Spike S-512 Supersonic Business Jet unosi revoluciju na polje zračnog putovanja. Riječ je o privatnoj supersoničnoj letjelici tvrtke The Spike Aerospace namijenjenoj za komercijalnu upotrebu, koja je vrijedna 100 milijuna dolara te koja skraćuje putovanje za pola.

Točnije, može postići brzinu od oko 1700 kilometara na sat, zbog čega je sposobna prijeći udaljenost između New Yorka i Londona za 3,5 sati umjesto sedam sati, što je uobičajeno vrijeme za komercijalne putničke zrakoplove.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Bučno rusko čudo: Ovo je najbrži putnički zrakoplov na svijetu

Avion Spike S-512 Supersonic namijenjen je za 12 do 18 putnika, a prema prvim najavama, njegova unutrašnjost izgledat će poput luksuznog mini hotela među oblacima. Izgled aviona moći će se pak prilagođivati ukusima pojedinca.

Umjesto prozora u ovoj supersoničnoj letjelici bit će postavljeni ekrani visoke rezolucije – od zida do zida – koji će moći emitirati zabavni film za putnike, prikazati realnu panoramu poznatog grada ili Powerpoint prezentaciju. Pogled će se kontrolirati putem pametnog telefona ili touchpada koji će biti postavljen uz svako sjedalo.

Ne samo da će uklanjanje prozora iz letjelice utjecati na izgled i količinu svjetlosti u avionu, već bi trebao i smanjiti buku tijekom putovanja. Zbog velike brzine supersonične letjelice u prošlosti su često bile prozivane zbog ogromne buke.

Concorde je bio najbrži putnički avion na svijetu Zanimljivosti 10 stvari koje treba znati o najbržem putničkom zrakoplovu na svijetu

Letjelica će prvi test let imati sljedeće godine, a putnike bi trebala početi prevoziti 2028. godine. Kada počne letjeti, Spike S-512 Supersonic Business Jet trebao bi biti najbrži komercijalni avion na svijetu.

The Spike Aerospace radi i na bržoj supersoničnoj letjelici koja bi trebala prevesti putnike od Londona do New Yorka za tek 90 minuta. Međutim, ta verzija trebala bi biti dostupna tek 2035. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju