Već smo se mogli naviknuti da iz Zemlje Izlazećeg Sunca pristižu mnoge neobične stvari, bilo da je riječ o izumima, „ludostima“, ili nečem trećem. Ipak, Japan je i jedna od tehnološki najrazvijenijih zemalja planeta, te su nedavno najavili kako će u svemir lansirati – drveni satelit!

Udruživanje privatnog poduzetništva i sveučilišta ovdje očito, daje rezultate. Naime, tvrtka Sumitomo Forestry u suradnji sa sveučilištem u Kyotu počeli su istraživati način primjene drva kao glavnog materijala prilikom izgradnje satelita! Cilj je istražiti ponašanje drva u svemiru, s namjerom da u bližoj budućnosti, njime zamjene metal. Kad kažemo „bližoj“, cilj je lansiranje drvenog satelita do 2023. godine.

Ovakve satelite pokušava se izraditi iz razloga što svemirsko smeće postaje sve veći problem u zemljinoj orbiti. S druge strane, drveni sateliti izgorjeli bi u atmosferi prilikom ponovnog ulaska i isteka vijeka trajanja, i to bez oslobađanja štetnih čestica u atmosferu.

„Zabrinuti smo zbog činjenice kako svi sateliti kad ponovno uđu u Zemljinu atmosferu prilikom izgaranja stvaraju sićušne čestice glinice koje potom u atmosferi lebdi dugi niz godina. S vremenom će te čestice početi utjecati i na okoliš na Zemlji“ – izjavio je Takao Doi, profesor sa sveučilišta u Kyotu za BBC.

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, trenutačno se u Zemljinoj orbiti nalazi oko 6 tisuća satelita, a od njih 60 posto ne radi i zapravo su samo svemirski otpad u Zemljinoj orbiti. Do 2028. brojka satelita bi se mogla povećati na 15 tisuća, stoga ne čudi ova inicijativa za traženjem „zelenijih“ rješenja. U svakom slučaju, držimo fige i želimo svu sreću da uskoro dobijemo – drvene satelite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju