Iranska atrakcija Shahr-e Sukhteh naziva se još i „spaljenom civilizacijom“. Riječ je o ostacima kuća napravljenih još u davno brončano doba, od opeke i blata. Nalazile su se na raskršću trgovačkih puteva koji su prelazili preko iranske visoravni.

Dakle, radi se o važnom arheološkom nalazištu urbanog naselja kojeg povezuju s kulturom zvanom Jiroft. Bila je znak jednog od prvih složenih društava u pokrajini Sistan i Baluchistan na jugoistočnom dijelu Irana, prije više od pet tisuća godina.

Nalazište je dojmljivo jer nam svjedoči o gradnji spomenika i odvojenih kuća, ali i grobnih parcela te mjesta na kojima se gradilo i proizvodilo – riječ je o uistinu izvanrednim drevnim relikvijama.

Uz to, pronađen je i ženski kostur star nevjerojatnih 3 tisuće godina. Lubanja koja je pronađena ukazuje na praksu primitivne operacije mozga. Prva poznata umjetna očna jabučica na svijetu, s dvije rupe na obje strane koje su povezane zlatnom niti, iskopana je upravo iz ovog ženskog kostura.

U srpnju 2014. godine ovo nalazište uvršteno je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Možemo zahvaliti suhim pustinjskim uvjetima što se ovo mjesto kroz povijest bolje očuvalo, tj. manje ga je nagrizao zub vremena.

Ispred drevne zbirke nalazi se istoimeni muzej u kojem su izloženi nalazi Shahr-e Sukhteha, uključujući keramiku, figurice i perle. Također, primjerci grobova koji potječu iz ovog drevnog nalazišta restaurirani su i prikazani na ostacima antičkih skulptura.

Shahr-e Sukhteh nalazi se u poznatoj pustinji Lut, jednoj od arheološki najbogatijih nalazišta na Bliskom Istoku i u središnjoj Aziji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju