Aluminijski kostur goleme zmije na francuskoj plaži u Saint-Brevin-les-Pinsu nosi važnu ekološku poruku koju širi posjetiteljima još od 2012. godine, kada je postavljen, u sklopu umjetničke izložbe Estuaire.

Skulptura Serpent D’Océan kinesko-francuskog umjetnika Huang Yong Pinga iznenađujuće je realistična, a poručuje kako bismo trebali više brinuti za svoja mora i oceane jer život u njima umire, a brojne vrste zauvijek nestaju. Metalna morska neman dugačka 130 metara izgleda kao da se i dalje kreće bez obzira na to što na sebi „nema ni trunke mesa“ oživljava ikonografiju kineskih mitoloških zmajeva.

Svojim umjetničkim djelima, Huang Yong Ping se osobito istaknuo u kineskom avangardnom pokretu 1980-ih. Smatrajući ih šokantnim, kineska vlada je zabranila mnoga njegova djela što je učvrstilo Huangovu odluku da preseli u Francusku 1989. godine. Umjetnik se često u svojem radu bavi identitetom i miješanjem različitih kultura pa motiv poput zmije inspirirane kineskom mitologijom postavljene na francusku obalu u njegovom slučaju nije iskakanje iz okvira.

Zmijine krivulje otprilike odražavaju zavoje obližnjeg mosta Saint-Nazaire, šaljući kritiku ubrzanom napretku i urbanizaciji.

Ovisno o plimi i oseci, Serpent D’Océan iz zraka izgleda gotovo nestvarno, kao da se diže iz oceanskih voda ili plitkih valova stvarajući gotovo filmski prizor.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju