Vjerojatno ste nekad bili u stranoj zemlji, uzeli rent a car i otišli u istraživanje. E pa, pretpostavljamo da vam je to izazvalo i određeni stres, jer u svakoj zemlji vozi se drukčije, postoje neka druga pravila, a najgore od svega je naravno – posve nova vozačka kultura.

No, jeste li se ikad, a sigurno jeste, zapitali u kojoj su državi vozači najgori? Istraživanje koje je naručio najveći francuski koncesionar autocesta Vinci Autoroutes dalo je odgovor na to pitanje. Prilikom istraživanja ispitano je 12.400 Europljana iz 11 zemalja, koji su dali odgovore kako doživljavaju svoju vožnju, vožnju svojih sunarodnjaka i vožnju drugih stanovnika starog kontinenta.

Rezultati istraživanja, u najmanju su ruku – zabrinjavajući. Od svih ispitanika, njih čak 79 posto imalo je negativan stav o kolegama vozačima. U Velikoj Britaniji, četvrtina ispitanika rekla je kako su za volanom potpuno druge osobe, no potpuno je nevjerojatan stav Grka o vozačima iz drugih zemalja.

Njih čak 91 posto izrazilo je negativan stav, ali su isto tako, kritični i prema sunarodnjacima, pa je Grčka zabilježila najgore rezultate u istraživanju. Psovke, trubljenje, pričanje mobitelom za vrijeme vožnje, pa čak i izlazak iz auta u želji za obračunom – sve su to stvari koje prema riječima Grka – svakodnevno rade njihovi sunarodnjaci. Tako da, pažljivo ako planirate voziti ovo ljeto grčkim cestama.

Ipak, nije sve ni tako crno – Španjolci i Britanci najmanje osuđuju vožnju drugih ljudi u njihovim zemljama, dok su Nijemci blagonakloni prema sunarodnjacima te smatraju kako je jako mali broj njih agresivan ili neodgovoran. Hrvati se ne spominju, ali te sve situacije svi imamo u malom prstu.

Za one koji žele znati više, rezultate istraživanja moguće je naći na ovom linku, a iako je stranica na francuskom jeziku, Google translate radi sasvim pristojno za dolazak do zanimljivih informacija.

Ima jacuzzi i heliopad! Najduži automobil na svijetu, u koji stane 75 osoba Najduži automobil na svijetu American Dream - 2 Najduži automobil na svijetu American Dream - 4 Najduži automobil na svijetu American Dream - 1 +1 Najduži automobil na svijetu American Dream - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju