Dolomiti su raj za planinare i ljubitelje prirode, no neki dijelovi oduševljavaju i zaljubljenike u povijest. Legendarna Strada delle 52 Gallerie, odnosno Put 52 tunela koji vijuga planinskim krajolikom Pasubia u regiji Veneto nastao je tijekom Prvog svjetskog rata, a zbog kompleksne i ekspeditivne izgradnje često se naziva i čudom ratne arhitekture ili remek-djelom ratnih inženjera. Put vodi od Bocchette Campiglie (1216 metara) do Porte del Pasubio (1934 metara) i dugačak je 6555 metara.

Talijani su ga izgradili kako bi se obranili od austrougarske vojske i strateški osigurali siguran put vode, hrane i oružja. Obzirom na tadašnju tehnologiju nije bio mali podvig napraviti toliku mrežu tunela u samo 10 mjeseci, od veljače do studenog 1917.

Razmišljalo se i o dimenzijama tunela kako bi slobodno mogle proći dvije mule s teretom koji su prenosile, pa niti jedan nije uži od 2,20 metara. Neki dijelovi poslužili su im kao obrambeni položaji tijekom žestokih bitki, zbog čega se Put 52 tunela naziva i "Sveto područje Italije" u spomen na brojne žrtve.

Duboki kanjoni i stijene izmjenjuju se s tunelima, a svaki od njih nosi ime i prepoznatljivi detalj, odnosno potpis graditelja. Variraju i veličinom – od najduljeg koji se proteže duž 300 metara do kraćih, većinom dugačkih između 40 do 90 metara.

Planinarima se savjetuje da se ne upuštaju u avanturu tijekom zime jer im se lako može prepriječiti snijeg. Tijekom cijele godine čeone lampe dio su obvezne opreme. Zbog vode koja kaplje tlo je vrlo često sklisko, pa valja pripaziti na svaki korak, a ne pomaže niti to što tlo nije ravno.

Panorame od kojih zastaje dah, guste magle i razlike u temperaturi od vrha do dna također doprinose osjećaju avanture.

Strada delle 52 Gallerie ili, kako se još naziva, Strada della Prima Armata zabranjena je za automobile zbog fatalnih nesreći, a vlasti su pokušale zabraniti i ulaz biciklistima, no oni se i dalje provlače, na vlastitu odgovornost.

Mjesto za hedoniste: Čudnovata mješavina hipi-komune i grada duhova Calcata - 1 Calcata - 2 Calcata - 3 +1 Calcata - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju