Neke od najljepših, ručno rađenih drvenih karata Lijepe Naše nastaju u Crnoj Gori, gdje ih stvara Vladimir Peković iz Podgorice sa svojim timom, iz hobija koji prepoznaje sve više zaljubljenika u putovanja – i intarziju.

„Odlučio sam se na kreiranje drvenih karti jer sam se pomalo bavio mapiranjem kroz grafički dizajn. Za sada se još Intarzijom bavim na nivou hobija, a u tome mi svesrdno pomažu Petar i Đorđije Bašović, odnosno suprugin otac i brat. Njih dvojica mi asistiraju kod najkompliciranijih dijelova u izradi mape, uklapanju karte, montiranju i svim mogućim problemima na koje naiđem u procesu izrade“, otkriva Vladimir te dodaje:

„Kao diplomirani specijalist matematike i računarskih nauka zanimao sam se prije svega za programiranje i crtanje raznih oblika, a onda i time da sve ispratim kroz strojni rad. U početku su to bili jednostavni oblici, ali vremenom sam shvatio da mogu napraviti nešto posebno što, slobodno mogu reći, na ovakav način ne pravi nitko na svijetu.

Ovakvim maketama se bavim već duže od godinu dana i one me i dalje ne prestaju oduševljavati“, priča nam Vladimir, a sve je krenulo prije otprilike 12 mjeseci, kada se zbog pandemije mogao više posvetiti kućnim poslovima. Tada je i pokušao napraviti svoju prvu kartu svijeta od drveta. Nakon pozitivnih rekacija obitelji, prijatelja, a onda i pratitelja na društvenim mrežama, Intarzija je prerasla u ozbiljni projekt. Osnovu mape čini pleksiglas ili medijapan ovisno od karte koju izrađuju, što je tek početak priče.

„Na tu ploču pričvršćujemo drvene djelove koristeći od 100 do 300 šarafa, što mapu čini izuzetno čvrstom i stabilnom. Svaku mapu pravimo koristeći najkvalitetnije vrste punog drveta – oraha, masline, jasena, hrasta, mahagonija, trešnje i brijesta. Nazive država ispisujemo epoksi smolom. Radi se o smješi smole i učvršćivača koja daje kristalno čist oblik i postojanost našim natpisima, što ih čini veoma dugotrajnima. Proces izrade drvene mape je jako zahtjevan i iziskuje barem 10 radnih dana. Ukoliko je karta kompliciranija i nešto većih dimenzija od prosječne, onda mi treba i do 15 dana za izradu”, kaže Vladimir.

Koliko je cijeli taj proces zahtjevan, možete vidjeti i kroz video.  


 „Do sada smo radili isključivo za crnogorsko tržište. Za godinu sam uspio napraviti desetak različitih mapa – svijeta, Europe, Crne Gore i Hrvatske - a s obzirom na slobodno vrijeme i vrijeme koje je potrebno za osmišljanje i realiziranje nove mape, više sam nego zadovoljan. Klijenti su mi do sada bili uglavnom fizička lica, a pomorci su posebno zainteresirani za naše mape. Dosadašnji kupci su oduševljeni činjenicom da mapa djeluje još impozantnije uživo, pogotovo jer je finalni proizvod zaista lijep, čvrst i kvalitetan. U planu nam je da se naše mape nađu i u salonima namještaja i pojedinim institucijama. Pošto se trenutno radi o hobiju više nego o pravom biznisu, za sada nam klijenti drvene mape naručuju uglavnom putem društvenih mreža, Instagrama i Facebooka.

Do sad su izradili desetak drvenih karata dimenzija od 0.5x0.5m do 1x2m. Naravno, mogu izraditi i veće i manje karte, ali sve ovisi od prostora kojem su namijenjene. Cijena drvene karte ovisi o dimenzijama, vrsti drveta i složenosti izrade. One koje su do sada izradili naplatili su od 400 do 1500 eura.

Kupce često zanima zašto je drvena karta tako skupa, ali nakon što se upoznaju s procesom izrade i vide je uživo postaje im jasno da se radi o unikatnim predmetima za koje je potrebno puno vremena i truda.

„Osim postojećih karata svijeta, Europe, Crne Gore i Hrvatske Intarzija.me nastavlja s izradom mapa drugih država, regija, ali i tradicionalnih crnogorskih plemena. Naš plan je i da nam se proizvodi nađu na online tržištima, kao što je Etsy. Imamo i mnogo novih ideja u vezi sa zidnim i podnim dekoracijama, namještajem i suvenirima“, kaže Vladimir čiji unikati ukrašavaju sve veći broj domova u regiji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju