Na sat vremena od Rima nalazi se mjesto koje je neobična mješavina hipi-komune i grada duhova. Pitoreskni krajolik i ekscentrično stanovništvo u Calcatu privlači putnike u lovu na neobične destinacije.

Čak je i njezin položaj na litici ekstreman, pa je u tridesetim godinama prošlog stoljeća talijanska vlada pokrenula inicijativu preseljenja stanovništva. U šezdesetima je Calcata privukla umjetnike, hipije i alternativce koji su u srednjovjekovnom mjestu pronašli novi dom.

I danas je to jedinstveno mjesto u Italiji ispunjeno ljupkim ateljeima i malim trgovinama s ručno rađenim predmetima kojima ne nedostaje kreativnosti. Neki od dućančića nalaze se u obiteljskim kućama, a jedino ulazna vrata ili bajkoviti balkoni daju naslutiti da se radi o umjetničkim oazama.

Neobičnom izgledu pridonose i kuće koje izviru iz litica, kao i katovi čudnovatih kuća koji djeluju kao da ih je dijete naslagalo jedne na druge, a dijeli ih labirint kamenih uličica. 

Odlučite li posjetiti taj romantični, hedonistički grad na vulkanskom brežuljku, ponesite sa sobom dovoljno gotovine kako biste se mogli cjenjkati za rukotvorine u ateljeima, a nemojte propustiti ni autentična talijanska jela.

Ne znaju za rak: Jelovnik najzdravijeg naroda na svijetu Hunza - 1 Hunza - 2 Hunza - 3 +1 Hunza - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju