Jamuna je jedna od sjevernoindijskih himalajskih rijeka koja izvire blizu vrha planine Bandarpunch, kod svetog mjesta Jamunotri u indijskoj državi Utarakand. Vjerojatno je to rijeka Sarasvati iz Veda, a ime Jamina dobila je po hinduističkoj božici Jami, zbog koje se i štuje. Ona je bila kći boga Sunca i božice oblaka te jedna od osam Krišninih supruga, a u njegovu je životu imala važnu ulogu i kao rijeka.

Prema hinduističkim spisima, voda rijeke Jamune pročišćava od grijeha, a obredno se kupanje (ili ispijanje rijeke) tradicionalno obavlja za blagdan boga Sunca. Ove godine on pada početkom studenoga, a Jamuna je kao i prije nekoliko godina odlučila testirati vjernike – prijetnjom od gadne zaraze. Jamuna je posljednjih dana prekrivena pjenom punom toksičnih spojeva, baš kao što je bila i za ovaj blagdan 2021. godine.

Duga borba bez uspjeha

Jamuna koja je nekada bila pritoka rijeke Ghaggar, danas se nakon svoga 1376 kilometara dugog puta prema jugu ulijeva u Ganges u Sangamu, a samo ušće također se štuje kao sveto mjesto. U njezinom slijevu živi više od 57 milijuna ljudi, a kako prolazi kroz vrlo gusto naseljeno područje nekoliko velikih gradova, zbog otpada koji se u nju izbacuje i izlijeva dijeli sudbinu većine indijskih rijeka koje su među najzagađenijima na svijetu.

Otrovna pjena na rijeci Jamuni - 1 Otrovna pjena na rijeci Jamuni - 1 (Foto: Profimedia)

Samo u Delhiju preko Jamune prelaze dva željeznička mosta, dva mosta podzemne željeznice i dva pontonska mosta, a u nju se otpuštaju otpadne vode iz dvadeset i dva odvoda. Cijelom dužinom toka u nju se izravno izlijeva stotinjak industrijskih odvoda, bez ikakva pročišćavanja. Inicijative za spas Jamune postoje od 1990-ih, ali pomaka gotovo i nema.

U priču oko nastojanja da se očiste svete rijeke u Indiji uključeni su i ekolozi i vjerski predstavnici, a 2017. godine čak je sud u državi Uttarakhand naredio da Ganges i Jamuna dobiju status živog bića, i to ljudskog, kako bi se onečišćenje moglo procesuirati kao pokušaj ozljeđivanja ili ubojstva. Međutim, Jamuna "cvate" otrovom pjenom od amonijaka i fosfata već drugi put u tri godine i prijeti respiratornim i kožnim bolestima.

  Arheološko čudo: Operacije mozga i umjetne očne jabučice prije pet tisuća godina? Shahr-e Sukhteh, Iran - 1 Shahr-e Sukhteh, Iran - 3 Shahr-e Sukhteh, Iran - 6 +6 Shahr-e Sukhteh, Iran - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju