Cathay Pacific uskoro će postaviti novi svjetski rekord za najduži komercijalni let na svijetu kada je u pitanju prijeđena udaljenost. Kako bi izbjegli ruski i ukrajinski zračni prostor, nacionalni zračni prijevoznik iz Hong Konga promijenio je rutu do New Yorka.

Umjesto preko ruskog zračnog prostora, linija Cathay Pacifica između Hong Konga i New Yorka obilazit će površinom najveću državu svijeta te produžiti let koji je trajao 15 sati na oko 17 sati.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 10 načina na koje "jeftine" aviokompanije štede novac: Dodatni troškovi za putnike, manje osoblja, novi avioni...

Hongkonški prijevoznici planiraju letjeti iz zračne luke Johna F. Kennedyja u New Yorku preko Atlantskog oceana, Velike Britanije, južne Europe i središnje Azije do Hong Konga. Umjesto prijašnje udaljenosti od 12.990 kilometara, zrakoplov će sada morati prijeći 16.618 kilometara da bi došao na svoju destinaciju.

Linija Cathay Pacifica između Hong Konga i New Yorka na taj način premašit će dosadašnjeg rekordera Singapore Airlines koji je dosad imao titulu prijevoznika s najdužim komercijalnim letom na svijetu. Zrakoplovi Singapore Airlinesa morali su prijeći 9357 milja odnosno 15,349 kilometara kako bi došli iz Hong Konga u New York i obratno, iako im je za to trebalo duže vremena – otprilike 17,5 sati.

Cathay Pacific je priznao da njihova flota Airbusa A350-1000s može sigurno prijeći zacrtani put bez potrebe za nadopunjavanjem goriva tijekom leta. Trenutno su u fazi prikupljanja dozvola za letenje novom rutom, što je normalan postupak u ovakvim situacijama.

Cathay Pacific je prije pandemije letio između Hong Konga i New Yorka više puta tjedno. Otkako je počeo rat u Ukrajini, tvrtka je odlučila sletjeti u Los Angelesu prije nego što nastavi preko Tihog oceana prema Aziji, a kako bi izbjegla ruski zračni prostor. Nova produžena ruta uklonila bi potrebu za slijetanjem čineći je isplativijom i konkurentnijom na tržištu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju