Odlučite li otputovati u Keniju i nađete se u Nairobiju, možete prošetati do centra i dan započeti camelccinom ili camelatteom.

Devino mlijeko posljednjih godina postaje sve popularnije na svjetskom tržištu, gdje postiže cijenu od otprilike 70 kuna za pola litre, a omiljeno je na Bliskom istoku te u nekim dijelovima Azije i Australije.

Okus devina mlijeka sličan je kozjem, iako manje oštar. Kada otpijete gutljaj, okus je slatkast, a potom se pojavljuje slankasta nota.
Primjerice, na policama trgovina u Dubaiju može se kupiti čokolada od devina mlijeka, kao i mlijeko s okusom čokolade ili jagode. Popularan je i laban, fermentirani mliječni napitak, kao i kremasti sladoled, koji chefovi koriste za kreativne recepte sa slanim notama.

Afrički kontinent dom je 80 posto deva, a više od polovice ih ima na istoku Afrike. U Keniji više od četiri milijuna deva luta zemljom, a od 1999. godine njihov broj je narastao četiri puta. Kako su cijene na svjetskom tržištu puno veće za devino nego kravlje mlijeko, Afrikanci ga nazivaju i "bijelim zlatom".

Za jednog od najvećih proizvođača devina mlijeka u istočnoj Africi, White Gold Camel Milka, prilike za rast su očite. Tvrtka proizvodi 500 litara mlijeka dnevno, a izvršni direktor tvrtke Jama Warsame napominje da su počeli širiti proizvodnju na aromatizirano devino mlijeko i jogurt.

Proizvodnja devina mlijeka nježnija je za planet od kravljeg. Za razliku od krava i ovaca, deve mogu prijeći 150 kilometara bez vode te preživjeti na visokim temperaturama, većim od 40 Celzijevih stupnjeva. Osim toga, devino mlijeko je i nutritivno bogatije od kravljeg. Sadrži tri puta više vitamina C, bogatije je masnoćama i proteinima, smanjuje kolesterol i pomaže u liječenju probavnih tegoba.

Osim toga, devino mlijeko može biti dobra alternativa onima koji su alergični na kravlje. Budete li imali priliku probati ga, nemojte je propustiti.

Iz cijelog svijeta: 5 neodoljivih jela bez mesa koja vrijedi probati Chana Masala Muhammara Mayak kimbap +2 Tabbuoleh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju