Jeste li znali da je jedno od najvećih arheoloških otkrića na svijetu, otkriveno tek 1974. godine? Otkrili su ga lokalni farmeri u Kini, sasvim slučajno, dok su kopali bunar blizu grada Xi'ana. Zamislite koliko su ostali iznenađeni kad su pod zemljom pronašli tisuće glinenih vojnika u prirodnoj veličini koji izgledaju kao da su spremni za bitku.

Svaki vojnik je potpuno drugačiji, s jedinstvenim izrazom lica, u čvrstom stavu, s mačevima, strijelama i drugim oružjem, a mnogi od njih – gotovo osam tisuća, izgledaju potpuno netaknuto. Kao da ih dvije tisuće godina nije ni taknulo.

Vojska koja je kineskog cara otpratila u besmrtnost 

Vojnici su smješteni u podzemnim hodnicima, nalik na rovove, a u nekim od rovova društvo im pravi 600 konja u prirodnoj veličini. Glineni konji su poredani jedan do drugog, po četiri u jednom redu, a iza njih stoji 100 glinenih kola.

Mauzolej kineskog cara koji još uvijek nije istražen Mauzolej kineskog cara koji još uvijek nije istražen (Foto: Shutterstock)

Vojska od terakote, kao što je poznato, dio je složenog mauzoleja i najveće je arheološko nalazište ljudskih figura na svijetu. Nastala je prije 2200 godina kako bi prvog kineskog cara, Qin Shi Huanga, koji je bio jedan od začetnika ideje velikog Kineskog zida, otpratila u zagrobni život i ondje ga čuvala.

Zanimljivo je da povijesni kineski tekstovi nigdje ne spominju vojsku od terakote, kao da su je njezini tvorci tisućama godina pažljivo skrivali od javnosti. Vjeruje se da u izgradnji ovog nevjerojatnog kompleksa sudjelovalo 700 tisuća radnika i da im je bilo potrebno 30 do 40 godina kako bi oblikovali svaku figuru vojnika, konja, kočija i detalja koji ih krase.

Iako su sada svi sivi, vjeruje se da su njihove uniforme bile jarkih boja, a da je pažljivo ispoštovana i hijerarhija tog vremena pa su generali i časnici stajali iza pješadije koja je prva kretala u boj.

Terakota vojska Terakota vojska (Foto: Shutterstock)

Ove realistične figure daju uvid u drevno kinesko ratovanje, o kojemu ne bismo znali gotovo ništa da nam vojska od terakote nije ispričala svoju priču. Prvi kineski car je očajno tražio besmrtnost, a na kraju mu je njegova vojska to i omogućila.

Đavolje zamke, rijeka žive i samostreli čuvaju grobnicu od lopova 

Mauzolej se nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, iako unutrašnjost grobnice još uvijek nije do kraja istražena. Legenda kaže da grobnica sadrži ogromno bogatstvo, a ondje se nalaze i „đavolje zamke“ koje osiguravaju da Qin Shi Huang zauvijek počiva u miru.

Vladavina prvog kineskog cara je bila kratka, ali turbulentna. Neki od incidenata su bili dovoljno zloglasni da ga danas poznajemo kao megalomanskog despota. U razdoblju njegove vladavine je podignut Kineski zid, dogodilo se zloglasno spaljivanje knjiga i pokapanje učenjaka te je podignuta raskošna kraljeva palača na štetu mnogobrojnog stanovništva.

Terakota vojska Terakota vojska (Foto: Shutterstock)

Car je cijeli svoj život bio opsjednut idejom besmrtnosti, a sreća ga je stalno pratila, jer je za vrijeme vladavine preživio čak tri atentata. Znanstvenici koji su živjeli za vrijeme prvog kineskog cara, dobili su zadatak pronaći eliksir besmrtnosti, a mladići su često gubili živote jer su u ime cara morali prelaziti opasno Istočno more u potrazi za legendarnim Penglaijem, zemljom besmrtnika.

S obzirom na to da mladići nikad nisu uspjeli pronaći ovo mistično mjesto, car se naljutio i sagradio golemi mauzolej koji mu je trebao omogućiti besmrtnost. Danas, proučavajući povijesne kineske spise, možemo vidjeti da je dijelom uspio u svome naumu.

Grobnica prvog kineskgo cara Qin Shi Huanga Grobnica prvog kineskgo cara Qin Shi Huanga (Foto: Shutterstock)

U bogatoj grobnici cara Qin Shi Huanga, mnogi kineski carevi su vidjeli izlaz iz siromaštva pa su tijekom povijesti pronašli tajne ulaze i odnijeli veliku količinu blaga koje je Qin Shi Huang ondje sakrio. Kako bi spriječili krađe, u grobnicu su ulili tekuću broncu i napravili samostrele koji se pokreću automatizmom.

Skulpture koje nitko nikada nije trebao vidjeti   

Prema kineskim izvještajima, ondje teku rijeke žive, iznad njih je strop ukrašen nebeskim tijelima, a na tlu su oblikovana geografska obilježja.

Svaki od osam tisuća glinenih ratnika ima poseban izraz lica, a frizura im je modelirana tako da se jedan razlikuje od drugoga. Umjetnici su se toliko potrudili, da je čak kut između palca i kažiprsta realnih ljudskih proporcija.

Jedan se vojnik razlikuje od drugoga Jedan se vojnik razlikuje od drugoga (Foto: Shutterstock)

Zapanjujuće je razmišljati koliko je truda uloženo da se naprave beskonačne skulpture koje nitko nikada nije trebao vidjeti. Ovo arheološko nalazište ostavilo nas je bez daha, a možemo samo pretpostaviti kakve još tajne čuva ovo posebno mjesto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju