Na bespilotne letjelice dosad smo se već dobrano navikli, više uglavnom ne mislimo da nam se približava roj stršljena kada ih čujemo iznad glave i gotovo bi svatko mogao nabrojati barem tri stvari za koje se koriste – od panoramskog i fotografiranja nepristupačnih lokacija preko traženja unesrećenih do nadzora prometa ili prikupljanja meteoroloških podataka.

Posljednjih nekoliko godina dronovi se koriste i u komercijalne i propagandne svrhe, gdje naručitelji – bez obzira na to radi li se o Kineskoj komunističkoj partiji ili Burberryju, računaju da će njihova poruka biti bolje primljena zahvaljujući ovom efektnom viskokotehnološkom pomagalu. Svjetlosne instalacije i koreografije već godinama zamjenjuju vatromet na organiziranim dočecima Nove godine u svjetskim metropolama, a ako želite biti konkurentni u industriji zabave, uz DJ-ing i VJ-ing morate nuditi i barem nešto s dronovima.

Roj kao inspiracija

Osvijetljene bespilotne letjelice koje podsjećaju na krijesnice inspirirale su nizozemski umjetnički duo DRIFT i za korak dalje od dopadljivog komercijalnog spektakla. Svoju prvu performativnu umjetničku instalaciju (ili koreografiju?) pod nazivom Franchise Freedom DRIFT je predstavio 2017. na Art Basel Miami, nakon čega je pokazana diljem svijeta, a uslijedili su i drugi projekti koji umjetničku ideju oblikuju dronovima.


DRIFT su 2007. osnovali umjetnici Lonneke Gordijn i Ralph Nauta, a danas s multidisciplinarnim timom, koji broji 64 člana, rade na iskustvenim skulpturama, instalacijama i performansima. Trajno nadahnuti prirodom, oni (doslovno) osvjetljavaju prirodne strukture i mehanizme i dovode ih u odnos s onima umjetno ili društveno stvorenim kroz dekonstruktivne, interaktivne i inovativne procese.

Obnova - svjetlom

Posljednje dvije godine DRIFT radi na projektu zračnih skulptura koje bi iscrtavale nedovršene ili razrušene povijesne znamenitosti. Ideja se rodila nakon što je izgorjela crkva Notre Dame u Parizu. "Obnova uz pomoć svjetla" može današnjem svijetu pokazati "kako su stara, nestala arhitektonska remek-djela izgledala u prošlosti."

Zamislite samo: Gaudijeva Sagrada Familia sada se može dovršiti, rimski Koloseum može se popraviti… A rezultat je istovremeno nevjerojatno suptilan i snažan. Dok ove impresivne zračne rekonstrukcije još čekaju da se dogode, studio je napravio rendere u prirodnoj veličini koji su toliko fantastični da se nadamo da ćemo ih skoro vidjeti uživo. I onda još takvih po čitavome svijetu.

Ova umjetnička ideja ima i nusprodukt tehničke naravi, za koji DRIFT razvija softver s partnerima Drone Stories i Nova Skystories. Naime, dronovima iscrtane zračne skulpture mogu biti korisne arhitektima i lokalnim zajednicama pri planiranju nove gradnje i tako im olakšati zamišljanje nove zgrade u postojećoj okolini.

U svakom slučaju, instalacije i skulpture napravljene dronovima uvod su u umjetnost budućnosti, koja nadilazi ograničenja koja nameće prostor, ulazi u sferu javnoga čineći nebo svojim platnom, a tehnologija bespilotnih letjelica tek je jedan novi jezik kojim je umjetnost u 21. stoljeću progovorila.

  Novi Old PIlot's Art Edition seli nas u afričku prašumu Old Pilot\'s Gin - 15 Old Pilot\'s Gin - 14 Old Pilot\'s Gin - 13 +10 Old Pilot\'s Gin - 12

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju