gotova istodobno.

Mjesto za sjedenje

Gosti uglavnom imaju želju sjediti na nekom mjestu, bilo da je riječ o mjestu kraj prozora, kamina ili separeu. Nikoga naravno, ne oduševljava ideja da sjedi blizu izlaza, no i ta mjesta nekad valja popuniti. U većini slučajeva, konobari će se pobrinuti da vam osiguraju željeni stol, ali uvijek postoje određena ograničenja. Tako da, makar bilo prazno, nemojte očekivati da će vas dvoje, dobiti stol za primjerice – šest osoba.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju