Kineski sferični radioteleskop Aperture Spherical Radio Telescope (FAST), ne samo da je sa svojih 500 metara promjera najveći na svijetu nego je poseban i po tome što ima samo jedan "tanjur". FAST je toliko ogroman da bi u njega moglo stati 30 nogometnih igrališta!

Poznat i kao Sky Eye, divovski teleskop ugnijezdio se među udaljenim vapnenačkim vrhovima u jugozapadnoj provinciji Guizhou. Budući da je izrazito osjetljiv u niskofrekventnom radijskom pojasu, njegova je misija potraga za izvanzemaljskim civilizacijama kao i traženje signala među nebeskim tijelima udaljenima milijardama svjetlosnih godina.

Naizgled čvrsti tanjur zapravo se sastoji od 4450 trokutastih aluminijskih ploča koje se mogu pomicati kako bi se fokusirale na različite lokacije u svemiru. Svoju funkciju radioteleskop obavlja od 2016. godine, a iako je do sada zabilježio razne signale iz svemira, možete biti mirni – dokaza o vanzemaljcima još uvijek nema. Izgradnja takvog uređaja za kinesku i svjetsku astronomiju je velika stvar, ali kako pišu mediji, postavljen je na nesreću lokalnog stanovništva, koji su se žalili da su zbog FAST-a ostali bez zemlje i kuća.

Državna novinska agenciji Xinhua izvještava drukčije i navodi kako je 9110 lokalnih stanovnika preseljeno kako bi se stvorila mirna zona u okolici radioteleskopa te kako su za to dobili vrijednu naknadu. 

Grad Kedu koji se nalazi oko pet kilometara od divovskog teleskopa, u međuvremenu je prozvan "astronomski grad". Nova meka za turiste u planinskom Pingtangu postala je bogatija za brojne hotele i restorane. Vikendom Kedu grad primi i do 2000 posjetitelja koji se žele diviti najvećem radioteleskopu na svijetu

"Zahvaljujući lokalnim geološkim čudima i narodnim običajima, Kedu nudi brojne turističke rute koje mogu pobuditi znatiželju posjetitelja, pomoći im u istraživanju svemira i omogućiti im da vide krške oblike reljefa Guizhoua te dožive lokalnu kulturu", rekao je turistički vodič Wang za Global Times.

Zlata vrijedni: Savjeti koji će vam pomoći da lakše izdržite dugačke letove Zrakoplov - 3 Zrakoplov - 4 Avion - 1 +1 Avion - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju