Ok, znamo za talijansku, francusku, španjolsku, kinesku, ali da se ne lažemo, rijetko kad tko spominje irsku kuhinju. Ipak, ima i ona svoja zaštitna jela, pa ako se spremate uskoro put Zelenog Otoka, ili možda samo želite naučiti više, ovaj vodič kroz irska jela mogao bi vam biti od pomoći…

Chowder (gusta juha)

Ova gusta juha priprema se s vrhnjem ili mlijekom i malo bijelog vina, a trebala bi biti prepuna krepkih komadića lososa, školjki i krumpira. Iako juha nije jedinstvena za Irsku, lokalna je posebnost u tome što se poslužuje s kriškama kruha od kiselog tijesta.

Irska - 5 Irska - 5 (Foto: Getty Images)

Kamenice

Ok, imamo ih i mi, ali bome i Irci. Najbolji dan za uživanje u njima je Bloomsday, dablinska godišnja proslava u čast piscu Jamesu Joyceu koja se održava 16. lipnja. I dok jedni uživaju u mesu ravno iz školjke, oni oprezniji mogu uživati u kamenicama pečenima na žaru sa slaninom ili pečenima s krušnim mrvicama i češnjakom. Piće po izboru je rashlađeno bijelo vino ili još bolje – čaša hladnog piva.

Irski paprikaš

Ovo jelo Irci će najvjerojatnije pripremiti za proslavu Dana sv. Patricka. Zasitni komadi janjetine sporo se kuhaju u bogatom umaku s lukom, krumpirom, mrkvom i peršinom. Također, postoji i Coddlec, tradicionalni dablinski gulaš s kobasicama, lukom, krumpirom i slaninom, a tu je i goveđi i Guinness gulaš: mješavina obogaćena tamnim pićem s mrkvom i krumpirom. Ne bojte se, ne možete pogriješiti.

Irski doručak

Baš kao i poznati „engleski doručak“, i Irci imaju svog konja za trku u vidu „irskog doručka“. No, po čemu se irski doručak razlikuje od engleskog pandana? I u njemu su uobičajeni slanina, jaja, kobasice, gljive, zapečeni grah i pržena rajčica, ali irska verzija često uključuje krvavice ili bijele kobasice. Uglavnom, samo hrabro…

Irska - 2 Irska - 2 (Foto: Getty Images)

Boxty

Riječ je o kolaču napravljenom od ribanog krumpira i brašna koji se zatim prži na tavici (po opisu podsjeća na varijaciju „popečke“). Možete ih kupiti gotove u trgovinama, a prije jela znaju se mazati finim maslacem.

Traybakes

Slatki i gnjecavi slatkiši rade se pečeni ili nepečeni, nakon čega se režu na kvadrate. Posebno su omiljeni u Sjevernoj Irskoj, gdje ćete ih vidjeti u prodaji u svakom kafiću Prilično su ukusni i fini, a bome će vam trebati i šalica čaja da isperete komadiće na zubima.

Čaj

Irska je, gledajući potrošnju po glavi stanovnika, najveća svjetska nacija prema popijenoj količini čaja nakon Turske. Neki od najpoznatijih brendova su Barry's Tea, pokrenut 1901., Lyon's Tea, pokrenut 1904., kao i Punjana, koja čajeve proizvodi od davne 1896. Što god radili, skuhajte ga jako i pobrinite se da pripremite dobre kekse za posjetitelje.

Spomenik visok 121 metar od nehrđajućeg čelika koji treba vidjeti u Dublinu Dablinska igla - 2 Dablinska igla - 1 Dablinska igla - 4 +0 Dablinska igla - 3
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju