Provincija Gansu u sjeverozapadnoj Kini prije pandemije koronavirusa bila je popularna turistička odrednica. To ne čudi ako je poznato da se na ovom prostoru mogu vidjeti raznovrsna prirodna i arhitektonska čuda – od dijelova pustinje Gobi, preko doline Žute rijeke do ostataka nekadašnjeg Puta svile, ali i završetka Kineskog zida.

Slika nije dostupna Odabrano Četveronožni automobil? Vozilo idealno za spašavanje na cestama i u divljini

Na površini od oko 454.000 četvornih kilometara živi tek 25 milijuna stanovnika – najviše Kineza i Tibetanaca – te se smatra slabije naseljenim prostorom za kineske standarde. Razlog za to su i brojna planinska područja koja se izdižu na visini od 900 do 5700 metara.

Prijeći s jednog na drugi kraj provincije nije lako. Pokazuje to i fotografija strme planinske dvosmjerne ceste u Gansuu, koja migolji poput kakve zmije. Fotografija je djelo 45-godišnjeg fotografa Jackija Xieja iz Chengdua.

Slika nije dostupna Putovanja Miljenica Hrvata: Vojna cesta na kojoj ne smijete izgubiti koncentraciju

"Cesta povezuje popularna slikovita mjesta s vrha padine i onima ispod", kaže fotograf. Vrlo je strma i zauzeta turistima, a posebno ostavlja bez daha neposredno prije zalaska sunca, kad stijene oko nje poprime nevjerojatnu boju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju